Sestdiena, 28.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Sergejs, Svetlana, Lana;

LNSO un vijolnieces Baiba Skride aicina uz koncertu

Mārtiņš Pučka, 12.01.2011. 12:26

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) un pasaulslavenā latviešu vijolniece Baiba Skride aicina uz izcilu koncertu 14.janvārī plkst.19:00 Lielajā Ģildē. Latviešu vijoļniece Baiba Skride, kura šosezon debitē ar Berlīnes filharmoniķiem un Vīnes simfoniķiem, Latvijas klausītājiem piedāvās Sergeja Prokofjeva Otrā vijoļkoncerta interpretāciju. Pie diriģenta pie diriģenta - norvēģu diriģents Eivinds Adlands.
LNSO un vijolnieces Baiba Skride aicina uz koncertu

Sākotnēji bija paredzēts, ka koncertu diriģēs Vīnes Valsts operas diriģents Giljermo Garsija Kalvo, bet viņu nomainīs izcilais norvēģu diriģents Eivinds Adlands.

Baiba Skride dzimusi Rīgā, mūziķu ģimenē. 1995.gadā viņa uzsāka studijas Rostokas Mūzikas un teātra konservatorijā. 2001.gadā vijolniece uzvarēja prestižajā Karalienes Elizabetes mūzikas konkursā Briselē. Viņas instruments ir Stradivāri 1725.gadā darinātā vijole Wilhelmj. Jaunā vijolniece uzstājusies kopā ar tādiem prestižiem orķestriem kā Bavārijas Radio simfoniskais orķestris, Leipcigas Gewandahaus orķestris, Cīrihes tonhalles orķestris, Parīzes orķestris, Londonas orķestris Philarmonia, Melburnas simfoniskais orķestris, Hāgas Residentie orķestris, kā arī Filadelfijas, Hjūstonas un Sinsinati orķestri ASV. Starp diriģentiem, ar kuriem Baiba Skride regulāri sadarbojas, ir Šarls Dituā, Tjerī Fišērs, Pāvo Jervi, Nēme Jervi, Džons Storgārds un viņas vienaudži Miko Franks, Andris Nelsons un Kirils Petrenko.

Eivins Ādlands ir viens no Norvēģijas labākajiem diriģentiem. Viņa talants vienlīdz spilgti izpaužas kā klasiskajā, tā laikmetīgajā repertuārā. Studējis pie Jormas Panula, bet pamudinājumu turpināt diriģenta karjeru guvis no Marisa Jansona. Kā vijolnieks muzicējis Bergenas filharmoniskajā orķestrī; desmit gadus bijis Eiropas Savienības kamerorķestra mākslinieciskais vadītājs. Kopā ar Jehudi Menuhinu koncertējis Parīzē, Londonā un Šveicē. Šobrīd ir Tronheimas simfoniskā orķestra galvenais diriģents; kā arī regulāri strādā ar citiem Skandināvijas, Eiropas un Austrālijas simfoniskajiem un kamerorķestriem. Oslo operā iestudējis Volfganga Amadeja Mocarta operas "Dons Žuans", "Figaro kāzas" un "Burvju flauta". Savas radošās darbības garumā diriģents aktīvi ieskaņojis norvēģu un zviedru komponistu darbus.

Koncerta "Baiba Skride un LNSO" programma:
Mihails Gļinka Uvertīra operai "Ruslans un Ludmila"
Sergejs Prokofjevs Otrais koncerts vijolei ar orķestri sol minorā Op.63
Bēla Bartoks "Koncerts orķestrim" Sz. 116, BB 123

www.lnso.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV