Sestdiena, 28.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Sergejs, Svetlana, Lana;

Festivāls "Saxophonia 2011"

Rinta Bružēvica, 20.01.2011. 19:29

„Latvijas Koncerti" aicina uz festivālu Saxophonia 2011, kas no 11. līdz 20. februārim piedāvā koncertus ar Latvijas saksofonspēles zvaigznēm un citzemju slavenībām. Festivālā dzirdēsim Rīgas saksofonu kvartetu; Arvīdu Kazlauski, Gintu Pabērzu un Oskaru Petrauski kā solistus festivāla atklāšanas koncertā; par neakadēmisku piesitienu gādās Deniss Paškevičs un viņa domubiedri; festivāla viesi būs talantīgais un atraktīvais norvēģu saksofonists Rolfs Eriks Nīstrems kopā ar etnisko balsi Unni Lēvlī un Mauritānijā dzimušo ģitāristu Bekaju Avu. Saxophonia 2011 nagla - amerikāņu top saksofonists, pasaulslavenais mūziķis Džošua Redmens un viņa kolēģi: basists Rūbens Rodžerss un sitējs Gregorijs Hačinsons.
Festivāls "Saxophonia 2011"

Saksofonists Deniss Paškevičs saka: „Nezinu nevienu saksofonistu, kurš nebūtu klausījies un „cēlis nost" Redmena mūziku. Tas ir cilvēks, kura darbībai mēs visi atklāti vai slepus esam sekojuši. Šis koncerts ir milzīgs notikums Latvijas mūzikas dzīvē!"

Festivāla „Saxophonia" atklāšanas koncertā 11. februārī Lielajā ģildē spēlēs Sinfonietta Rīga pirmo reizi Aināra Rubiķa vadībā. Dzirdēsim saksofonista Ginta Pabērza solo Boba Mincera kompozīcijā Koncertīno tenorsaksofonam. Mincers ir teicams amerikāņu džeza saksofonists, bigbendu milzis, Grammy ieguvējs. Viņa Koncertīno ir džeziska, nepretencioza izklaides mūzika ar virtuoziem uzdevumiem solistam. Savukārt Arvīds Kazlauskis būs solists Franka Martēna Balādē altsaksofonam. Martēns ir šveiciešu komponists, kas lielu daļu sava mūža vadījis Nīderlandē. Viņš rakstīja vēlīni romantisku, intensīvu mūziku ar noslēpumainības pieskaņu – šāda ir arī viņa Balāde, kuras tumsnējam audumam saksofons piešķir zelta dzīslas mirdzumu.

Veseli četri saksofoni uzstāsies kā solistu kvartets amerikāņu meditatīvā minimālista Filipa Glāsa Koncertā saksofonu kvartetam un orķestrim; klausīsimies, kā muzicē festivāla Saxophonia iedvesmotājs – Rīgas saksofonu kvartets.
Saksofonmūzikas klāstu papildinās Kurta Veila Otrā simfonija, kas ir šī pazīstamā un iemīļotā mūziklu autora beidzamais mēģinājums akadēmisko žanru pasaulē. Šai simfonijai piemīt Veila songiem raksturīgās pievilcīgās iezīmes – iezīmīgs melodiskums, mocartiska elegance, ebrejisks smeldzīgums.

12. februārī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Kristapa Pētersona "Elle" saksofonam, jauktam korim un ērģelēm. Parasti tik konceptuāli noskaņotais un idejiski provocējošais komponists šoreiz klusē – nekādu aprakstu, nekādu stāstu. Tikai Dantes "Dievišķās komēdijas" fragmenti, saprotams, no sadaļas "Elle" ("Pirms jūs šeit esat ienākuši iekšā, jums katru cerību būs atstāt laukā"), kā arī kanoniskie rekviēma un citu lūgšanu teksti Libera me, Miserere nobis, Fac eas Domine de morte transire ad vitam ("liec no nāves nokļūt dzīvē") un Tēvreize.
Riharda Dubras Vidi quator angelus ir jauns skaņdarbs, kas pēc Arta Sīmaņa ierosinājuma tapis Latvijā līdz šim nedzirdētam mūziķu sastāvam – mecosoprānam un saksofonu kvartetam, konkrētāk, Ievai Paršai un Rīgas saksofonu kvartetam. Opusa pirmatskaņojums notika 21. decembrī Preiļu kultūras namā, pēc tam tas vēl skanējis Ventspilī un Ogrē. Tekstam Rihards Dubra izvēlējies fragmentu no Jāņa Atklāsmes grāmatas: "Es redzēju četrus eņģeļus stāvam četros zemes stūros, turot četrus zemes vējus, lai tie nepūstu pāri zemei, pāri jūrai un nevienam kokam. Un es redzēju citu eņģeli uzkāpjam no saules lēkta puses, kam bija Dzīvā Dieva zīmogs; viņš sauca skaļā balsī četriem eņģeļiem, sakot: nesamaitājiet ne zemi, ne jūru, ne kokus, kamēr mēs apzīmogosim mūsu Dieva kalpus uz viņu pierēm. Un visi eņģeļi stāvēja apkārt tronim un metās uz sava vaiga troņa priekšā, un pielūdza Dievu."

Ērika Ešenvalda Laudate Dominum pērn piedzīvoja pirmatskaņojumu. Par šo darbu komponists saka: "Laudate Dominum alta saksofonam un ērģelēm ir slavinājums Visaugstākajam. Divdaļīgajā kompozīcijā ir gan gavilējoši un dejiski motīvi, gan meditatīva apcere par cilvēka un Dieva attiecībām. Man ir patiess prieks, ka Laudate Dominum pirmatskaņojuma interpretācija tapusi ciešā sadarbībā ar Kristīni Adamaiti un Arti Sīmani, radot tembrāli bagātu skaņu paleti!"
Visbeidzot intrigējoša liekas iespējas klausīties Igaunijas komponistes Gaļinas Grigorjevas "Lūgšanu".
Koncertā uzstāsies arī Valsts akadēmiskais koris „Latvija" diriģenta Māra Sirmā vadībā. Pie ērģelēm Kristīne Adamaite.

Ar projektu Seven Winds Rīgā atgriežas Latvijas klausītāju iemīļotais bezgala vitālais un asprātīgais norvēģu saksofonists Rolfs Eriks Nīstrems – šoreiz kopā ar Mauritānijas ģitāristu Bekaju Avu un norvēģu tradicionālās dziedāšanas zvaigzni Unni Lēvlī. Viņus dzirdēsim 17. februārī Spīķeru koncertzālē.

Seven Winds mūziķi rada mūziku kopā; trio skaniskais spēks ir dažādo pārstāvēto tradīciju vienreizējā kombinācijā. Papildu iespaidus mūziķi guvuši koncertturnejās Ēģiptē, Indijā, Ķīnā, Nepālā, Norvēģijā, Polijā, Šrilankā, Zanzibārā. Trio debijas albums ieguva kritiķu atzinību un tika atzīts par Norvēģijas 2009. gada labāko tautasmūzikas ieskaņojumu.

17. februārī klubā „Piens" pl. 21.00 notiks Jam Session Denisa Paškeviča vadībā.

18. februārī Spīķeru koncertzālē spēlēs Denisa Paškeviča trio zem Viļņa Heinrihsona gleznu videoinstalācijām. Koncertā „Kad satiekas divas pasaules" piedalīsies ģitāristi Christian Frank (Dānija) un Mārcis Auziņš; Denisa Paškeviča trio - Deniss Paškevičs (flauta, basklarnete, saksofoni, elektronika), Artis Orubs (sitaminstrumenti) un Edvīns Ozols (kontrabass, elektrobass, elektronika).

Arī šogad, turpinot festivāla „Saxophonia" tradīciju, paralēli festivālam notiks konkurss Latvijas jaunajiem saksofonistiem. Uz konkursu ir pieteikušies 89 dalībnieki no visas Latvijas. Uzvarētājiem balvās paredzēti franču firmas Selmer un japāņu firmas Yamaha saksofoni. Konkursa noslēguma koncerts un apbalvošana notiks 19. februārī Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē pl. 12.00. Kopkorī muzicēs aptuveni 100 dalībnieku, dzirdēsim arī konkursa uzvarētājus un festivāla dalībniekus – Rīgas saksofonu kvartetu, saksofonu kvartetu N[ex]t, Oskaru Petrauski un viņa domu biedrus - Rihardu Zaļupi un Raimondu Petrauski.

Publicitātes foto, Joshua Redman Trio

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV