Sestdiena, 28.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Sergejs, Svetlana, Lana;

Pirmo reizi Rīgā skanēs „Ziemsvētku rāgas"

Indijas klasiskās mūzikas skola "Sarasvati", 14.12.2010. 12:49

17. decembrī plkst. 19:00 Lielajā ģildē Akašs Sergejs Ancupovs (sārods) un Sandžu Višnu Sahajs (tabla) sniegs koncertu „Skaņas burvestība". Koncertā tiks atskaņota unikāla Ziemsvētku rāgu* programma.
Pirmo reizi Rīgā skanēs „Ziemsvētku rāgas"

Koncerta programmā skanēs mūzika, kura sintezē pirmajā brīdi šķietami nesavienojamas muzikālās tradīcijas – kristīgās Ziemsvētku himnas un klasiskās Ziemeļindijas rāgas.

Koncertā tiks atskaņotas divas labi zināmas himnas: „Ak, atnāc, atnāc, Emanuil" („O Come, O Come, Emmanuel") un „Prieks pasaulē" („Joy To The World") – no jauna apzinātas un izteiktas klasiskajās indiešu mūzikas formās.

Programmā skanēs arī unikāla Ziemsvētku mūzika, kas radīta īpaši šim koncertam, un tās klasiskās indiešu rāgas, kas jēdzieniski vistuvākās Ziemsvētku idejām.

Akašs Sergejs Ancupovs apmēram 30 gadus slīpē savu sāroda spēles meistarību. Sārods ir unikāls indiešu mūzikas instruments, kas pirms vairākiem simtiem gadu radīts Akaša skolotāja Ustada Amdžada Ali Khāna ģimenē. Sāroda varenā un neparasti skaistā skaņa ir guvusi atzinību visās pasaules malās. Pateicoties Akašam, sārodu ir iepazinuši un iemīļojuši arī Latvijā. Muzikāla izsmalcinātība, ritmiskā virtuozitāte un izpildījuma brīvība viņa koncertiem arvien piesaista indiešu un garīgās mūzikas cienītājus. 2009.gadā Akašs ir licis pamatus indiešu klasiskās mūzikas skolai Rīgā „Sarasvati".

Sandžu Višnu Sahajs jau sestajā paaudzē pārstāv Benāresas gharanas tablas spēles mākslu. Īstens brahmanis, mūzikā viņš iemieso ideju par kalpošanu cilvēkiem, daloties ar viņiem savā mīlestībā un meistarībā. Sandžu ir virtuozs, spilgts mākslinieks, kuru ar sajūsmu uzņēmušas visslavenākās koncetrzāles Eiropā, Āzijā un Amerikā. Viņš ir uzstājies Ņujorkas Kārnegīholā, Londonas Albertholā, muzicējis Soltleiksitijas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā, ka arī kopā ar tādiem izciliem meistariem, kā Ustads Amdžads Ali Khāns, Panditi Hāriprasāds Čaurāsija un Šivkumārs Šarma. Lielbritānijas karaliene Elizabete II un Velsas princis Čārlzs ir aicinājuši Sandžu Sahaju muzicēt slēgtos koncertos. Sandžu ir Dienvidāzijas muzikālās jaunatnes orķestra vadītājs.

Akaša un Sandžu tandēma virtuozo spēli jau ir augstu novērtējuši arī rīdzinieki, kuriem pagājušajā gadā bija iespēja baudīt viņu meistarību, neatkārtojamo šarmu un viņu radītās mūzikas burvību.

*Rāga – īpašs mūzikas tips, kurā apvienota kanoniska stingrība un brīvs izpildījums.
Vārds „rāga" cēlies no saknes „radž", kas nozīmē „iekrāsot". Rāga ir mūzika, kas iekrāso apziņu.
Katrai rāgai ir pašai savs īpatns raksturs, sava seja, savs izpildīšanas laiks, savs „likumu kodekss" – uz šiem pamatiem tiek radīti skaņdarbi un improvizācijas.

Koncertu organizē: Indijas klasiskās mūzikas skola Rīgā SARASVATI Absolute music management

Atbalsta: Garīgās attīstības centrs „Raduga2005"

Biļešu cenas: Ls 5-10, studentiem un pensionāriem - Ls 3. Tās iegādājamas Biļešu servisa kasēs.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV