Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

"Ave Sol" aicina uz tikšanos ar romantiskākajiem latviešu mūzikas klasiķiem

Ilona Brūvere, 01.03.2011. 17:11

Rīgas kamerkora "Ave Sol" vīru grupa, atjaunojot sen aizmirstu un aizvien jaunu tradīciju, aicina uz romantisku koncertu 8. martā, Starptautiskajā sieviešu dienā plkst. 19:00 koncertzālē "Ave Sol", Citadeles ielā 7, kur dzirdēsit skaistākās Emīla Dārziņa, Andreja Jurjāna un Jāzepa Vītola kompozīcijas. Koncerta programmā iekļauts Imanta Ziedoņa dzejoļu cikls "Sieviešu vārdi", kurus vīru balsīm sarakstījuši vairāki komponisti - Imants Kalniņš, Romualds Kalsons, Marģeris Zariņš, Pēteris Plakidis. Diriģents - Uldis Kokars.

Imants Ziedonis - mīlošākais un mīlētākais dvēseles pētnieks, romantiku palīdz atrast it visā, dāvinot patvērumam poētisku, sapņainu un literāri piesātinātu tēlu pasauli. Populāras estrādes dziesmas programmā izskanēs Ingusa Pētersona izpildījumā.

Ievērojamā 20.gs. sākuma latviešu komponista Emīla Dārziņa daiļrade pieder latviešu klasiskās mūzikas zelta fondam. Dārziņš ir viens no populārākajiem liriķiem latviešu mūzikā, pazīstams kā solo dziesmu, "Melanholiskā valša" un septiņpadsmit kora dziesmu autors. Viņš ir ne tikai komponists, bet arī viens no pirmajiem mūzikas kritiķiem.

Jāzeps Vītols konservatoriju beidz ar zelta medaļu un 1886. gadā kļūst par tās pedagogu un Pēterburgas latviešu kora vadītāju, kā arī pievēršas mūzikas teorijai un aktīvi piedalās latviešu dziesmu svētku organizēšanā. 1919. gadā Vītols kļūst par pirmo jaundibinātās Latvijas konservatorijas rektoru. Otrajam Pasaules karam sākoties Jāzeps Vītols emigrē uz Flensburgu Vācijā.

1888. gadā jaunā komponista Jurjānu Andreja pirmajā dziesmu krājumā "Daina" apkopotas 10 kora un solo dziesmas. Arī Jurjāns aktīvi darbojas tautas dziesmu vākšanā, sakārtošanā un pētīšanā. Jurjānu Andrejs paplašina latviešu mūziku ar jauniem žanriem- viņam pieder pirmie latviešu mūzikas simfoniskie darbi, pirmais latviešu instrumentālais koncerts un pirmās kantātes. Jurjāns pievēršas arī kora mākslas attīstībai. Pazīstamākās no 14 Jurjānu Andreja solo dziesmām - "Jele pasmaidi", "Kā zagšus", "Jel nevaicā".

Biļetes iegādājamas "Biļešu paradīzes" kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Vairāk par koncertu: www.avesol.riga.lv vai pa tālruni 67181130.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV