Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Koncertā Lielajā Piektdienā atskaņos Brāmsa "Vācu rekviēmu"

Ilze Miķelsone, 13.04.2011. 14:03

22. aprīlī plkst. 19.00 Sv. Jāņa baznīcā notiks Lielās Piektdienas koncerts, kurā tiks atskaņots Johannesa Brāmsa "Vācu rekviēms". Pie diriģenta pults – Jevgēņija Svetlanova Otrā Starptautiskā diriģentu konkursa laureāts Andris Poga. Rekviēma atskaņojumā piedalīsies solisti Kristīne Gailīte un Samsons Izjumovs, Profesionālais pūtēju orķestris „Rīga", jauktie kori „Juventus", „Austrums" un „Fortius".
Koncertā Lielajā Piektdienā atskaņos Brāmsa "Vācu rekviēmu"

Lielās Piektdienas koncertā tiks atskaņota J. Brāmsa "Vācu rekviēma" versija simfoniskajam pūtēju orķestrim, ko veidojis Andris Poga. J. Brāmss "Vācu rekviēmu" komponēja laikā no 1865. līdz 1868. gadam. Atšķirībā no tradicionālā latīņu teksta, komponists izmantoja Mārtiņa Lutera tulkotās Bībeles tekstus vācu valodā. Komponista dzimtenē "Vācu rekviēma" atskaņošanā nereti izmanto lielus amatierkoru sastāvus, kas šos atskaņojumus tuvina tautas kopdziedāšanas tradīcijām. Te meklējamas saknes diriģenta Andra Pogas idejai Lielās Piektdienas koncertā apvienot vairākus Rīgas amatierkorus, lai koru balsis būtu līdzvērtīgas pūtēju orķestra piesātinātajam skanējumam.

Klusās nedēļas piektdiena kristiešu kalendārā tiek saukta par Lielo Piektdienu un tā ir Kristus notiesāšanas un nāves diena. Saskaņā ar Jauno derību, Jēzus Kristus tika apsmiets un sists krustā. Pieminot Kristus ciešanas un nāvi, cilvēki pulcējas baznīcās, lai klausītos un pārdomātu tekstus no evaņģēlijiem par Kristus ciešanām. Tradicionāli šai dienā tiek atskaņotas mirušo piemiņas mesas – rekviēmi.

Biļetes uz koncertu iespējams iegādāties „Biļešu paradīzes" kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv. Biļetes cena Ls 3 – Ls 10. „Biļešu paradīzes" kasēs, uzrādot apliecību, pieejamas atlaides pensionāriem un studentiem.

Lielās Piektdienas koncerts notiek Pavasara festivāla "Windstream" ietvaros. Festivālu atbalsta Rīgas dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Koncertorganizācija „Ave Sol", Rīgas Sv. Pētera baznīca, „J. Vītiņš un kompanjoni", fotoklubs „SIENA", „MasterFoto", „GG Audio", „ULMA". Informatīvie atbalstītāji „Baltic Outlook", „Riga This Week", „Easyget.lv" un „Draugiem.lv".

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV