Sestdiena, 28.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Sergejs, Svetlana, Lana;

Nedēļas nogalē atklās "Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2011"

Gundega Šmite, 28.02.2011. 16:33

Piektdien, 4. martā, 19.00 Latvijas Universitātes Lielajā aulā notiks festivāla "Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2011" atklāšanas koncerts "Es nāku no tālas zemes", kas skanēs Gundara Pones zīmē.
Nedēļas nogalē atklās "Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2011"

Monumentālo filozofisko poēmu"Titzarin" (1986) liela sastāva simfoniskajam orķestrim Gundaris Pone uzskatījis par savas daiļrades ceļa kvintesenci. Gundaris Pone (1932-1994), trimdas latviešu komponists, guvis ievērojamus panākumus starptautiskajā arēnā, taču latviešu mūzikas kultūrā nepelnīti mazpazīstams. Pone ir vairāku ievērojamu starptautisku kompozīcijas konkursu laureāts. Komponista muzikālajai estētikai piemīt radikāli avangardisks un konceptuāli spēcīgs raksturs. Gundaris Pone atzinību gūst Itālijā un ASV. Festivāls klausītājus Latvijā ar Pones daiļradi tik vērienīgā programmā iepazīstina pirmo reizi.

Festivāla "Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2011" atklāšanas koncertam, kas notiek Gundara Pones zīmē, piemīt koncentrēta vispārinājuma dimensija, kurā organiski iekļaujas gan Imanta Kalniņa leģendārā "Oktobra oratorija", gan Marinas Gribinčikas jaundarbs simfoniskajam orķestrim "Idea fix. Titzarin" pirmatskaņojums, "Latvijas jaunās mūzikas dienu 2011" kontekstā, sasaucas ar leģendāro Imanta Kalniņa oratoriju korim un simfoniskajam orķestrim Oktobra oratorija (1967), sniedzot klausītājam neaizmirstamu emocionālo un muzikālo baudījumu.

""Oktobra oratorijā" izmantoti vārdi, ko pēc 1917. gada revolūcijas rakstījuši tā laika notikumu aculiecinieki. Dziedājuma pamatā izmantots dokumentāls materiāls, izņēmums ir tikai fināls- "Divas mīļotās" kur izskan Jevgeņija Jevtušenko dzejas rindas. Jāpiezīmē, ka dzejnieks ir viens no retajiem, kas padomju sistēmā mēģina manifestēt brīvības un demokrātijas idejas. Un tolaik tas nebūt nav tik vienkārši. "Oktobra oratorija" nav pasūtījuma darbs, bet gan patiess tā laika dokuments," uzsver jubilārs, komponists Imants Kalniņš, kurš šogad svin savu 70. dzimšanas dienu.

Arī komponistes Marinas Gribinčikas pirmatskaņojums "Idea Fix" paver klausītājam telpu krāšņai muzikālajai interpretācijai. Komponiste dzimusi Ukrainā, beigusi Latvijas Mūzikas akadēmiju, stažējusies kompozīcijā pie Sergeja Berinska Maskavā. Šobrīd strādā par solfedžo un kompozīcijas pasniedzēju Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā. Gribinčikas skaņu partitūrai tuvas filozofiskās tēmas - viņas mūzika ir kaislīga un koloratūrām bagāta. Komponistes pasaulē vieta ir gan jūtu kosmosam, gan cilvēka vientulības tēmai. Tā vairāk uzdod jautājumus, nevis sniedz gatavas atbildes, lai laikmetīgajā muzikālā novatorisma izpratnē meklētu jaunas patiesības.

Koncertā piedalīsies Liepājas Simfoniskais orķestris, kamerkoris "Ventspils", solisti Sonora Vaice (soprāns), Ieva Parša (mecosoprāns), Ivars Cinkuss (baritons), Jānis Misiņš (bass), diriģents Atvars Lakstīgala.

Biļetes uz 4. marta koncertu "Biļešu Paradīzes" kasēs, internetvietnē un koncertvietā pirms pasākuma.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV