Sestdiena, 28.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Sergejs, Svetlana, Lana;

Rīgā koncertēs pārsteidzošās balss īpašniece Lila Daunsa

Inese Mihasjonoka, 21.02.2011. 11:58

Filmas "Frīda" fani 17. jūnijā piedzīvos dežavu, bet patiesus world music cienītājus gaida īsta fiesta – Lilas Daunsas (Lila Downs) koncerts Rīgas Kongresu namā.
Rīgā koncertēs pārsteidzošās balss īpašniece Lila Daunsa

Nu jau vairāk nekā desmit gadu Lila Daunsa pāršalc pasauli ar savu dramatisko un īpaši savdabīgo tradicionālās meksikāņu mūzikas prezentāciju un oriģinālajām kompozīcijām, kurās parādās blūza, džeza, soulmūzikas, Afrikāņu ritmu un pat klezmeru mūzikas elementi – un to visu pavada viņas lieliskā balss. Daži vēlētos apgalvot, ka Lila ir meksikāņu mūziķe, taču nav tādu īstu rāmju, kuros varētu ielikt viņas mūziku, ja nu vienīgi teikt, ka tā ir satriecoša starptautisku skanējumu sadursme. Ceļojums mūzikā kopā ar Lilu Daunsu vienmēr ir aizraujošs piedzīvojums – gan spēcīgs un pārsteigumu pilns, gan krāšņs un elegants.

Lila Daunsa dzimusi Oaksakā, Meksikā miksteku kabarē dziedones Anitas Sančesas un Alena Daunsa, skotu/angļu-amerikāņu mākslas profesora, ģimenē. Viņa uzauga Oaksakā, Kalifornijā, un vēlāk dzīvoja Minesotā, kur viņa pabeidza Minesotas Universitāti ar specializāciju vokālajā mākslā un antropoloģijā. Viņas muzikālā vīzija ir ar antropoloģisku ievirzi, tikpat daudzveidīga kā senās un pasaulīgās kultūras, kas turpina viņu iedvesmot. Grupa «La Misteriosa» gluži kā mūzikas garīgā ceļa rādītāja pavada Daunsu tās muzikālajos ceļojumos. Šī grupas dalībnieki, tostarp arī Pauls Koens (Paul Cohen), viņas sadarbības partneris, producents un vīrs, pārstāv dažādas kultūras un spēlē dažādus instrumentus.

Tematika viņas mūzikā bieži vien ir saistīta ar politiskiem jautājumiem un sociālo taisnīgumu, imigrāciju un cilvēciskām pārvērtībām. Ar mūzikas un uzstāšanās starpniecību viņa tiecas rast saikni ar saviem tik dažādajiem klausītājiem. „Man ir ļoti paveicies," saka Daunsa. „Cilvēki, kas seko līdzi mūsu mūzikai, pārstāv visus sabiedrības slāņus, un viņi grib izzināt, kas un kāpēc notiek pasaulē. Ik dienas mēs varam savienoties tik daudzos veidos."

2009. gada maijā Lila Daunsa izdeva savu pirmo dzīvās mūzikas ierakstu «Lila Downs y La Misteriosa en Paris», kas tika ierakstīts «Radio France Studio 105» ierakstu izdevniecības «harmonia mundi» projekta «on world village» ietvaros. Daunsa izceļas ar daudzveidību ierakstos un dinamisku uzstāšanos uz skatuves. Albumā ir labākais no abām pasaulēm, lieliski apvienojot Lilas un astoņu starptautisku mūziķu kopīgās uzstāšanās radīto, pāri plūstošo enerģiju ar tradicionāliem instrumentiem, tostarp akordeonu, arfu, klarneti un trombonu, kā arī spēcīgiem basiem un bungām, elektrisko ģitāru un aizraujošām Latīņamerikas perkusijām.

Skaņdarbi albumā "Lila Downs y La Misteriosa: En paris" aptver sešus albumus – no 1999. gada "La Sandunga" līdz 2008. gada "Shake Away"– un tie lieliski parāda viņas mūzikas aktualitāti. Reizēm skaņas šķiet nākam no svelmaina ceļojuma no Oaksakas uz Ņūorleānu. Taču Daunsa nebaidās piemest uguni ar cumbia roku (Kolumbijas tradicionālas dejas ritmi ar roka elementiem), bīta kustības dzejas stila repu vai pat ar iguānas čiepstēšanu, tādējādi pārnesot mūziku uz savu mīklaino pasauli. Perro Negro karnevāla izjūtas radošās skaņas, Minimum Wage blūzs vai tradicionālas meksikāņu dziesmas, kas faniem tik ļoti ir iepatikušās, piemēram, skaņdarbs Paloma, – pavisam maz ir tādu mākslinieku, kas var pievārēt tādu, šķietami nesavietojamu diapazonu. Taču "Lila Downs y La Misteriosa" tiek līdz pašam kodolam, pārveido to un sniedz klausītājiem emocionālu un neaizmirstamu piedzīvojumu.

Biļetes uz koncertu ir nopērkamas "Biļešu servisa" kasēs, kā arī www.tradehub.info.

www.liladowns.com
www.tradehub.info
www.twitter.com/culthub

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV