Sestdiena, 28.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Sergejs, Svetlana, Lana;

Festivāla "Saxophonia" garīgās mūzikas koncerts

Rinta Bružēvica, 07.02.2011. 16:32

12. februārī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā pl. 19.30 festivāla "Saxophonia" ietvaros klausītāji varēs baudīt piesātinātu garīgās mūzikas programmu diriģenta Māra Sirmā vadībā. Muzicēs festivāla iedvesmotājs Rīgas saksofonu kvartets, solisti Oskars Petrauskis (saksofons), Laura Grecka (mecosoprāns) un Valsts Akadēmiskais koris „Latvija". Pie ērģelēm Kristīne Adamaite.
Festivāla "Saxophonia" garīgās mūzikas koncerts

Jāņa baznīcas velvēs majestātiski izskanēs slavinājuma mūzika Visaugtākajam - Ērika Ešenvalda "Laudate Dominum", kas pērn piedzīvoja pirmatskaņojumu. Par šo darbu komponists saka: ""Laudate Dominum" alta saksofonam un ērģelēm ir slavinājums Visaugstākajam. Divdaļīgajā kompozīcijā ir gan gavilējoši un dejiski motīvi, gan meditatīva apcere par cilvēka un Dieva attiecībām. Man ir patiess prieks, ka "Laudate Dominum" pirmatskaņojuma interpretācija tapusi ciešā sadarbībā ar Kristīni Adamaiti un Arti Sīmani, radot tembrāli bagātu skaņu paleti!"

Riharda Dubras "Vidi quator angelus" ir jauns skaņdarbs, kas pēc Arta Sīmaņa ierosinājuma tapis Latvijā līdz šim nedzirdētam mūziķu sastāvam – mecosoprānam un saksofonu kvartetam, konkrētāk, Ievai Paršai un Rīgas saksofonu kvartetam. Tekstam Rihards Dubra izvēlējies fragmentu no Jāņa Atklāsmes grāmatas: "Es redzēju četrus eņģeļus stāvam četros zemes stūros, turot četrus zemes vējus, lai tie nepūstu pāri zemei, pāri jūrai un nevienam kokam. Un es redzēju citu eņģeli uzkāpjam no saules lēkta puses, kam bija Dzīvā Dieva zīmogs; viņš sauca skaļā balsī četriem eņģeļiem, sakot: nesamaitājiet ne zemi, ne jūru, ne kokus, kamēr mēs apzīmogosim mūsu Dieva kalpus uz viņu pierēm. Un visi eņģeļi stāvēja apkārt tronim un metās uz sava vaiga troņa priekšā, un pielūdza Dievu."

Varēsim novērtēt Kristapa Pētersona jaundarbu "Elle" saksofonam, jauktam korim un ērģelēm, kurā izmantoti Dantes „Dievišķās komēdijas" fragmenti, kā arī kanoniskie rekviēma un citi lūgšanu teksti.

Visbeidzot intriģējoša liekas iespējas klausīties Igaunijas komponistes Gaļinas Grigorjevas "Lūgšanu".

Biļetes uz šo un citiem festivāla koncertiem iegādājamas "Biļešu Paradīzes" kasēs un internetā.

Publicitātes foto, Rīgas saksofonu kvartets

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV