Sestdiena, 28.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Sergejs, Svetlana, Lana;

Liepājā notiks koncerts "Ferenca Lista klaviermūzika"

Irita Kalēja, 24.02.2011. 14:39

2. martā plkst. 18.00 Liepājā Melngaiļa koncertzālē ar VKKF finansiālu atbalstu notiks Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Klavieru katedras vēsturisko koncertu sērijas koncerts „Ferenca Lista klaviermūzika".
Liepājā notiks koncerts "Ferenca Lista klaviermūzika"

Sakarā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) 90 gadu jubileju JVLMA Klavieru katedra aizsākusi vēsturisko koncertu ciklu. Cikla koncerti tiks atskaņoti dažādos Latvijas reģionu centros un JVLMA Lielajā zālē. Tā noslēgums paredzēts, kad JVLMA un Klavieru katedra svinēs simtgadi – 2020. gadā. Koncertsērijā plānots atskaņot koncertu programmas un veidot pasākumus, kuros iezīmētos mūsdienu izglītības iestādes struktūrvienības saikne ar Latvijas Konservatorijas sākotni 1919. gadā un turpinājumu visā tās pastāvēšanas laikā. Klavieru katedrā visā konservatorijas un akadēmijas pastāvēšanas laikā vienmēr darbojušies pianisti, kuri bijuši vienlīdz izcili interpreti un pedagogi – Pauls Šūberts, Nikolajs Dauge, Arveds Daugulis, Igors Kalniņš, Konstantīns Blūmentāls, Hermanis Brauns, Valdis Jancis, Māris Švinka, Teofīls Biķis, Ilze Graubiņa un citi. Arī patlaban Klavieru katedrā strādā izcili mūziķi, kuru profesionalitāte, pieredze un akadēmiskās zināšanas garantē šī cikla sekmīgu un interesantu realizāciju.

Pirmais cikla koncerts tika veltīts poļu ģēnija Frederika Šopēna daiļradei. Otrais cikla koncerts ir veltīts Ferenca Lista daiļradei. Šī komponista milzīgā ietekme uz pasaules klavierspēles tradīcijām salīdzināma ar Jāzepa Vītola kā vēsturiski nozīmīgas personas ietekmi uz Latvijas klavierspēles skolu. 2011. gadā starptautiski tiek atzīmēta Ferenca Lista 200 gadu jubileja. JVLMA pastāvēšanas 90 gadu laikā Klavieru katedras mācībspēku un studējošo koncertu programmās Ferencs Lists ieņem vienu no nozīmīgākajām vietām, jo šī komponista klaviermūzikas atskaņošanai nepieciešamas augstākās raudzes profesionālās iemaņas un interpretācijas meistarība, kā arī prasme piepildīt ungāru ģēnija mūziku ar mūsdienīgu emocionalitāti.

Ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu viens no šī cikla koncertiem notiks arī Liepājā, Melngaiļa koncertzālē (Ausekļa ielā 11/15) 2.martā plkst. 18.00. Tā programmā iekļauti tādi Ferenca Lista skaņdarbi kā 2.Balāde, Sēru gājiens, 2.Leģenda, Aizmirstie valši, Vidmung, Izoldes nāve un Spāņu rapsodija. Tos izpildīs JVLMA Klavieru katedras mācībspēki Arnis Zandmanis, Juris Žvikovs, Toms Ostrovskis, Sergejs Osokins, Jānis Maļeckis un Juris Kalnciems.

Ieeja koncertā bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV