Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

"Rīgas Ritmu 2011" pavasara sesija

Eņģelis, 06.04.2011. 10:12

Ja vēl kādu laiciņu atpakaļ "Rīgas Ritmi" bija ikgadējs notikums, tad šobrīd "...prieks teikt, ka notikums kļuvis par procesu," festivāla preses konferencē pauda Dzidra Šmita, Rīgas Domes Izglītības, Sporta un Kultūras departamenta Kultūras pārvaldes priekšniece, departamenta direktora vietniece. Un tiešām, "Rīgas Ritmi" šogad uz koncertiem aicinās trīs reizes. Pirmā, pavasara sesija, no gaidāma 26.-30. aprīlī Kongresu namā.
"Rīgas Ritmu 2011" pavasara sesija

Vairs nav noslēpums, ka 30. aprīlī "mazo" festivālu noslēgs Bobijs Makferins, kuru, šķiet, pazīst gandrīz visa pasaule, kurai pieejams radio vai cits publiskais medijs. Pērn izdotais trīs Grammy nominētais albums "VOCAbuLaries" tiks atskaņots kopā ar "Chicago Children's Choir" ar Džozefīni Lī pie diriģenta pults. Kā zināms, "Rīgas Ritmi" aktīvi sadarbojas ar ASV pārstāvniecībām Latvijā, un šīs apvienošanās auglis ir festivāla prezentēšana tādās pilsētās kā Vašingtona un Čikāga.

26.aprīlī pavasara sesiju atklās "European Jazz orchestra", kurā piedalīsies 17 talantīgi, profesionāli un džezu mīloši mūziķi no visas Eiropas. Katru gadu jauns sastāvs, kurš nepieļauj vaļības (kāda slinkošanas gadījumā mūziķis vienkārši tiek "atstāts mājās") un katru gadu – jauns repertuārs. "European Jazz orchestra" sastāvā ir uzstājušies arī vairāki Latviešu mūziķi, piemēram, visiem zināmais vokālists/trompetists Intars Busulis un basists Staņislavs Judins. Šogad bigbends vairāk nodevies pasaules mūzikas izpētei, tāpēc programma būs ar nelielu etnisko piesitienu.

29.aprīļa vakars sastāvēs no divām daļām, tomēr abām līdzīga rakstura – aktīvā, latīņu karstasinīgā džeza caurvītām. Pirmais uzstāsies šobrīd skaļākais Brazīlijas džeza pianists Hamleto Stamato, kurš plašāk pazīstams ar savu samba-jazz un oriģinālajiem aranžējumiem. Rīgā viņš uzstāsies kopā ar Augusto Matoso, Eriveltonu Silvu, Vidoru Santiago un Pauliņju Trompetī (Augusto Mattoso, Erivelton Silva, Widor Santiago, Paulinho Trompete) pavadošajā kvinteta sastāvā.

Otrs mākslinieks izcelsies ar savdabīgo instrumenta izvēli – Omārs Puente (Omar Puente) pārvalda vijoli, kas nav raksturīga džeza mūzikas stilam. Tomēr viņš un viņa sekstets pārliecinoši spiež uz salsas stila attīstību un noturību. Kubas pārliecinošākā un slavenākā eksporta prece viennozīmīgi ir "Buena Vista Social Club" un visi spēlmaņi, vokālisti un personības, kas apvienībai gājuši cauri, tomēr Omārs Puente spēj tikt vaļā no lielākās daļas pūšamo instrumentu, jo viņa spēlētprasme un pati vijole reti kad izklausās pēc vijoles. Viņš šo instrumentu ir pārvērtis par salsas flamenko ģitāru, kuru spēlē ar lociņu.

Konferencē Gētes institūta Kultūras nodaļas programmas asistente Antra Balode pauda pārliecību, ka "Rīgas ritmi patiks gan tiem, kuriem interesē meistarklases, kuriem pievilcīgs šķiet profesionālisms vai arī tiem, kuri saprot, ka festivāls nav nekas ārkārtīgi nesasniedzams, bet ir viegli baudāms". Lūkojoties uz pavasara māksliniekiem, jāgarlaikojas nebūs – šis varētu kļūt par pēdējā laika karstāko pavasari.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV