Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

„Swans” koncertu Rīgā ievadīs Džeimss Blekšovs

Viestarts Gailītis, 03.12.2010. 12:42

Amerikāņu „post punk” grandus „īesildīs” spilgts jaunpienācējs folka ģitāristu panteonā.
„Swans” koncertu Rīgā ievadīs Džeimss Blekšovs

Jau ziņots, ka 13.maijā Rīgā koncertēs leģendārā Ņujorkas postpanka grupa „Swans", iepazīstinot ar savu pirmo albumu kopš 1997. gada.

Dziedātājs Maikls Džirā „Swans" dibināja 1982. gadā. Grupa strauji kļuva populāri ar savu nesaudzīgo un intensīvo skanējumu un bija viena no nedaudzajām Ņujorkas tā dēvētā „No Wave" grupām, kas izdzīvoja vairāk nekā desmit gadus līdz 1997. gadam.

2010. gada janvārī Maikls Džirā grupu atdzīvināja un deviņus mēnešus vēlāk, 23. septembrī, izdeva tās jauno albumu „My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky", kas acumirklī izpelnījās kritiķu augstu vērtējumu.

Ne mazāk interesanta ziņa par „Swans" koncertu ir vēsts, ka grupu "iesildīs" izcilais akustiskais ģitārists, pianists un komponists Džeimss Blekšovs (James Blackshaw) – viens no Maiklas Džirā kā producenta atklājumiem līdzās tādiem mūziķiem kā Devendram Banhartam un Līzai Džermāno.

29 gadus vecais Blekšovs ir jaunpienācējs akustisko folka ģitāristu panteonā, taču jau tiek pielīdzinas tādiem pionieriem kā Robijam Bešo (Robbie Basho), Džonam Feihijam (John Fahey), Džekam Rouzam (Jack Rose), Bertam Janšam (Bert Jansch) un Leo Kotkī (Leo Kottke). Līdzīgi kā minētie mūziķi, Blekšovs ir sekotājs ilgā amerikāņu un angļu folka blūza minimālistu un primitīvistu tradīcijā. Viņš spēlē 12 stīgu akustisko ģitāru un, lai pilnveidotu virtuozitāti, ir izaudzējis un speciālā formā pieslīpējis labās rokas pirkstu nagus.

Kā raksta mūzikas portāls Pitchfork Media, Blekšova nelielais vecums ir sevišķi pamanāms uz tā fona, ka viņa mūzika ir tik atturīga, nobriedusi un pacietīga, dziļa un smalki emocionāla.

Blekošovs ir publicējis albumus izdevniecībās "Celebrate Psi Phenomenon", „Static", „Digitalis Industries", „Important Records", „Tompkins Square", kā arī Maikla Džirā vadītajā „Young God Records". Viņš pastāvīgi sadarbojas ar kulta neofolka grupu „Current 93".

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV