Sestdiena, 28.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Sergejs, Svetlana, Lana;

„Vācu mesas" pirmatskaņojums Latvijā

Elīna Karaseva, 23.02.2011. 13:35

Latvijas Radio koris aicina uz īpašu koncertu 4. martā plkst. 19:30 Rīgas Anglikāņu (Sv. Pestītāja) baznīcā, kuras siltajā atmosfērā notiks baroka meistara Mihaela Pretoriusa „Vācu mesas" pirmatskaņojums Latvijā.
„Vācu mesas" pirmatskaņojums Latvijā

Šīs programmas idejas autors un diriģents ir Normunds Ķirsis. Viņš koncertā iekļāvis vācu agrīnā baroka meistaru Heinriha Šica un Mihaela Pretoriusa sakrālos darbus. Programmas centrā būs Pretoriusa „Vācu mesas" četriem koriem, stīgu instrumentiem un Basso continuo pirmatskaņojums Latvijā, kā arī skanēs Heiriha Šica motetes korim un „ Mazie garīgie koncerti".

Normunds Ķirsis ir Latvijas Radio kora tenoru grupas mūziķis un par ierosmi veidot šo programmu viņš saka: „Nepastarpināta un subjektīva saruna ar Augstāko – tas ir 17.gs. sākuma protestantisma inspirēto dižāko skaņražu radošais izaicinājums. Mani iedvesmoja un mudināja pievērsties šīs koncerta programmas īstenošanai cilvēka, kas iet garīgo meklējumu ceļu, pārdzīvojumu dziļums. Tas ir atklāts caur šo mūziku".

Koncertā ar Latvijas Radio kori kopā uzstāsies kamerorķestra Sinfonietta Rīga mūziķi: Baiba Biezā (vijole), Anna Naudžūne (vijole), Guna Āboltiņa (čells) un Jānis Stafeckis (kontrabass), kā arī Ilze Reine (pozitīvs) un Aigars Reinis (ērģeles).

Heinriha Šica un Mihaela Pretoriusa mūzika Latvijā skan reti, tieši tāpēc mūzikas gardēžiem koncerts būs lieliska iespēja iepazīt pie mums mazāk zināmo vācu baroka mūzikas autoru darbus.

Heinrihs Šics un Mihaels Pretorius darbojās renesanses un baroka laikmetu mijā, kad mūzikas attīstības degpunktā bija Itālija. Šics skolojās Venēcijā un, atgriežoties dzimtenē, apgūto popularizēja Vācijā. Lielā mērā pateicoties viņam un Mihaelam Pretoriusam Vācijas mūzikas vide izveidojās par labvēlīgu augsni nākamās paaudzes komponistiem. Kas zina, ja nebūtu Šica un Pretoriusa, varbūt citādāk būtu izvērtušies dižā baroka meistara Johana Sebastiāna Baha daiļrades ceļi.

Koncerta organizators „Latvijas Koncerti".

Biļetes „Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un Anglikāņu (Sv. Pestītāja) baznīcā vienu stundu pirms koncerta.

Vairāk informācijas: www.radiokoris.lv un www.latvijaskoncerti.lv

Publicitātes foto, Latvijas Radio koris

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV