Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Notiks krievu garīgās un tautas mūzikas koncerts "Masļeņica"

Ilona Brūvere, 22.02.2011. 12:58

28. februārī plkst. 19.00 koncertzālē "Ave Sol", Citadeles ielā 7, Rīgā skanēs krievu garīgās un tautas mūzikas koncerts "Masļeņica", piedaloties kamerkorim "Ave Sol".

Kamerkoris "Ave Sol" ziemas koncertsezonai izvēlējies krāšņu krievu garīgās mūzikas un tautasdziesmu uzvedumu Masļeņica, kas tulkojumā nozīmē Metenis- masku svētki, kurus svin septiņas dienas pirms pareizticīgo Lielā gavēņa, gatavošanās laiks, kas veltīts izlīgumam ar tuvajiem un savstarpējai piedošanai, labdarībai un kopā būšanai. 28. februāris šogad ir pirmā pareizticīgo meteņa - masļeņicas diena.

Interese par citu tautu nacionālo un tautas mūziku, kā arī tās popularizēšana ir viena no Rīgas kamerkora "Ave Sol" koncertdarbības raksturīgākajām radošās darbības iezīmēm. Jāatceras, ka krievu garīgā mūzika un tautasdziesmu apdares Rīgas koncertzālēs skan visai reti un ir īpašs notikums.

Krievu metenis ir ne tikai baznīcas svētki, Masļeņicas nedēļā ļaudis pauž prieku par gaidāmajām ziemas beigām un svin pavasara tuvošanos. Krievu pareizticīgās baznīcas masku svētki sasaucas ar tradicionālajiem latviešu Meteņiem un karnevālu laiku Rietumeiropā, atklājot Eiropas tautu un Krievijas kultūras mitoloģijas ciešo saikni.

Meteņu koncerta pirmajā daļā skanēs krievu klasiskā mūzika - Sergeja Rahmaņinova, Georgija Sviridova, Dmitrija Bortaņska un Pēvela Česnokova skaņdarbi. Programmu vizuāli bagātinās kustīgi svētbilžu un ortodoksālo dievnamu attēli. Otrajā daļā izskanēs Sideļņikova, Fļarkovska, Sergeja Taņejeva, Valērija Gavriļina un Aleksandra Svešņikova laicīgā mūzika un tautasdziesmu apdares.

Koncertorganizācija "Ave Sol" piedāvā šo krievu garīgās mūzikas un tautasdziesmu programmu, lai iepazīstinātu Rīgas iedzīvotājus un viesus ar citu tautu tradīcijām, kas atspoguļojas gan tautas mūzikā, gan mūzikas oriģināldarbos, kas krievu metenī pirms gavēņa izskan dziesmās un akordeona skaņās, lai pavasara gaisā ietrīsētos smalkos tamburīna pieskārienos un spēcīgi norībētu bungās. Krievu tautas dziesmām raksturīga tēlainība, tās krāšņas savā instrumentālajā toņkārtā nereti atainojot krievu sādžas dzīves ainas, vai uzburot kādu citu košu izjūtu gammu - krievu tautas dziesmām un to apdarēm tipisks lirisks pārdomu raksturs un veselīga sulīga humora deva. Vairākās tēmās nemainīgas paliek tikai dažas variācijas, tās izaug no aizvien jauniem tautas melodiju fragmentiem. Muzikālās apdares sarakstītas plašā koloratūrā, turpretī pareizticīgo baznīcas mūzika sasniedz svētsvinīgu monumentalitāti.

Kamerkoris "Ave Sol" un diriģents Uldis Kokars piedāvā klausītājiem šo spilgto pavasara svētku programmu, lai veidotu aktīvu dialogu ar publiku par krievu tautas un liturģiskās mūzikas pamatvērtībām, kur meklējami īsti muzikālie dārgakmeņi. Kolorīto dziedātāju sniegumu abās koncerta daļās papildinās dzejas lasījumi. Pārtraukumā publiku cienās ar karstu tēju un prjaņikiem, ieklausoties krievu dziesmu kora "Lada" balsu saskaņā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV