Sestdiena, 28.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Sergejs, Svetlana, Lana;

"Brāmss. Popārts. Modernisms" - no kamermūzikas klasikas līdz populārām, gaistošām un glamūrīgām izpausmēm mūzikā

Aija Semjonova, 01.03.2011. 12:34

Sinfonietta Rīga mūziķi aicina uz kamermūzikas koncertu "Brāmss. Popārts. Modernisms" 3.martā plkst.19:30 Spīķeru koncertzālē. Koncertprogramma būs kontrastiem bagātākā visā Sinfonietta Rīga kamermūzikas koncertu vēsturē, kurā dzirdēsim romantiķa Johannesa Brāmsa, franču komponistu Jana Mareša un Režisa Kampo, kā arī latviešu modernistes Santas Ratnieces opusi.

Koncertā piedalīsies Sinfonietta Rīga mūziķi - Marta Jagmane un Anti Kortelainens (vijole), Zane Kalniņa un Ineta Abakuka (alts), Guna Āboltiņa un Kārlis Klotiņš (čells), Jānis Stafeckis (kontrabass), Ieva Pudāne (flauta), Mareks Pinta (klarnete), kā arī Agnese Egliņa (klavieres) un Elīna Endzele (sitaminstrumenti).

Koncertā J.Brāmsa un S.Ratnieces skaņdarbu izpildījumā piedalīsies "Lielās Mūzikas Balvas 2010" nominante kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī" - Guna Āboltiņa (attēlā).

Guna Āboltiņa saka: "Laikā, kad Brāmss komponēja savu Pirmo sekstetu, viņam bija 27 gadi, kas ir tieši tik pat daudz cik Sinfonietta Rīga mūziķiem, kuri šo skaņdarbu atskaņos koncertā. Šī komponista un interpretu līdzība palīdzēs mums iejusties Brāmsa jauneklīgajās melodijās un jūsmīgajā tautiskumā. Turpretim Santas Ratnieces kvartets Aragonite ievedīs mūs pavisam citā skaņu un krāsu pasaulē, kas līdzinās ceļojumam kristālu un gaismas zemē, un pavērs plašu telpu fantāzijai."

Johannesa Brāmsa romantiski piesātinātais Pirmais sekstets ir viens no pirmajiem, ja ne pats pirmais nozīmīgais žanra paraugs mūzikas vēsturē. Sinfonietta Rīga mūziķi, sava mentora Normunda Šnē iedvesmoti, vienā koncertprogrammā nereti mēdz apvienot pagātnes un mūsdienu mūziku. Šajā gadījumā Brāmsa šedevrs likts līdzās trim laikmetīgās mūzikas paraugiem. Vispirms programmā iekļautas latviešu trauslās modernistes Santas Ratnieces skaņu arabeskas stīgu kvartetā Aragonite, kura tapšanu iedvesmoja Slovākijas alās redzētie aragonīta kristāli. Būs arī franču elektroakustiskās mūzikas jauneklīgā lielmeistara Jana Mareša sekstets Entrelacs. Visbeidzot vitālais un humorīgais francūzis Režiss Kampo un viņa sekstets Pop-art, kas zināmā mērā saistīts ar popārta definīciju, ko 1957.gadā formulēja angļu gleznotājs un kolāžists Rodžers Hamiltons: popārts ir populārs, gaistošs, labi pārdodams, ražots sērijveidā, garīgs, seksīgs, viltību pārpilns, glamūrīgs un nes labumu.

Biļetes uz koncertu var iegādāties "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās. Biļetes cena 7 lati.

Koncerta organizators - VSIA "Latvijas Koncerti".

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV