Sestdiena, 28.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Sergejs, Svetlana, Lana;

Ar koncertu Lielajā ģildē noslēgsies „Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2011"

Ilona Brūvere, 14.03.2011. 15:07

Ceturtdien, 17. martā, plkst. 19.00 Lielajā Ģildē notiks festivāla noslēguma koncerts "De Mundo Magistri Ioanni".
Ar koncertu Lielajā ģildē noslēgsies „Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2011"

Festivāla "Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2011" noslēguma koncerts piedāvā Gundara Pones muzikāli gleznaino meditāciju "De Mundo Magistri Ioanni" (Meistara Jāņa pasaule), kas sarakstīta mākslinieka Jāņa Anmaņa gleznu izstādes iespaidā. Mākslinieka darbos atspoguļotās viduslaiku noskaņas Pones kompozīcijā pārtapušas skaņu tēlos – senas balsis, Rīgas pils pagrabu velvēs gadsimtiem iegūlušo zvanu skaņas, kas atskan un kļūst dzirdamas mūzikā. Līdzās Pones mūzikas aizplīvurotajai poēzijai, savu temperamentīgo mūzikas spēku atklās trimdas latviešu komponista Tālivalža Ķeniņa "Otrais kamerkoncerts". Ķeniņa radošās dzīves mantojums mūzikā aptver divus desmitus skaņdarbu orķestrim, 15 koncertus, 10 vokāli instrumentālus lielas formas darbus un ievērojamu skaitu kamermūzikas un kora partitūru. Komponists saņēmis Lielo Mūzikas balvu par mūža ieguldījumu un kļuvis par Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Goda profesoru. Festivāla "Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2011" noslēguma koncertā skatuves dzīvi uzsāks divi pasaules pirmatskaņojumi - Maijas Einfeldes "Alfa koncerts" un Viļņa Šmīdberga "Kamerkoncerts" ar Normundu Šnē pie diriģenta pults. Šmīdbergs savā jaunākajā skaņdarbā piedāvā intensīvu skaņu informācijas plūsmu, kas ienākot komponista skaņu pasaulē, fascinē ar spēju noturēt klausītājā neatslābstošu interesi par harmonijas un disharmonijas ciešo saikni mūzikā.

Koncertā piedalīsies kamerorķestris "Sinfonietta Rīga", diriģents Normunds Šnē, solisti Andra Dārziņa (Štutgarte, alts), Normunds Šnē (oboja).

"Jaunās mūzikas festivāls ir svētki mūziķiem un klausītājiem, brīnišķīga iespēja pievērst mūsu uzmanību aktuālākajām tendencēm Latvijas akadēmiskajā mūzikā. Svētki formas un izteiksmes līdzekļu meklējumiem un jaunu skaņdarbu pirmatskaņojumiem," festivāla norisi komentē komponiste Maija Einfelde.

"Latvijas Jaunās mūzikas dienas" astoņos festivāla koncertos parādījušas spilgtas personības Latvijas mūzikas vidē un jaunākās, laikmetīgās tendences akadēmiskajā mūzikā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV