Sestdiena, 28.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Sergejs, Svetlana, Lana;

Koncertzālē "Ave Sol" notiks Zvaigznes dienas koncerts

Ilze Miķelsone, 03.01.2011. 10:14

Ceturtdien, 6.janvārī, plkst. 19.00 koncertzālē "Ave Sol" Profesionālais pūtēju orķestris "Rīga" sniegs Zvaigznes dienas koncertu, kurā piedalīsies solisti Ieva Parša (mecosoprāns) un Viesturs Jansons (tenors), Rīgas kamerkoris "Ave Sol" un diriģents Andrejs Jansons (Latvija/ASV).

Zvaigznes dienas koncerta centrālais skaņdarbs būs igauņu komponista Urmasa Sīsaska 1992. gadā sacerētā Ziemassvētku oratorija. U. Sīsasks pēdējo gadu laikā galvenokārt pievērsies garīgajai mūzikai. Sīsaska mūzikas valoda ir koncentrēta, pat skopa, tajā apvienojas dažādu laikmetu stila elementi. Arī Ziemassvētku oratorijā ir dažādu stilu alūzijas - no gregoriāņu dziedājumiem un baroka laikmeta intonācijām līdz pat mūsdienu deju mūzikai. Apjomīgās Ziemassvētku oratorijas daļās, kopskaitā 21 daļa, ir gan soprāna un tenora solo, gan spilgti kora dziedājumi. Diriģents Andrejs Jansons ir izveidojis Ziemassvētku oratorijas stīgu balsu pārlikumu pūtēju orķestrim. Koncerta programmā iekļauta arī Ilzes Akerbergas Latviešu rapsodija un Džordža Enesku Rumāņu rapsodija Nr.1.

ASV dzīvojošais diriģents Andrejs Jansons (1938.) dzimis Rīgā. 2. pasaules kara laikā kopā ar ģimeni emigrējis uz ASV. Džuljarda mūzikas skolā Ņujorkā ieguvis bakalaura grādu obojas spēlē, Manhatanas mūzikas skolā ieguvis maģistra grādu diriģēšanā un Rutgers universitātē - doktora grādu radošās mākslās - kompozīcijā. Kopš 1975. gada A. Jansons vada Ņujorkas Latviešu kori. Sadarbojies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Liepājas simfonisko orķestri, Lietuvas valsts simfonisko orķestri un citiem orķestriem gan ASV, gan Eiropā. Šogad diriģents Latvijas Nacionālajā operā iestudēs Bruno Skultes operu "Vilkaču mantiniece", kas savu pirmizrādi piedzīvos 2011. gada 3.jūnijā.

Ieeja Zvaigznes dienas koncertā ir ar bezmaksas ielūgumiem. Informācijas tālrunis 67425218. Koncertu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV