Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Svinēs baritona Aleksandra Viļumaņa simtgadi

Vita Stiģe-Škuškovnika, 02.12.2010. 13:06

Koncertā sestdien skanēs pazīstamu operu ārijas un ansambļi.
Svinēs baritona Aleksandra Viļumaņa simtgadi

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) un diriģents Aleksandrs Viļumanis aicina visus mūzikas mīļotājus uz koncertu sestdien, 4. decembrī plkst. 16:00 JVLMA Lielajā zālē, veltītu izcilā latviešu baritona Aleksandra Viļumaņa simtgadei. Koncerta "Aleksandram Viļumanim – 100" programmā iekļautas pazīstamu operu ārijas un ansambļi. JVLMA simfoniskā orķestra pavadīti tos izdziedās baritona Aleksandra Viļumaņa studenti.

„Esmu pateicīgs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai un tās Vokālajai katedrai, ka tiek atzīmēts šāds notikums. Tas ir ļoti patīkami un aizkustinoši," stāsta koncerta diriģents Aleksandrs Viļumanis.

Ar pazīstamu operu fragmentiem uzstāsies solisti Eduards Čudakovs (baritons), Sergejs Martinovs (bass), kā arī citi iemīļotie esošie un topošie dziedātāji – Dana Bramane (soprāns), Olga Barišmane (sprāns) Antra Jankava (mecosoprāns), Andris Ludvigs (tenors), Raimonds Bramanis (baritons), Rihards Millers (baritons) un Deniss Trans (bass). Koncerta ieskaņā profesores Lolitas Fūrmanes ievadvārdi.

Aleksandrs Viļumanis (1910 – 1980) pēckara Latvijā bija ievērojams baritons, vēlāk stingrs Latvijas Valsts konservatorijas profesors, Vokālās nodaļas vadītājs un prorektors. Arī Jāzepa Mediņa Mūzikas vidusskolas Vokālās nodaļas vadītājs. Dziedātājs cēlies no senas krievu muižnieku dzimtas. Dziedātāja karjeru jauneklis uzsācis strauji un spoži, izcilu latviešu mūziķu profesoru Jāzepa Vītola un Paula Saksa atbalstīts. Jau 22 gadu vecumā Vīnes starptautiskajā vokālistu konkursā saņēmis goda diplomu. 24 gadu vecumā angažements Liepājas operā, bet 26 gados – pirmās lielās viesizrādes Nacionālajā operā ar Mefistofeļa, Toreadora un Skarpijas lomām. 29 gadu vecumā ar komponista Alfrēda Kalniņa atbalstu papildinājies Itālijā, Milānā pie prof. Karlo Kavalini. Ievērojamais scenogrāfs Nikolajs Benuā iepazīstina jauno mūziķi ar Milānas „La Scala" teātri. Pēc Itālijas seko uzaicinājums Nacionālajā operā dziedāt Dēmonu ar Teodoru Reiteru pie pults.

Aleksandrs Viļumanis uz Nacionālās operas skatuves ir nodziedājis vairāk nekā 50 lomas, Skarpija ir pēdējā - ar to dziedonis negaidīti atstāj skatuvi pašā spēku plaukumā.

Biļetes uz koncertu „Aleksandram Viļumanim – 100" vēl pieejamas „Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv, kā arī tās varēs iegādāties stundu pirms koncerta norises vietā. Biļetes cena 3 Ls, pensionāriem, studentiem un skolēniem, uzrādot apliecības – Ls 2.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV