Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Rīgā koncertēs Jans Garbareks un "The Hilliard Ensamble"

Inese Mihasjonoka, 12.04.2011. 17:30

Pūpolsvētdienā, 17. aprīlī, plkst. 19:00 Rīgas Doma baznīcā koncertēs Jans Garbareks (NO) un "The Hilliard Ensamble" (UK), atskaņojot triloģijas jaunāko albumu "Officium Novum".
Rīgā koncertēs Jans Garbareks un "The Hilliard Ensamble"

Mūziķi Rīgā ierodīsies tieši koncerta dienā no Viļņas, kur būs snieguši divus koncertus piektdien un sestdien. Pasaulē slavenākais senās un laikmetīgās mūzikas interprets - vīru vokālais kvartets "The Hilliard Ensemble" ir pazīstams mūsu klausītājam, bet džeza gardēžiem Jans Garbareks pazīstams jau kopš sešdesmitajiem gadiem kā viens no pasaules saksofonistu elites pārstāvjiem ar savu norvēģu „auksto" skanējumu un vispārēji meditatīvo gaisotni, ko viņš rada ar savu mūziku.

Jana Garbareka (Jan Garbarek) un "The Hilliard Ensemble" apvienošanās kopš 1993. gada ir radījusi inovāciju pilnu mūziku. Izcilais „Officium" albums, kurā Gabareka virtuozā saksofona spēle „piektās balss" lomā kopā ar "The Hilliard Ensemble" parādīja pirmās pazīmes šīs mūziķu kombinācijas plašajam diapazonam un emocionālajam spēkam, kā rezultātā albums tika pārdots vairāk nekā miljons eksemplāros. „Mnemosyne" (1998) turpināja uzvaras gājienu, paplašinot repertuāru ārpus „agrīnās mūzikas" robežām, lai ietvertu gan senus, gan modernus darbus.
Tagad pēc vēl vienas desmitgades kopīga darba ir radīts „Officium novum", Garbarek/Hilliard triloģijas svaigākais albums, kuru gluži kā iepriekšējos albumus ierakstīja Sv. Gerolda klosterī Austrijā. Šoreiz galvenais uzsvars ir likts uz mūziku no Armēnijas, balstoties uz Komitas Vardapeta adaptāciju skaņdarbiem, kas balstās gan uz viduslaiku garīgo mūziku, gan uz Kaukāza reģiona bardu tradīcijām. Hilliard dalībnieki iepazina šos skaņdarbus, viesojoties Armēnijā, un šī mūzika iedvesmo Gabareka daiļrades viskaislīgāko pusi. Līdzās armēņu skaņdarbiem „Officium novum" repertuārā ietilpst Arvo Perta (Arvo Pärt) „Most Holy Mother of God" akapella versijā, bizantiešu dziedājums, divi Jana Garbareka skaņdarbi, tostarp „We are the stars" jaunā versija un spāņu „Tres morillas". Albumā ietverta arī Perotina „Alleluia, Nativitas" jaunā versija, kas iepriekšējā variantā bija ierakstīta otrajā albumā „Mnemosyne". Interpretācijas brīvība ir pierādījums tam, ka projekts ir attīstījies kā viens veselums kopš tā prezentēšanas ECM New Series, un "The Hilliard Ensemble" tagad aktīvi piedalās improvizācijas procesos un jaunu mērķu sasniegšanā.

Kolektīvā "The Hilliard Ensemble" apvienojušies Jans Garbareks (Jan Garbarek) – saksofons, Deivids Džeims (David James) – kontrtenors, Stīvens Herolds (Steven Harrold) - tenors, Rodžers Kovejs- Kramps (Rogers Covey-Crump) – tenors un Gordons Džons (Gordon Jones) – baritons.

Biļetes uz koncertu iegādājamas "Biļesu servisa" kasēs un www.bilesuserviss.lv..

http://www.garbarek.com/
http://www.hilliardensemble.demon.co.uk/
http://www.ecmrecords.com

http://www.youtube.com/watch?v=0Qfuly2xyC8

http://www.youtube.com/watch?v=dkmWdxKsQn0&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=lPoVN0vDkx8&feature=player_embedded

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV