Sestdiena, 28.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Sergejs, Svetlana, Lana;

Elektroakustiskās mūzikas koncertā skanēs latviešu avangarda un jauno komponistu darbi

Ilona Brūvere, 02.03.2011. 13:17

Sestdien, 5. martā, plkst. 19.30 Spīķeru koncertzālē notiks elektroakustiskās mūzikas koncerts "Montage-Demontage.
Elektroakustiskās mūzikas koncertā skanēs latviešu avangarda un jauno komponistu darbi

Elektroakustiskās mūzikas koncerts " festivāla "Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2011" ietvaros turpinās iepazīstināt klausītājus ar vienu no pirmajiem latviešu mūzikas avangarda komponistiem - Gundaru Poni, tāda paša nosaukuma klavierdarbā, kas sarakstīts 1976. gadā. Festivāls ielūdz arī uz komponista Ģirta Biša "Jaundarba" klavierēm un elektronikai pasaules pirmatskaņojumu. Jauneklīgais Bišs laikmetīgās mūzikas festivālā "Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2011" prezentēs savu jaundarbu, kas, turpinot avangarda mūzikas klasiskās tradīcijas, manevrē akadēmiskās kompozīcijas un vieglās mūzikas sintēzes krustcelēs, piedāvājot nepretenciozu, bet oriģinālu skaņu salikumu plašā harmonijā. Ar elektronisko mūziku Bišs aizraujas jau deviņdesmito gadu sākumā, kad Latvijā elektroniskās skaņu partitūras vēl bija bērna autiņos.

"Man ļoti patīk tehniskas lietiņas," atzīst komponists. Mūzikas akadēmiju Ģirts Bišs pabeidzis ar elektroniskās mūzikas darbu. Savās kompozīcijās viņš vairāk pievēršas popmūzikas un abstraktās elektronikas estētikai. "Elektroniskajā mūzikā mani nekad nav interesējis modernisms, mani tajā aizrauj ritmikas faktūra un neierobežotās tembru koloratūras. Apzinos, ka esmu iespaidojies no vieglās mūzikas," piebilst Bišs.

Līdzās latviešu mūzikas avangarda klasiķa Pones un Ģirta Biša skaņdarbiem, koncertprogramma "Montage - Demontage" piedāvās arī jauno komponistu darbus elektroniskās mūzikas žanrā. Anita Mieze elektronikai sarakstījusi "Ante Lucem", Ieva Klingenberga jaundarbā "Tänzerin" ļaus ieklausīties balss, flautas, sitaminstrumentu un elektronikas muzikālajā harmonijā. Laura Gustovska festivāla programmā prezentēs kompozīciju elektriskajai koklei. Bez dāmām un klasiķiem koncertā savu elektronikai sarakstīto skaņdarbu "If" piedāvās arī jaunais komponists Voldemārs Johansons. Johansons plašākai publikai pazīstams ne tikai kā komponists, bet arī kā mākslinieks, kura arsenālā iekļaujas eksperimentālas ūdens, gaismas un skaņas instalācijas, kas izmanto atmosfēras parādības – vēja stipruma un elektromagnētisko viļņu spektru, ko apstrādājot un atspoguļojot vizuālā un skaniskā pieredzē, autors aicina izvērtēt jaunu muzikālās un estētiskās uztveres robežu.

Koncertā piedalīsies Baiba Berķe (mecosoprāns), Uģis Krišjānis (klavieres), Ieva Bušs (elektriskā kokle), Sniedze Prauliņa (flauta), Elīna Endzele (sitaminstrumenti).

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV