Sestdiena, 28.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Sergejs, Svetlana, Lana;

Jūlijā norisināsies XIX Starptautiskie Siguldas Opermūzikas svētki

Baiba Bože, 16.03.2011. 13:57

No 29. līdz 31. jūlijam Siguldā norisināsies XIX Starptautiskie Siguldas Opermūzikas svētki, kas uz Latviju atvedīs daudzus Eiropā un pasaulē plaši pazīstamus operas māksliniekus.
Jūlijā norisināsies XIX Starptautiskie Siguldas Opermūzikas svētki

Svētku pirmsākumi ir meklējami 1993. gadā, kad to pastāvīgais organizators – operas mūzikas piekritējs, ārsts Dainis Kalns – pirmo reizi uz Siguldu ataicināja Latvijas māksliniekus, kuri dziedāja ārzemju operu teātros: Inese Galante, Ingus Pētersons, Egils Siliņš.

Turpmākajos gados šī pasākuma vēriens un popularitāte nemitīgi augusi, un šobrīd Siguldas Opermūzikas svētku skatītāju skaits ir mērojams tūkstošos. Svētku viesu vidū bijuši slaveni operas mūzikas izpildītāji no Krievijas, Meksikas, Francijas, ASV, Itālijas, Vācijas, Igaunijas un Lietuvas. Tajā skaitā arī izcilā Anna Netrebko, kas Siguldā ir izpildījusi četras lomas: Mocarta operas „Figaro kāzas" un Bizē „Karmenas" galvenās partijas, kā arī Donicetti „Mīlas dzērienā" un Rosīni „Seviļas bārddzinī". Izpildītas lomas – Rozīna, Zuzanna, Mikaela, Adīna. Svētkos uzstājušies arī Itālijas tenors Roberto Saca, Georgīna Lukača (soprāns, Ungārija), Ildars Abdrazakovs (bass, Krievija). Siguldā savu karjeru sākušas Elīna Garanča un šobrīd pasaules operas dīva numur viens Maija Kovaļevska, vairākas reizes tur dziedājis arī Aleksandrs Antoņenko (tenors, Krievija). Jau sešas izrādes Siguldas svētkos ir iestudējis izcilais krievu režisors Jurijs Aleksandrovs.

„Esmu ļoti priecīgs, ka mana aizraušanās ar operas mūziku ir pārtapusi tik vērienīgos šīs mākslas cienītāju svētkos, kas ierodas pie mums ne tikai no Latvijas pilsētām, bet arī no Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Eiropas un daudzām citām valstīm. Kad pie mums viesojās dižā krievu dziedātāja Irina Arhipova, viņa salīdzināja šos svētkus ar slaveno operas pasākumu Savonlinnā, Somijā, kuru vasarā apmeklē izpildītāji un skatītāji no visas pasaules", – atzina svētku „tēvs" Dainis Kalns.

„Siguldas Opermūzikas svētki ir unikāls notikums Latvijas kultūras dzīvē, kas pulcē izcilus pasaules māksliniekus lieliskā, dabas ieskautā un iedvesmotā vietā - Siguldas pilsdrupās. Siguldas novada pašvaldība sadarbībā ar Kalna kungu turpina darbu pie tā, lai opermūzika Siguldā skanētu ik gadu, veidojot Opermūzikas svētkus arvien krāšņākus. Opermūzikas svētki šovasar piedāvās izcilu un neatkārtojamu programmu, tādēļ aicinu ikvienu gūt muzikālo baudījumu Siguldā!", mudina Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

„Siguldas Opermūzikas svētki ir viens no tiem retajiem notikumiem Latvijas kultūras dzīvē, kas ir spējīgs piesaistīt uzmanību un ataicināt uz Latviju operas mākslas cienītājus gan no mūsu Eiropas kaimiņu puses – Vācijas, Itālijas, Austrijas, kur operai tiek veltīta ārkārtīgi liela uzmanība, gan no Austrumiem, it īpaši no Krievijas. Šie svētki cienīgi slavina Latvijas vārdu pasaulē, veido mūsu valsts tēlu populāru un pievilcīgu ārzemēs. Šajā ziņā tā ir spēcīga reklāmas kampaņa, kas tiek realizēta pareizajā informatīvajā vidē. Esam priecīgi, ka mums ir iespēja atbalstīt Siguldas Opermūzikas svētkus, un mēs vēlamies, lai tā vārds būtu pazīstams Eiropā un pasaulē", – atzīmē Rietumu Bankas viceprezidents Vadims Aleksejevs.

Īpašu šarmu svētkiem piešķir tas, ka operas iestudējumi un koncerti notiek atklātā estrādē zem jumta, uz lieliski saglabājušās viduslaiku arhitektūras pieminekļu un iespaidīgu dabas skatu fona.

Par svētku centrālo notikumu kļūs P. Čaikovska opera „Jevgēņijs Oņegins", kuru skatītāji varēs baudīt 30. jūlijā. Operas uzvedumu Siguldas pilsdrupu estrādei atkal iestudē dižais krievu režisors Jurijs Aleksandrovs.

Operas „Jevgēņijs Oņegins" galvenās partijas izpildīs pasaules operas dīva Maija Kovaļevska (soprāns), viens no pasaules vadošajiem liriskajiem tenoriem Jevgēņijs Akimovs, amerikāņu baritons Neitans Gans (Nathan Gunn, ASV). Šī uzveduma scenogrāfiju veidos slavenais Krievijas mākslinieks, Sanktpēterburgas Mihailovas teātra galvenais scenogrāfs Vjačeslavs Okuņevs.

XIX Siguldas Opermūzikas svētki tiks atklāti ar Latvijas jaunās, bet jau plašu popularitāti ieguvušās, vairākos starptautiskajos festivālos godalgotās pianistes Lienes Circenes koncertu. Svētku noslēgumā, 31. jūlijā skatītāji varēs baudīt pasaulslavenu operas zvaigžņu Galā koncertu, kurā uzstāsies arī viens no pasaules jaunā viļņa tenoriem Pavols Bresliks (Pavol Breslik, Slovākija). Pasākuma viesi varēs noklausīties arī Siguldas mūziķu koncertu un Garīgās mūzikas koncertu, kas notiks Siguldas Evaņģēliskajā Luterāņu baznīcā.

Biļetes uz XIX Siguldas opermūzikas svētkiem maksās no 10 līdz 30 latiem. Biļešu iepriekšpārdošana - Latvijas Nacionālās operas kasē, Siguldas novada Tūrisma informācijas centrā un Biļešu Paradīze kasēs, kā arī elektroniski - www.bilesuparadize.lv.

XIX Siguldas Opermūzikas svētkus piedāvā Dainis Kalns kopā ar Rietumu Banku un Siguldas novada domi.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV