Sestdiena, 28.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Sergejs, Svetlana, Lana;

Liepājas muzejā skanēs unikāla latviešu skaņdarbu koncertprogramma klavesīnam

Astra Dzērve, 22.02.2011. 09:55

Svētdien, 27. februārī plkst. 16, Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16, ar koncertprogrammu „Latviešu komponistu mūzika klavesīnam un ansamblim" uzstāsies trīs izcilas mūziķes - Dita Krenberga, Aina Kalnciema un Inga Sunepa .
Liepājas muzejā skanēs unikāla latviešu skaņdarbu koncertprogramma klavesīnam

Programma sastāv no nelieliem, ļoti atšķirīgiem, atraktīviem un interesantiem darbiem, kurus sarakstījuši latviešu mūsdienu komponisti. Tā ir unikāla programma, jo pirmo reizi antoloģijā savākti visi labākie darbi, kas rakstīti klavesīnam un klavesīnam ansamblī. Šie darbi rakstīti īpaši Ainai Kalnciemai, vienai no ievērojamākajām klavesīnistēm Latvijā.

Aina Kalnciema studējusi Sanktpēterburgas un Maskavas konservatorijā. Māksliniece klavesīna spēlē specializējusies Vācijā, Šveicē, Francijā, Holandē, Norvēģijā. Aina Kalnciema ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docente klavesīna klasē un Baha mūzikas fonda prezidente. Kopš 2001. gada organizē un vada starptautisko Baha kamermūzikas festivālu.

Savukārt, flautiste , LNSO flautu grupas koncertmeistare Dita Krenberga flautas spēli apguvusi Latvijas Mūzikas akadēmijā pedagoga Imanta Sneibja klasē. D.Krenberga studējusi pie pasaulslavenā flautista Džeimsa Golveja. Viņa rekomendācija deva Ditai iespēju saņemt Leonarda Bernstaina stipendiju Bostonas Simfoniskā orķestra kursos Tenglvudas Mūzikas Centrā 1989. un 1990.gadā.

Kā novērtējumu par savu darbību D.Krenberga saņēma Gustava Zelta Balvu. Mūziķei bijusi iespēja mācīties pie izciliem flautas profesoriem – A.Nikolē (A.Nicolet),V.Beneta (W.Bennet),A.Mariona (A.Marion). D. Krenberga ir vairāku prestižu mūzikas konkursu laureāte.

Dita Krenberga regulāri koncertē gan Latvijā, gan Eiropā, ASV un Kanādā. Uzstājusies arī Austrālijā un Japānā. Kā soliste Dita Krenberga spēlējusi kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, kamerorķestri "Rīgas Kamermūziķi" un citiem Latvijas kamerorķestriem, ar Maskavas Filharmonijas un Jauno kamerorķestri, Londonas Mocarta orķestri, Ķelnes Radio Simfonisko orķestri, Zviedrijas kamerorķestri "Musica Vitae" un citiem. Dažādu kameransambļu sastāvā flautiste koncertē gan Latvijā, gan dažādos Eiropas festivālos.

Savukārt, Inga Sunepa ir Latvijas Nacionālās operas orķestra čellu grupas koncertmeistare kopš 1997. gada. Ieguvusi bakalaura un maģistra grādu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā prof. Eleonoras Testeļecas čella klasē. Vairāku starptautisku konkursu dalībniece un laureāte, kā čellu grupas koncertmeistare sadarbojusies ar Lietuvas Nacionālo Simfonisko orķestri, Nordic Symhony orķestri Igaunijā, Vidzemes kamerorķestri un Latvijas Filharmonijas kamerorķestri. Inga Sunepa koncertējusi Eiropas valstīs, Kanādā, Taivānā un Honkongā.

Liepājas muzejs kļuvis par iecienītu mākslinieciski augstvērtīgu kamermūzikas koncertu norises vietu, piedāvājot klausītājiem skaņdarbus, kas lieliski iedzīvinās muzeja ekspozīciju zāles un ļaus gūt emocionālu pārdzīvojumu.

Koncerts Liepājas muzejā notiks ar Latvijas Kultūrkapitāla fonda atbalstu.
Ieejas maksa Ls 1.50.

Publicitātes foto, Dita Krenberga

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV