Sestdiena, 28.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Sergejs, Svetlana, Lana;

Pirmo reizi Rīgā izskanēs krievu ģēnija G. Sviridova garīgo dziesmu cikli

Ārijs Šķepasts, 30.12.2010. 10:02

Pareizticīgo Ziemassvētkos, 8. janvārī, plkst. 16.00, koncertā „Dziedājumi un lūgšanas" Rīgas Sv. Pētera Baznīcā tiks atskaņoti krievu komponista Georgija Sviridova garīgo dziedājumu cikli „Неизреченное чудо", „Три стихиры (монастырские) " un „Странное Рождество видевше..." ( „Neizteicamais brīnums", „Trīs (klostera) stihiras" un „Brīnumaino Piedzimšanu redzējuši" ). Šī būs pirmā reize, kad mūzikas mīļi galvaspilsētā varēs dzirdēt šos kora skaņdarbus.

G. Sviridovs ir ierakstīts krievu ģēniju pulkā un tiek raksturots kā ikoniskā reālisma, dimantskaidrās vienkāršības un augstās lirikas meistars. Visplašāko atzinību viņš ieguva ar mūziku, kas tika rakstīta labākajās tautiskajās tradīcijās, izmantojot Aleksandra Puškina dzeju, kas viņam nodrošināja tautas mīlestību.

Ideja par G. Sviridova garīgās mūzikas atklāšanu latviešu klausītājam dzima kamerkora „Austrums" vadītājam Ārijam Šķepastam: „Pirmo reizi Latvijā skanēs Georgija Sviridova radošā mūža pēdējā posmā (1980 - 1997) tapušie garīgie skaņdarbi korim a capella no krājuma „Dziedājumi un lūgšanas". No pieciem krājumā iekļautajiem cikliem koncertā pilnībā izskanēs trīs, bet noslēgumā arī dziedājums „Godības Ķēniņš" no ceturtā cikla, kuru izpildīs apvienotais koru sastāvs."

Šis būs otrais koncerts Latvijā, kad Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris Austrums dziedās minētos darbus. Pirmo reizi tie skanēja 2010. gada nogalē, kad koris devās uz Daugavpils Latviešu kultūras centru, piedaloties ievērojamā komponista 95 gadu jubilejas piemiņas pasākumā.

Tāpat kā Daugavpilī arī Rīgā Austrumam pievienosies koris „Daugava" un vīru koris „Forte", solisti Jeļena Borele, Sergejs Martinovs un koncertmeistare Elīna Bambāne. Koncerts tiek organizēts sadarbībā ar „Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienību", to atbalsta Rīgas Dome, Krievijas Federācijas Ģenerālkonsulāts, Rīgas Latviešu biedrība un Latvijas Krievu kopiena.

Ar šo pasākumu kamerkoris „Austrums" uzsāk savu jaunā gada koncertu programmu. Garīgās mūzikas mīļi ir aicināti uz koncertu sestdien, 8.janvārī plkst. 16.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā, Skārņu ielā 19. Pasākumā ieeja ir bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV