Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Rīgā koncertēs Eidens Beikers

SKYR, 26.11.2010. 09:29

Neilgi pirms ziemas saulgriežiem, 18.decembrī, Eduarda Smiļģa Teātra muzejā ar pirmo un pagaidām vienīgo solo koncertu Baltijas valstīs uzstāsies komponists, interprets un rakstnieks Eidens Beikers (Aidan Baker) no Kanādas.
Rīgā koncertēs Eidens Beikers

Eidens Beikers kopš pagājušā gadsmita nogales ar milzu aizrautību pievērsies elektriskās ģitāras kā primārā skaņas avota dekonstruešanai, atsedzot tās skanējuma iespējamās pretrunas un kontrastus, uz kuriem instruments balstīts. Ar milzu aizrautību, jo atliek uzmest acis kaut vai mūziķa diskogrāfijai, lai vismaz aptuveni nojaustu, ar ko Beikers nodarbojas gan gaišajās, gan tumšajās diennakts stundās. Tik auglīga aizrautība akadēmiski izglītotajam flautistam (!) ļāvusi nostāties līdzās gan Timam Hekeram (Tim Hecker) kā "otram spožākajam Kanādas abstraktās un elektroniskās mūzikas māksliniekam", gan radniecīgajām dvēselēm Merzbow, Fear Falls Burning, Mustard, Gas & Roses un pat Hildur Huðnadóttir un vēlīnajam Muslimgauze.

Pretēji tiem, kas par mūziku runā, Eidens Beikers, līdzīgi citiem mūziķiem, vien pasmejas par absurdajiem žanru un to atvasinājumu nosaukumiem, kuriem šķietamais būtu jāpadara par acīmredzamo, bet visbiežāk tā nenotiek.

"Mūzika varbūt nav augstākā no mākslām, bet tā ir "nekavējošākā" no tām. Mūzika paģēr nekavējošu reakciju uz to. Atsķirībā no, piemēram, gleznas, kuras nozīme ir pakļauta interpretācijai, izdzirdot kādu skaņu gandrīz automātiski iespējams pateikt, vai man tā patīk vai, nē," savulaik intervijā Viestartam Gailītim teicis Beikers. Neapzināta rotaļāšanās un apzināti meklējumi ir tie, kas līdz šim noturējuši viņa interesi un aizrautību radot mūziku, kuru, protams, var mēģināt iesprostot caur dažādu kategoriju punktiem vilktās robežās, var nosaukt par šaipusē ejošu jeb "eksperimentālu", taču vienkāršāk un patīkamāk ir to atstāt ārpus jebkādām šķirtnēm un ļauties tai.

"Es vairos vilkt robežas. Daļa mākslas ir nodoms. Ja tavs nolūks ir radīt mākslu, kā gan cits to var saukt savādāk? Nav svarīgi, vai tev tas patīk vai, nē," vairākus gadus senā intervijā atzinies E. Beikers. Un nevar nepiekrist viņa apgalvojumam, ka viens no galvenajiem iemesliem, kas mūziķi mudina radīt ir personīgs gandarījums. "Es izbaudu radošo procesu, es baudu citiem radīto baudījumu. Var jau būt, ka izklausās egoistiski, bet vismaz tas ir patiesi."

Biļetes uz koncertu Eduarda Smiļģa Teātra muzejā (E. Smiļģa ielā 37/ 39, Rīgā), kur pirms gandrīz diviem gadiem pilnībā izpārdotā koncertā E. Beikers kopā ar dzīvesbiedri Līa Bakarefu (Leah Buckareff) jeb duets Nadja jau uzstājās, nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē Bezrindas.lv. To cena – Ls 7.00, taču, tuvojoties koncertam, tās kļūs nedaudz, bet dārgākas.

Uzmanību! Pārdošanā strikti ierobežots skaits biļešu.

Internetā:
www.aidanbaker.org

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV