Sestdiena, 28.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Sergejs, Svetlana, Lana;

LNSO aicina uz Pučīni operas „Bohēma" koncertuzvedumu

Mārtiņš Pučka, 21.03.2011. 15:09

31. martā un 2. aprīlī plkst. 19:00 Lielajā ģildē Karels Marks Šišons un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris aicina uz Džakomo Pučīni operas „Bohēma" koncertuzvedumu.
LNSO aicina uz Pučīni operas „Bohēma" koncertuzvedumu

LNSO operu koncertuzvedumi ar Karelu Marku Šišonu ir jau publikas iemīļota tradīcija. „Pelnrušķītes", „Toskas", „Kapuleti un Monteki", „Aīdas" un „Puritāņu" izrādes kļuvušas par būtiskiem un atmiņā palikušiem Latvijas kultūras dzīves notikumiem, pateicoties mākslinieciski augstvērtīgajam rezultātam, kurā savienojās izcils solistu dziedājums ar izteiksmīgu kora un orķestra skanējumu.

Šogad „Bohēmu", kas ir viena no vispopulārākajām Pučīni operām, iedzīvinās starptautiski pazīstamu dziedātāju ansamblis no Milānas La Scala teātra, Vīnes Valsts operas, Drēzdenes Zempera operas, kā arī labākie Latvijas solisti. Šī klasiskā opera piedāvā visplašāko emociju spektru – mīlestību, greizsirdību, smieklus un cerību, kā arī vienu no vistraģiskākajiem un izjustākajiem opermūzikas fināliem.

Solisti:
Mimī - Grācija Doronzio (soprāns)
Mizete - Alesandra Marianelli (soprāns)
Parpiņjols - Nauris Puntulis (tenors)
Rūdolfs - Hojuns Čuns (tenors)
Šonārs - Jānis Apeinis (baritons)
Marsels - Nikolajs Borčevs (baritons)
Benuā, Alsendors - Sergejs Martinovs (bass)
Kolēns - Krišjānis Norvelis (bass)
Valsts Akadēmiskais koris "Latvija"
Rīgas Doma zēnu koris

Viens no lielākajiem Bohēmas pārsteigumiem gaidāms talantīgās itāļu dziedātajas Grācija Doronzio izpildījums Mimī lomā. Savukārt Rūdolfa lomu izpildīs perspektīvais Vīnes valsts operas solists – korejietis Hojuns Čuns.

Grācija Doronzio ir Metropolitēna operas Lindemana Jauno mākslinieku programmas absolvente. 2010./2011. gada sezonā Doronzio debitēs Mimī lomā „Bohēmas" iestudējumos Atlantas operā, Mičiganas operteātrī, Reinas Vācu operā Diseldorfā un Berlīnes Vācu operā. Viņa uzstāsies arī Liu lomā Kristofera Aldena iestudētajā „Turandotā" Portlendas operā. Solistes turpmākajos plānos iekļautas debijas Frankfurtes operā un Kanādas operas kompānijā.

Pagājušajā sezonā Grācija Doronzio debitēja ar Bostonas simfonisko orķestri, atskaņojot Mocarta „Rekviēmu" maestro Džeimsa Levaina vadībā, kam sekoja Liu lomas izpildījums „Turandotā" Ņujorkas Metropolitēna operā. Soliste dziedāja arī Isifiles lomu Frančesko Kavalli operas „Jāsons" iestudējumā Čikāgas operteātrī un Mikaēlu „Karmenā" Savonlinnas festivālā Somijā. Viens no nesenākajiem dziedātājas lielajiem panākumiem bija Luidži Dallapikolas dziesmu atskaņojums MET Kameransambļu sērijas ietvaros Kārnegija zālē Ņujorkā maestro Levaina vadībā. Par šo izpildījumu kritiķis Brūss Hodžs rakstīja: „Doronzio smalkais augums neļauj pat nojaust par vareno balsi, kas mājo iekšpusē, ne arī par iespaidīgi stabilo intonāciju vai absolūto pašpārliecību. Viņas ideālais dekreščendo pašās beigās pie vārda 'morir' (mirt), iespējams, uz vietas visiem lika kļūt par Dallapikolas pielūdzējiem".

2008. gada vasarā Grācija Doronzio ieguva Elardo Starptautiskā operas konkursa pirmo balvu. 2008. gadā viņa ieguvusi galvenās balvas arī Fransisko Vinjas vokālistu konkursā Barselonā, Sabadellas operas konkursā, Irisas Adami-Koradeti Starptautiskajā konkursā Padujā, Otavio Dzīno Starptautiskajā konkursā Romā, Teatro Lirico Sperimentale Adriano Belli konkursā Spoleto un Spirosa Argirisa konkursā Sarcanā (Itālijā). Doronzio ir arī Salivana mūzikas fonda balvas ieguvēja (2009). Mimī lomā soliste debitēja Spoleto operteātrī Teatro Lirico Sperimentale, kur viņa dziedāja arī titullomu Domeniko Čimarozas operā „Kleopatra". Grācija Doronzio beigusi Rosīni Valsts mūzikas konservatoriju Pezaro pilsētā, kur saņēma Rosīni fonda stipendiju, un mācījusies arī Sv. Čečīlijas Nacionālas akadēmijas operas studijā Romā.

Hojuns Čuns dzimis 1977. gadā Seulā. Viņš studējis operdziedāšanu Seulas Nacionālajā universitātē un Berlīnes Mūzikas augstskolā pie profesora Haralda Štamma. Korejā Čuns bieži uzstājas koncertos kopā ar Korejas simfonisko orķestri un Seulas simfonisko orķestri.

2001. gadā dziedātājs uzvarēja Vervjē Starptautiskajā vokālistu konkursā Beļģijā un Korejas Nacionālās operas konkursā Seulā; 2003. gadā kļuva par prestižā Belvederes konkursa finālistu Vīnē. No 2003. līdz 2006. gadam Hojuns Čuns bija Hamburgas Valsts operas Starptautiskās operstudijas solists.

Vīnes Valsts operā viņš debitēja 2006./2007. gada sezonā ar Mantujas hercoga lomu „Rigoleto", kam sekoja arī daudzas citas galvenās lomas šajā operteātrī turpmākajās sezonās. Solists viesojies arī Hamburgas Valsts operā, Seulas operā, Vīnes Tautas operā, Bernes Valsts teātrī un Drēzdenes Zempera operā.

Pagājušajā sezonā Čuns debitēja Norvēģijas operā ar Dika Džonsona lomu „Meitenē no Rietumiem" un tenora partiju Verdi „Rekviēmā", dziedāja Rūdolfu („Bohēma") Bernes Valts teātrī, Nemorīno („Mīlas dzēriens") Seulas opernamā, Alfrēdu („Traviata") Hamburgas Valsts operā un Vīnes Tautas operā, kā arī piedalījās „Žīdietes" (Leopolds) un „Kapričo" (Itāļu dziedonis) iestudējumos Vīnes Valsts operā.

Dziedātāja operrepertuārā ir Rūdolfs, Alfrēds, Nemorīno, Mantujas hercogs, Diks Džonsons, Edgars „Lučijā di Lamermūrā", de Grijē „Manonā", Bepe „Pajaci", Kasio „Otello", Dziedātājs „Rožu kavalierī", Maksis „Burvju strēlniekā", Gustavs III „Masku ballē", dons Hosē „Karmenā", titullomas „Donā Karlosā" un „Faustā", Fentons „Falstafā", Ševaljē de la Forss „Karmelītu dialogos", Ismails „Nabuko" un citas lomas. Hojuns Čuns sadarbojies ar daudziem atzītiem diriģentiem, tostarp Seidži Ozavu, Danielu Gati, Adamu Fišeru, Saimonu Jangu, Ingo Metcmaheru, Klodu Šnitcleru u. c..

Publicitātes fofo, Grācija Doronzio

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV