Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Ansamblis „Altera veritas" koncertēs Parīzē projekta LIEU ietvaros

Ināra Jakubone, 29.11.2010. 13:51

Šo piektdien ansamblis „Altera veritas" dodas uz Parīzi, lai projekta LIEU ietvaros 4. un 5. decembrī jau otro reizi uzstātos kopā ar franču ansambli „Aleph" un slovēņu pūtēju kvintetu „Slowind". Pirmo reizi viņi visi trīs tikās oktobra sākumā Ļubļanā, „Slowind" festivālā. Savukārt Parīzē uzstāšanās notiks „Theatre Dunois".
Ansamblis „Altera veritas" koncertēs Parīzē projekta LIEU ietvaros

Koklētāja Ieva Mežgaile teic: „Altera veritas" šī ir pirmā pieredze, muzicējot kopā ar ārzemju ansambļiem īpaši mums visiem radītos jaundarbos. Šķiet, gan „Aleph", gan „Slowind" tuvāka ir gluži cita, modernismā balstīta estētika, gluži cits mūzikas paustais „stāsts", ne vienmēr tāds „vēstījums", kādu mēs gaidām no komponistiem šeit, Latvijā. Un tas bija ļoti svētīgi – sajust, ka, neskatoties uz atšķirīgu radošo kredo, sadarbība var izvērsties tik interesanta. Jo viņi ir sava amata meistari, kuru spēle un profesionālisms var tikai sajūsmināt."

Parīzē skanēs tieši projektam LIEU radītais Imanta Mežaraupa jaundarbs „BitterSuite", kurā viņš latvisko identitāti personificē ar Emīla Dārziņa „Melanholiskā valša" motīviem. Vēl koncertos skanēs Andra Dzenīša, Ērika Ešanvalda un Valda Zilvera mūzika.

Tūlīt pēc Parīzes visi mūziķi ceļos uz Rīgu, lai 7. un 8. decembrī uzstātos Spīķeru koncertzālē. Otrdien programmas „lauvas tiesa" būs „Aleph", savukārt trešdien – „Slowind" rokās. Tomēr abos vakaros varēs dzirdēt arī visu triju ansambļu kopīgo saspēli – otrdien tie būs dāņu komponista Nīlsa Rosinga-Skova, savukārt trešdien – slovēnietes Ninas Šenkas jaundarbi. Interesanti, ka slovēņu ansamblis spēlēs arī Santas Bušs pūtēju kvintetu „Intim" (tas skanēja arī Ļubļanā), kuru Latvijā vēl publiski atskaņotu neesam dzirdējuši. Koncertos skanēs arī Viļņa Šmīdberga un Ērika Ešenvalda mūzika.

Projektu LIEU ("Laboratoire Instrumental Européen" – "Eiropas Instrumentālā Laboratorija") iniciēja franču laikmetīgās mūzikas ansamblis „Aleph", savu nu jau teju trīsdesmit gadu ilgo pieredzi vēlēdamies papildināt ar jaunu saspēlēs partneru piesaisti un ar kopīgi pasūtinātu jaundarbu nebijušām skaņām. Starta signāls ambiciozās ieceres īstenošanai bija Eiropas Kopienas programmā „Kultūra" piesaistītais finansējums. Latvijā projekta līdzorganizators ir Latvijas Mūzikas informācijas centrs, sadarbības partneri Latvijā ir arī „Brīvās mūzikas aģentūra", Mazsalacas Jauno komponistu meistarkursi (vasarā „Aleph" bija meistarkursu rezidējošais ansamblis) un Latvijas komponistu savienība.

LIEU koncerti Rīgā var notikt, pateicoties Kultūras Ministrijas, Francijas Kultūras centra un VKKF finansiālajam atbalstam.

Koncertos Rīgā mūzikas, mākslas un kultūras mācību iestāžu audzēkņiem ieeja brīva (uzrādot apliecību). Biļetes „Biļešu paradīzē".

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV