Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Muzikālās otrdienas Rīgas Sv.Pētera baznīcā

Ilona Brūvere, 08.04.2011. 15:15

12., 19. un 26 aprīlī plkst. 18.00 Rīgas Sv.Pētera baznīcā koncertēs Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolas audzēkņi un pedagogi.
Muzikālās otrdienas Rīgas Sv.Pētera baznīcā

Pirmajai aprīļa koncertprogrammai Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolas audzēkņi un pedagogi izvēlējušies Volfganga Amadeja Mocarta, Jāzepa Mediņa, Džoakīno Rosīni, Morisa Ravēla, Franča Šūberta, Antonio Vivaldi, Džuzepes Verdi, Romualda Kalsona, Arama Hačaturjana, Pētera Čaikovska un Oļģerta Grāvīša skaņdarbus. Koncertā piedalīsies skolas Kameransambļu klases, Stīgu instrumentu, Klaviermūzikas un Vokālās nodaļas jaunie izpildītājmākslinieki.

Stīgu instrumentu nodaļa skolā ir pirmā, dibināta 1927. gadā. Savā ilgajā pastāvēsanas vēsturē mūzikas skola var lepoties ar ievērojamiem pedagogiem un atskaņotājmāksliniekiem, kas rūpējas par jauno mūziķu sagatavošanu. Latvijā nav neviena profesionālā orķestra, kura sastāvā nespēlētu Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolas absolventi. Stīgu nodaļas audzēkņi jau mācību laikā gūst labu orķestra muzicēšanas pieredzi.

Latvijas vokālās mākslas vēsturē savus vārdus ierakstījuši Jānis Zābers, Ilga Tiknuse, Elza Zvirgzdiņa, Leonarda Daine, Ērika Tipaine, Samsons Izjumovs, Ingus Pētersons, Krišjānis Norvelis, Kristīne Gailīte, Aleksandrs Antoņenko un citi. Skolas audzēkņi piedalās starptautiskos izpildītājmākslinieku konkursos, ar žanriski daudzveidīgu programmu koncertējot Latvijā un ārvalstīs. Sv Pētera baznīcā ar Kameransambļu klases audzēkņiem muzicē Klavieru nodaļas pedagoģes Olga Moskaļonova, Jekaterina Murašova un Antoņina Suhanova. Programmā visupirms Volfgangs Amadejs Mocarts un Antonio Vivaldi.

Venēciešu priesteris un baroka mūzikas komponists Vivaldi ir viens no pirmajiem lielajiem koncertu komponistiem. Viņa slavenākais cikls pazīstams ar nosaukumu "Gadalaiki". Koncertā Sv. Pētera baznīcā skanēs Vivaldi duets no "Magnifikāta" un Volfganga Amadeja Mocarta "Ave Verum", Džoakīno Rosīni "Neapolitāņu Tarantella". Austriešu komponista Ludviga van Bēthovena laikabiedra, romantiķa Franca Šūberta "Mūzika", kas rakstīta vienkāršā skaņu partitūrā, pārliecinot ar vienkāršību un tiešumu. Kameransambļu klases audzēkņu izpildījumā izskanēs arī ārija no Pētera Čaikovska operas "Orleānas jaunava". Koncertā piedalīsies jaunie solisti Laura Lazda un Andris Kipļuks, Liene Vējiņa, Iveta Graubiņa un Inese Jasmane-Rūrāne.
12. aprīļa programmā dzirdēsit Johana Sebastiana Baha, Ludviga van Bēthovena un Roberta Šūmaņa skaņdarbus Klavieru klases audzēkņu izpildījumā. 19. aprīlī muzicēs Jāzepa Mediņa Mūzikas skolas simfoniskais orķestris. Diriģents Pēteris Plūme.

26. aprīlī Sv. Pētera baznīcā koncertēs jaunā čelliste Elizabete Kovaļčuka.

Čelliste dzimusi Rīgā, pārcēlusies uz dzīvi Kanādā un studē mūziku Toronto. Viņa iestājās Čikāgas konservatorijā un ar Kanādas jauniešu simfonisko orķestri uzstājās labākajās Kanādas koncertzālēs, sniedzot solokoncertus Toronto un Čikāgā. Pašreiz Elizabete papildina zināšanas Jana Sibeliusa Mūzikas akadēmijā Helsinkos. Koncertā skanēs Baha, Sibēliusa un Šostakoviča skaņdarbi. Koncertmeistare Ilze Dzērve.

Muzikālās otrdienas Sv. Pētera baznīcā iepazīstinās klausītāju ar jauniem, talantīgiem mūziķiem, rosinot interesi par mūziku plašā auditorijā, kas ļauj jaunajiem izpildītājmāksliniekiem izjust aktīvas koncertdzīves atmosfēru, sniedzot publikai patiesu muzikālo baudījumu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV