Sestdiena, 28.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Sergejs, Svetlana, Lana;

Bauskas pilī uzstāsies viola da gamba atskaņotāja Lusilla Bulanže

Vita Stiģe-Škuškovnika, 09.02.2011. 15:34

Atzīmējot sveču mēnesi, Bauskas pils muzejs aicina uz koncertu sveču gaismā „Ēnu lasījumi" sestdien, 19. februārī, plkst. 18:00 Bauskas pilī. Senās mūzikas šedevrus koncertā atskaņos baroka orķestra „Collegium Musicum Riga" solisti Māra Kupča vadībā, senās mūzikas ansamblis „Luthien" un viesi no Francijas – „Societa Umanitaria" konkursa Milānā Grand Prix laureāte viola da gamba atskaņotāja Lusilla Bulanžē /Lucile Boulanger/ kopā ar klavesīnistu Arno de Paskālu /Arnaud De Pasquale/.
Bauskas pilī uzstāsies viola da gamba atskaņotāja Lusilla Bulanže

Koncertā mākslinieki atskaņos Frančesko Džeminiāni, Johana Sebastiāna Baha, Henrija Pērsela, Žana Ferija Rebela un Mišela Piņolē de Monteklēra senās mūzikas izcilus opusus, kuri skanēs uz tādiem vēsturiskiem instrumentiem kā baroka vijole, baroka čells, viola da gamba u.c.

Lusilla Bulanžē seno instrumentu viola da gamba sāka apgūt piecu gadu vecumā pie Christine Plubeau. Pēc uzvarām vairākos starptautiskos konkursos viņa uzsāka studijas Parīzes konservatorijā pie Christophe Coin, 2009. gadā absolvējot augstskolu ar izcilības diplomu. Lusilla piedalījusies meistarklasēs un semināros pie pasaules līmeņa profesionāļiem. Kā kamermūziķe viņa bieži tiek aicināta piedalīties dažādos jauniešu ansambļos, regulāri sadarbojoties ar tādiem kā Les Folies Françoises, Les Cyclopes, La Chapelle Rhénane, Le Poème Harmonique, Capriccio Stravagante, Collegium Marianum un Il gardellino. 2009. gadā viņa ieguva Galveno balvu, kā arī divas speciālbalvas par labākajām J. S. Baha un K. F. Ābela skaņdarbu interpretācijām starptautiskajā Baha - Ābela konkursā. Tāpat viņa ir viena no Milānas Societa Umanitaria konkursa Grand Prix laureātēm.

Arno de Paskāls sāka mācīties klavesīnspēli piecu gadu vecumā pie Dominique Ferran. 2003. gadā ar izcilības diplomu viņš absolvējis Parīzes konservatoriju pie Olivier Baumont, Blandine Rannou un Kenneth Weiss. 2007. gadā viņš absolvēja klavesīna un basso continuo klasi. Arno sniedzis solokoncertus Parīzes Jauno talantu festivālā, Château d'Assas, Chartres mākslas muzejā u.c. Veidojis mūsdienīgus koncertus, apvienojot klavesīna spēli ar elektroniskiem instrumentiem. Ar koncertprogrammu Scarlatti Goes Electro Arno uzstājies Parīzes Cité de la Musique u.c. un guvis ievērojamus panākumus. Ansamblī Pygmalion Arno spēlē basso continuo jau kopš tā dibināšanas, kā arī piedalās dažādos koncertos un prestižos festivālos, piemēram, La faetons-Dieu, Saintes, Arques la Bataille u.c.

Baroka orķestra „Collegium Musicum Riga" ir visjaunākais Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas kolektīvs, taču ar aktīvu viesprofesoru un viesdiriģentu dalību jau realizēti vairāki starptautiski projekti. Baroka orķestrī ar baroka laika mūzikas instrumentiem muzicē gan pasniedzēji, gan studenti. Interesanti, ka 1690. gadā Rīgā pastāvēja ansamblis ar analogu nosaukumu. Orķestra dibinātājs ir Māris Kupčs, kurš ir Latvijā mērķtiecīgākais baroka un klasicisma mūzikas pētnieks, nenogurstošs jaunu mūziķu izglītošanā, aizraudams tos ar baroka laikmeta mūzikai vien raksturīgo greznumu un virtuozitāti. Jāmin, ka Collegium Musicum Riga un Māris Kupčs ir nominēti Lielās Mūzikas balvai 2010 kategorijā Gada muzikālā vienība.

Šoreiz koncertā baroka orķestri pārstāvēs Austra Klotiņa /baroka vijole/, Danuta Ločmele /baroka čells/, Māris Kupčs /klavesīns/, Aija Veismane /soprāns/ un Veronika Rinkule /klavesīns/, savukārt, senās mūzikas ansamblī „Luthien" apvienojušās Maija Poriņa /soprāns/, Lauma Liepiņa /baroka čells/, Laima Ziemele /teorba/ un Veronika Rinkule /klavesīns/.

Biļetes nopērkamas iepriekšpārdošanā un koncerta dienā mākslas salonā "Meistars Gothards" un Bauskas pils muzeja kasē. Var veikt arī biļešu rezervāciju pa tālr. 63923793, 63922280. Biļešu cena – 4 Ls. Sīkāka informācija www.bauskaspils.lv.

Publicitātes foto, Lusilla Bulanžē un Arno de Paskāls

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV