Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Maijā Rīgā koncertēs alternatīvās mūzikas ikonas "Swans"

Viestarts Gailītis, 29.11.2010. 12:20

13.maijā Rīgā koncertēs leģendārā Ņujorkas postpanka grupa "Swans", prezentējot savu pirmo albumu kopš 1997.gada. Dziedātājs Maikls Gīra "Swans" dibināja 1982.gadā. Grupa strauji kļuva populāri ar savu nesaudzīgo un intensīvo skanējumu un bija viena no nedaudzajām Ņujorkas tā dēvētā No Wave grupām, kas izdzīvoja vairāk kā desmit gadus līdz 1997.gadam.
Maijā Rīgā koncertēs alternatīvās mūzikas ikonas "Swans"

2010.gada janvārī Maikls Gīra grupu atdzīvināja un deviņus mēnešus vēlāk, 23.septembrī izdeva tās jauno albumu "My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky", kas acumirklī izpelnījās augstus kritiķu vērtējumus. Šī albuma prezentācijas ietvaros grupa 13.maijā viesosies Rīgā.

Atslēga "Swans" ilgajai pastāvēšanai ir spēja rotaļāties ar muzikālo formu, nezaudējot raksturu un saturisko līniju, kas sakņojas Gīras spēcīgajā un harizmātiskajā personībā. Savā 15 gadu pirmajā pastāvēšanas posmā grupa piedzīvoja pamatīgu transformāciju. Tā sāka ar skarbu un mehānisku proto-industriālo roku, kas pārtapa bagātīgās muzikālās tekstūrās un maigās akustiskās dziesmās. Viņu galējais muzikālais vēstījums realizējās vairāk kā divas stundas garajā albumā "Soundtracks for the Blind", kurā apvienojās visi iepriekšminētie elementi. Pēc 1999.gada Gīra muzicēja zem nosaukuma "Angels of Light". Līdzās muzicēšanai viņš laiku atlicināja arī producēšanai un mūzikas publicēšanai izdevniecībā "Young God Records". Gīra ir bijis atbildīgs par tādiem talantiem kā Devendru Banhartu (Devendra Banhart), Līsu Džermāno (Lisa Germano), "Akron/Family", Larkinu Grimu (Larkin Grimm) un Džeimsu Blekšovu (James Blackshaw).

Nesen Gīra nolēma reanimēt "Swans". Viņa vārdi par šo lēmumu, kas atrodami YGR mājaslapā ir lasāmi relīzes beigās. Izņemot Maiklu Gīru (ģitāra/balss), grupā ir sekojoši mūziķi: Normans Vestbergs (ģitāra, sākotnējais "Swans" dalībnieks), Kristofs Hāns (ģitāra, "Swans" vidējā perioda un "Angels of Light" dalībnieks), Fils Puleo (bungas, perkusijas, pēdējās "Swans" tūres un "Angels of Light" dalībnieks), Kriss Pravdika (bass, "Flux Information Sciences" / "Services"/ "Gunga Din"), Tūrs Hariss (bungas, perkusijas, dulcimers, vibrafons, "Angels of Light", "Shearwater"). Starp albuma viesmāksliniekiem ir Devendra Banhards, Bils Rīflins ("REM" bundzinieks) un "Grasshopper" no "Mercury Rev".

Informācija: www.skanumezs.lv, www.younggodrecords.com. Biļešu pārdošana un koncerta norises vieta tiks izziņota drīzumā.

Maikls Gīra par "Swans" atdzīvināšanu: "...tas notika pirms dažiem gadiem, esot tūrē ar "Angels of Light". "Akron/Family" bija pavadošā grupa un skanēja dziesma "The Provider". Sets [Olinskis] uz ģitāras ilgstoši un ļoti skaļi noturēja vienu akordu, tam brīvi ceļoties un tad atkal krītot ritmā, kas varēja būt ekvivalents dziļam un dvēseliskam dzimumaktam. Pie šī akorda visa grupa ielīgojās. Tas bija kā sērfot skaņas viļņos. Es pie sevis teicu, - "Zini, Maikl, "Swans" nemaz nebija tik draņķīgi..." Ha, ha! Tas plūdveidīgi atgrieza atmiņas, varbūt pat ne atmiņas, drīzāk ļāva iegremdēties "Swans" mūzikas izjūtā, kas kā viļņi izskrēja manam ķermenim, paceļot mani tuvāk tam, kas, kā es iedomājos, varētu būt mana izpratne par debesu valstību. Es pieņemu, ka tā bija ekstāze, vienlaicīga sevis nolieguma un atdzimšanas izjūta. Jāsaka, ka es to tik ekstrēmi piedzīvoju tikai dažas reizes visā 15 gadus ilgajā "Swans" vēsturē. Lai tā notiktu, visiem elementiem jāapvienojās perfekti un šo sajūtu nevar simulēt, lai arī var pēc tās konstanti tiekties. Es nemēģinu būt pārāk ēterisks to aprakstot, tā sajūta ir reāla. Es, protams, runāju tikai par manis paša mūzikas izjūtu (lai arī es gribētu, ka ļaudis auditorijā reizēm izjustu līdzīgas sajūtas). Kad es sev vaicāju, vai es ticu Dievam, es gribu teikt NĒ, bet tad es atceros šo sajūtu un vairs neesmu pārliecināts par atbildi. Es gribu to piedzīvot vēl pirms mans ķermenis sabrūk līdz pakāpei, kad tas vairs nebūs iespējams. Un es to tagad daru. Dabiski, ka daļa šī jaunā albuma materiāla būs dziesmas, kas centrējas ap balsi un vārdiem. Citas daļas (es ceru) tieksies pēc tā, ko esmu aprakstījis iepriekšējos teikumos. Viena lieta, ko es vēlos uzsvērt: ŠĪ NAV ATKALAPVIENOŠANĀS. Tā nav patētiska nostalģija. Tā nav atgriešanās pie pagātnes. Pēc pieciem "Angels of Light" albumiem man vajadzēja kustēties uz PRIEKŠU, jaunā virzienā un tā nu ir noticis, ka ideja par "Swans" atdzīvināšanu atļauj man to darīt..."

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV