Sestdiena, 28.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Sergejs, Svetlana, Lana;

Rīgas Stradiņa universitātes jauktais koris „Rīga" aicina uz 60 gadu jubilejas koncertu

Ieva Vītiņa, 07.02.2011. 14:13 | komentāri (4)

„Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) jauktais koris „Rīga" šogad svin 60. dibināšanas gadadienu. Visi kora bijušie dziedātāji un citi kora mūzikas mīļotāji aicināti uz koncertu 19. februārī plkst. 18:00 Rīgas Stradiņa universitātes aulā, Dzirciema ielā 16, Rīgā," informē RSU kora „Rīga" vadītāja Evita Taranda.
Rīgas Stradiņa universitātes jauktais koris „Rīga" aicina uz 60 gadu jubilejas koncertu

Koncerts „Svinam Rīgu" iecerēts 2 daļās. Pirmajā daļā ar nosaukumu „Dziesmas, ar ko mēs spīdam" varēs dzirdēt kompozīcijas no kora konkursu repertuāra, bet otrajā – „Dziesmas, ar ko mēs svinam" – Jura Vaivoda aranžējumā tiks atskaņotas R.Paula, U.Stabulnieka, A.Vintera, E.Īgenbergas un citu komponistu veidotas tautā iemīļotas dziesmas par Rīgu. Korim pievienosies instrumentālā grupa Riharda Bērziņa vadībā. Koncerta režisors ir Didzis Jonovs, bet diriģente būs šā brīža kora vadītāja Evita Taranda.

RSU jauktais koris "Rīga" dibināts 1951. gadā neilgi pēc Rīgas Medicīnas institūta dibināšanas. Gandrīz 20 gadus (1967 – 1986) tas darbojies ievērojamā diriģenta prof. Jāņa Dūmiņa vadībā. „Laika gaitā mainījies gan augstskolas statuss, gan nosaukumi, taču koris vienmēr bijis neatņemama un svarīga artērija augstskolas asinsrites sistēmā. Kora dziedātāju rindās stāvējuši daudzi šobrīd pazīstami mediķi, un diezin vai būs viegli atrast kādu citu pasaules valsti, kurā ievērojams skaits ārstu spēj nodziedāt dziesmas vismaz 20 pasaules valodās," uzsver Evita Taranda.

Koris tā pastāvēšanas laikā ir guvis ievērojamus sasniegumus. Starp pēdējo piecu gadu nozīmīgākajiem notikumiem jāatzīmē dalība 2.Starptautiskajā koru konkursā Varšavā, kur iegūta „Sudraba lira" – 2. vieta jauniešu koru kategorijā. 2007. gada maijā izdots kora „Rīga" pirmais CD, kurā iekļauta R.Dubras kantāte „Cantus in Aeternum", kā arī latviešu tautasdziesmas mūsdienu komponistu apdarēs. 2008.gada XXIV Vispārējo latviešu Dziesmu svētku Dziesmu karos „Rīga" iekļuva valsts labāko jaukto koru septītniekā. 2008.gada rudenī kopā ar Ķelnes Doma kori un Jauniešu simfonisko orķestri Rīgas Doma baznīcā koris rīkoja Pola Makartnija oratorijas "Ecce cor meum" pirmatskaņojumu Baltijas valstīs. 2008.gada novembrī izcīnīts „Grand Prix" 18.Starptautiskajā Petra Ebena koru konkursā Prāgā. Diriģentes Zanes Zilbertes vadībā koris kļuva par absolūtiem uzvarētājiem jaukto koru kategorijā, iegūstot Zelta diplomu, kā arī saņēma žūrijas speciālbalvu. Liels izaicinājums bija 2009. gadā tapušais Karla Orfa scēniskās kantātes „Carmina Burana" koncertuzvedums, kas iestudēts kopā ar RSU Tautas deju kolektīvu „Ačkups" un izrādīts arī 2010.gada Rīgas koru mēneša ietvaros LU Lielajā Aulā.

2010.gada novembrī koris piedalījās 16.Starptautiskajā garīgās mūzikas konkursā „Cantate Domino 2010" Kauņā, kur diriģentes Evitas Tarandas vadībā guva izcilus panākumus. Kategorijā „Modernā mūzika" tika izcīnīts Sudraba diploms, bet kategorijā „Obligātā programma" – Zelta diploms, turklāt noslēguma koncertā – „Skatītāju simpātiju balva", bet diriģente Evita Taranda ieguva Labākā Diriģenta balvu.

Evita Taranda ir kora diriģente kopš 2000.gada. 2006.gadā korim pievienojās arī diriģente Zane Zilberte un kormeistars Agris Puķe. 2010./2011. gada sezonā kormeistars ir arī Jānis Taranda.

Ar kori tā pastāvēšanas laikā strādājuši daudzi talantīgi diriģenti – Centis Kriķis, Jānis Dūmiņš, Kārlis Beinerts, Edvīns Dziļums, Inga Dziļuma, Vita Timermane-Moora, Ints Teterovskis un citi.

Bijušie dziedātāji aicināti pieteikties dalībai kopkorī, zvanot pa tālruni 67409105. Biļetes iegādājamas „Biļešu Paradīzes" kasēs visā Latvijā.

Par Rīgas Stradiņa universitāti:

Rīgas Stradiņa universitāte ir viena no vadošajām un modernākajām augstākās izglītības mācību iestādēm Baltijā ar izteikti starptautisku ievirzi. Tās 10 fakultātēs līdzās ar medicīnu saistītajām studijām jau 12 gadus ir iespējams apgūt dažādas modernas sociālo zinātņu programmas. Rīgas Stradiņa universitātē kopumā studē vairāk nekā 6100 studentu no visas pasaules. 2010./2011.studiju gadā RSU sasniedza rekordu ārvalstu studējošo skaita ziņā – jaunajā studiju gadā RSU tika uzņemti 104 ārvalstu studenti, līdz ar to RSU ārvalstu studiju programmās kopumā zināšanas un praksi pašreiz apgūst 302 jaunieši no 18 pasaules valstīm. Tas ir lielākais ārvalstu studentu skaits RSU pēdējo 20 gadu laikā. Papildu informācija ir pieejama interneta mājas lapā www.rsu.lv.

Sekot līdzi Rīgas Stradiņa universitātes jaunumiem var arī sociālajos tīklos Twitter, Facebook, Draugiem.lv un YouTube.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV