Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Itāļu grupa "La Venexiana" un Latvijas Radio koris atklās festivālu „Eiropas Ziemassvētki"

Rinta Bružēvica, 29.11.2010. 16:37

Festivālu „Eiropas Ziemassvētki" piektdien, 3.decembrī Lielajā ģildē atklās Latvijas Radio koris un ievērojamais itāļu senās mūzikas ansamblis La Venexiana, ko pamatoti uzskata par ļoti skaistās un neticami virtuozās Klaudio Monteverdi mūzikas labākajiem interpretiem mūsdienās. Diriģents Klaudio Kavīna. Koncerts notiks arī Ventspilī teātra namā „Jūras vārti" 4. decembrī pl. 18.00.
Itāļu grupa "La Venexiana" un Latvijas Radio koris atklās festivālu „Eiropas Ziemassvētki"

La Venexiana ar lieliem panākumiem sniedza koncertu Senās mūzikas festivālā Rundāles pilī 2009. gadā.

La Venexiana ir ievērojamākā madrigālu grupa mūsdienu pasaulē. Tās sastāvā ir divi soprāni, alts, tenors, bass un klavesīns. Grupa ir atklājusi jaunu laikmetu Itālijas senās mūzikas atskaņošanas vēsturē – to raksturo silts, īsteni Vidusjūras reģionam atbilstošs teksta deklamācijas, runas krāsu un harmoniskas izsmalcinātības kokteilis.

La Venexiana ir dibināta 1988. gadā, kopš pašiem pirmsākumiem tā sadarbojas tikai ar spāņu ierakstu namu Glossa. Ansambļa ierakstu sērijā, kuras nosaukums Il Madrigale Italiano ("Itāļu madrigāls"), iekļauta Klaudio Monteverdi, Ludzasko Ludzaski, Lukas Marencio, Sigismondo d'Indias un mūzika. Šie ieskaņojumi apbalvoti ar Prix Cecilia 1999, Prix Amadeus 2000, Gramophone balvu 2001, Kannu foruma Classical Award 2002, Grand Prix du Disque, Šarla Krosa akadēmijas Grand Prix 2003, vācu ierakstu kritiķu balvu 2005 un 2006, Choc of Year 2006. Šis balvu kopums licis nosaukt La Venexiana par "itāļu madrigālrepertuāra jauno Orfeju". 2007. gadā ansamblis beidza darbu pie Monteverdi mūzikas pilnieskaņojuma. Lielus panākumus guva turneja Orfeo Londonā, Melkā, Rēgensburgā, Lionā, Veingartenē, Brigē, Udīnā, Modenā, Sentgallenē, Sablē, Sietlā u. c. Jaunākais ansambļa operprojekts – Monteverdi "Popejas kronēšana" sākās 2008. gada nogalē, to ieskaņos Glossa.

Klaudio Monteverdi (1567–1643) ir viens no tiem ļoti nedaudzajiem komponistiem, par kuriem var teikt – pārlaicīgs ģēnijs. Monteverdi bija izcils daudzos tobrīd aktuālajos mūzikas žanros; noteikti ievērojamākais itāļu tālaika komponists. Viņa darbu sarakstā ir operas, baleti un cita nosaukuma muzikālā teātra paraugi (t. sk. ballo, favola, traģēdija mūzikā, drāma mūzikā), motetes, mesas, sakrālie madrigāli, kā arī deviņas laicīgo madrigālu grāmatas.

Koncertos skanēs mūzika no Monteverdi apjomīgā krājuma Selva morale e sprituale, kur iekļautas motetes ar sakrāliem un vienkārši dievbijīgiem tekstiem.

Klaudio Kavīna ir savas paaudzes ievērojamākais itāļu kontrtenors. Viņš studējis dziedāšanu Boloņā, kā arī pie Kurta Vidmera un Renē Jakobsa Bāzeles Schola Cantorum. Kavīna uzstājas ar tādiem ansambļiem, kā Clemencic Consort, Huelgas Ensemble, Concerto Italiano, Europa Galante, Le Parlement de Musique, Fitzwilliam Ensemble. Viņš piedalījies festivālos Madridē, Barselonā, Parīzē, Ambronē, Ženēvā, Brigē, Antverpenē, Utrehtā, Amsterdamā, Londonā, Glāzgovā, kā arī ārpus Eiropas – Telavivā, Tokijā un Mehiko. Kā operdziedātājs Klaudio Kavīna dziedājis Monteverdi "Orfeja" iestudējumā Arena di Verona (1990) un Romas operā; Fuksa Costanza e Fortezza Vīnes MusikVerein; Torehona i Velasko La Purpura de la Rosa Boloņas Teatro Comunale; Vivaldi Atenaide Fabio Bjondi vadībā. 2000. gadā Kavīna piedalījās Monteverdi "Orfeja" iestudējumā Renē Jakobsa vadībā Florences Teatro Comunale. Klaudio Kavīna piedalījies vairāk nekā 70 tvartu ieskaņojumā tādos skaņu ierakstu namos kā Deutsche Harmonia Mundi, Sony Classical, Opus 111, K 617, Glossa, Accent un Cantus.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV