Sestdiena, 28.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Sergejs, Svetlana, Lana;

Pīters Eldridžs un "Framest" koncertā "New York Jazz"

Rinta Bružēvica, 23.03.2011. 11:40

31. martā Dailes teātrī koncertā "New York Jazz" dzirdēsim divkārt Grammy ieguvušās ASV vokālās grupas "New York Voices" līderi Pīteru Eldridžu, kas uzstāsies kopā ar Metu Aronofu (kontrabass), Denisu Paškeviču (saksofons), Kasparu Grigali (sitaminstrumenti) un vokālo grupu "Framest". Koncertu organizē VSIA "Latvijas Koncerti".
Pīters Eldridžs un "Framest" koncertā "New York Jazz"

Šajā koncertā satiksim Pīteru Eldridžu gan kā vokālistu, gan kā pianistu. Abos šajos ampluā dzirdēsim viņu sadarbībā ar Latvijas labākajiem džeza instrumentālistiem. Pavadot pie klavierēm grupas "Framest" dziedājumu, Eldridžs eksponēsies tādās klasiskās džeza kompozīcijās kā Džona Koltreina "Giant Steps" un Djūka Elingtona "Karavāna", būs arī pāragri aizgājušā kulta komponista Džonatana Larsona hits "Season of Love" un grupas "Framest" basa balss īpašnieka Jāņa Ķirša kompozīcija "My Angel", savukārt Eldridža izcilā balss satiksies ar "Framest" vokālu vairākās paša meistara kompozīcijās. Būs arī "Framest" soloizgājiens ar "The Real Group" tenora Andersa Edenrota, Mailsa Deivisa un Harolda Ārlena kompozīcijām, kurām pievienosies Latvijas jaunā talanta Krista Auznieka (grupa "Zimbabw") kompozīcija "Mindprint".

29. martā Rīgas Doma kora skolā Pīters Eldridžs kopā ar Metu Aronofu un vokālo grupu "Framest" vadīs meistarklases mūzikas vidusskolu vecāko kursu studentiem. Savukārt 30. martā Mūzikas akadēmijā interesentiem būs iespēja individuālajās meistarklasēs papildināt vokālās vai kontrabasa spēles prasmes pie Pītera Eldridža un viņa kolēģa Meta Aronofa. Meistarklašu dalībniekiem tiek dota iespēja iegādāties 31. marta koncertbiļetes ar 50% atlaidi.

Pieteikuma anketa un meistarklašu plāns atrodas "Latvijas Koncertu" mājas lapā www.latvijaskoncerti.lv.

Pīters Eldridžs ir viens no vokālās grupas New York Voices līdzdibinātājiem. Grupa ieskaņojusi septiņus studijas albumus, tā jau divus desmitus gadu ceļo pa visu pasauli, to bieži var klausīties Kārnegi zālē, Avery Fisher Hall un Kenedija centrā.

Pīters Eldridžs sadarbojies ar tādām zvaigznēm kā Džošua Redmens, Bobijs Makferins, Maikls Brekers, Meredita Monka, Freds Heršs, Deivids Bērns, Lerijs Goldings un daudzi citi.

"Mūžam stilīgais" – tā Pīteru Eldridžu sauc portāls "Jazz Times", savukārt allmusicguide.com raksta – "viņš pieder tai melodiski dzejiskajai tradīcijai, ko pārstāv tādas nu jau apklusušas balsis kā Stīvijs Vonders, Pols Saimons, Džoni Mičela, Vens Morisons un rokgrupa "Steely Dan"; šie dziesminieki rada pielīpošas, skaistas melodijas ar saturiski dziļiem tekstiem, kas ir vienlaikus universāli un personiski."

Pīters Eldridžs ir ārkārtīgi daudzpusīgs talants – viņš komponē, atskaņo, aranžē, ieskaņo un māca. Manhatanas mūzikas skolā viņš kopš 1993. gada ir džeza vokāla nodaļas vadītājs. Eldridžs laidis klajā trīs solo ieskaņojumus. Par viņa beidzamo CD "Downbeat" rakstīja: "Ja muzikālā inteliģence un meistarība būtu ceļazīme uz panākumiem tirgū, Eldridža Decorum nodrošinātu viņam vietu zvaigžņu ielokā. Spēcīga, plaša un daudzveidīga balss. Valdzinoši ilgpilna."

Nesen Pīters Eldridžs komponēja savu pirmo mūziklu par Gustava Klimta dzīvi, mīlu un mākslu, kā arī rakstīja mūziku Adama Vaita dokumentālajai filmai "No Job for a Women", kurā stāstīts par sievietēm korespondentēm Otrā pasaules kara laikā.

Pīters Eldridža komponētā mūzika iekļauta Brazīlijas mūziķa Aivena Linsa, Kubas mūziķa Pakito d'Riveras un Džeinas Monheitas albumos. Pīters dzied arī vokālajā grupā "Moss" kopā ar Lušanu Sūzu, Keitu Makgeriju, Teo Blekmenu un Lorenu Kinhenu. Eldridžu regulāri aicina sniegt meistarklases visā pasaulē. www.petereldridge.com

Vokālā grupa "Framest" dibināta 2005. gadā. Elīna, Beāte, Mikus, Edgars un Jānis - tie ir aizrautīgi un profesionāli mūziķi, kuri viens otru lieliski papildina, katrā koncertā klausītājiem sniedzot patiesu baudījumu. Grupas repertuārs laika gaitā ir izveidojies gana plašs, kuru starpā ir gan pašu, gan arī citu komponistu sarakstīti skaņdarbi. Dziesmas komponē un aranžē pārsvarā grupas līderis Jānis Ķirsis. 2007. gadā Jāņa dziesma "Neaizej sniegos" ilgāku laiku atradās radio SWH raidījuma "Priekšnams" 1. vietā, kā arī iekļuva SWH Top 40. 2008. gadā Latvijas radio viļņos bija dzirdama Raimonda Paula populārā dziesmas "Rudenī vēlu, vēlu", 2009. gada sākumā dziesma - "Es aiziet nevaru", un singls, kurā var dzirdēt arī leģendārā mūziķa Edgara Zvajas balsi - „Lai tik līst". Vokālā grupa Framest regulāri koncertē visā Latvijā un ar panākumiem piedalījusies vairākos konkursos - I vieta konkursā "Ceļš uz teātri", I vieta Imanta Kalniņa konkursā "Jaunās zvaigznes" pašu komponēto dziesmu kategorijā, I vieta, dalīta ar grupu H2O, konkursā par jauniešu filmas "Jaunatnes likums – ikvienam jaunietim" tituldziesmu; II vieta draugiem.lv rīkotajā konkursā jaunajiem mūziķiem Re:Loud.

"Framest" sadarbojas ar Latvijā populāriem un talantīgiem mūziķiem – Jāni Lūsēnu (izrādē Hotel Kristina), Arni Medni (festivālā "Bildes 2007"), Zigmāru Liepiņu (iedziedot tituldziesmu izrādei "Adata"). 2007. gadā izveidojās lielisks projekts ar džeza pianistu Hariju Bašu – Latvijas Koncerti organizēja lielāku tūri pa Latvijas pilsētām, kas ar panākumiem turpinājās 2008. gadā. Savukārt 2009. gada rudenī Framest ar koncertu „Džeza Zelta melodijas"uzstājās vairākās Latvijas pilsētās. Turneja noslēdzās ar koncertu 3. oktobrī Rīgas Kongresu namā. Līdztekus Framest ir sagatavojuši lielisku koncertprogrammu ar Raimonda Paula labāko dziesmu aranžijām džeza harmonijās. Framest var lepoties ar dalību slavenās grupas The Real Group rīkotajā The Real A Cappella Festival pagājuša gada rudenī Zviedrijā.

Biļetes "Biļešu paradīzes" kasēs un Dailes teātrī. Cena no 5 līdz 20 latiem.

Publicitātes foto, Pīters Eldridžs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV