Sestdiena, 28.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Sergejs, Svetlana, Lana;

Gunārs Upatnieks koncertēs festivālā "Eiropas Ziemassvētki"

Rinta Bružēvica, 10.12.2010. 10:49

Festivāla "Eiropas Ziemassvētki" ietvaros piektdien, 17.decembrī, plkst. 19:30 Spīķeru koncertzālē koncertā "Bahs un Botezīni" būs reta iespēja klausīties prestižāko starptautisko konkursu laureātu Gunāru Upatnieku - satriecoši prasmīgu un veiklu smagnējā kontrabasa pārvaldītāju. Kopā ar pianisti Agnesi Egliņu Gunārs Upatnieks izpildīs Johana Sebastiāna Baha korāļprelūdijas, čehu romantisma laikmeta kontrabasista Ādolfa Mišeka supervirtuozo Koncertpolonēzi, itāļu "kontrabasa Paganīni" Džovanni Botezīni Grande allegro alla Mendelssohn un franču romantisma meistara Sezāra Franka populārās vijoļsonātes pārlikumu kontrabasam un klavierēm.

Gunārs Upatnieks: "Latvijā koncertēju vidēji pāris reizes gadā un esmu laimīgs, ka par tradīciju izvērtušies Ziemassvētku koncerti. Uzstāties mājās svētku laikā ir pavisam īpaša sajūta un liela atbildība. Ceru, ka kopā ar pianisti Agnesi Egliņu, ar kuru mūs vieno sadarbība ilgu gadu garumā, izdosies radīt īpašu noskaņu un parādīt visdažādākās kontrabasa spēles iespējas".

Pirms Rīgas koncerta ar šo programmu mūziķi uzstājās Hamburgā, Berlīnē un Bergenā.

Komponists Pēteris Vasks par talantīgo mūziķi saka: "Gunāru Upatnieku uzskatu par vienu no visizcilākajiem mūsdienu basistiem. Viņa rokās bass kļūst par patiesi skaistu instrumentu, ar kura palīdzību skaņās var izteikt visplašāko jūtu un emociju spektru. Ceru, ka pateicoties viņa ierosmei, komponisti radīs ne vienu vien jaundarbu."

Gunārs Upatnieks dzimis 1983. gadā Jelgavā plašā mūziķu ģimenē. Bērnībā viņu visvairāk saistīja basketbols un airēšana, tomēr trīspadsmit gadu vecumā Gunārs nolēma pievērsties mūzikai. Viņš studējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā pie Sergeja Brīnuma, Leoša Janāčeka Mūzikas akadēmijā Brno pie Miloslava Jelineka un Manheimas Mūzikas un teātra augstskolā pie Petru Jugas. No 2005. līdz 2010. gadam bijis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra kontrabasu grupas koncertmeistars, kopš 2010. gada - Bergenas filharmoniskā orķestra kontrabasu grubas otrais koncertmeistars. Pēdējo trīs gadu laikā Gunārs Upatnieks guvis žilbinošus panākumus pasaules svarīgākajos solo kontrabasa konkursos: I vieta un skatītāju simpātiju balva ARD konkursā Minhenē (2009), I vieta un publikas simpātiju balva Špergera konkursā Ludvigslustā (2008), I vieta, Grand Prix, speciālbalva par obligātā skaņdarba atskaņošanu, Gerija Kara balva par spilgtāko artistiskāko personību konkursa vecākās kategorijas dalībnieku grupā starptautiskajā kontrabasistu konkursā Vroclavā (2008), I vieta Simandla konkursā Blatnā (2008), I vieta un Grand Prix starptautiskās kontrabasistu asociācijas solistu konkursā Oklahomā (2007).

Gunārs uzstājies Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Krievijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Austrijā, Vācijā, Spānijā, Čehijā, Ungārijā, ASV. Muzicējis ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Nordic Symphony Orchestra, Schweriner Staatskapelle, Brno filharmonijas orķestri, Bavārijas Radio simfonisko orķestri, Minhenes kamerorķestri u. d. c. Gunārs Upatnieks muzicējis Marisa Jansona, Andra Nelsona, Lorensa Renesa, Olari Eltsa, Anu Tali, Mstislava Rostropoviča un citu meistaru vadībā. Bieži koncertē ar klavieru kvartetu RIX un pianisti Agnesi Egliņu.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV