Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Klusās nedēļas koncertā skanēs mūsdienu garīgās mūzikas pērles

Ilona Brūvere, 18.04.2011. 09:51

21. aprīlī plkst. 18.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā Rīgas kamerkoris "Ave Sol" diriģenta Ulda Kokara vadībā aicina uz Klusās nedēļas koncertu "Deo Gratias".
Klusās nedēļas koncertā skanēs mūsdienu garīgās mūzikas pērles

Klusā sestdiena apcer radīšanas un pestīšanas drāmu, lai noslēgtu to ar gaviļu saucienu, simbolizējot prieku un Kristus uzvaru pār nāvi. Koncerts Klusajā nedēļā iepazīstinās ar liturģiskās mūzikas piemēriem, ļaujot gremdēties ciešanu laika mitoloģijā, Lieldienas gaidot.

Koncertā izskanēs Rīgas kamerkora "Ave Sol" īpaši šim notikumam iestudētie Jēkaba Mediņa, Pētera Vaska, Viktora Baštika, Imanta Ramiņa, Sergeja Rahmaņinova un citu komponistu skaņdarbi, kas veltīti garīgās mūzikas atklāsmei.

Latviešu kora mūzikas klasiķis Jēkabs Mediņš ir vairāku desmitu kora dziesmu ciklu autors. Klasiskās mūzikas cienītājiem pazīstami Mediņa koncerti dažādiem solo instrumentiem ar simfonisko orķestri, klavieru sonātes un vairāk kā 130 tautasdziesmu apdares. Jēkaba Mediņa kora dziesmas raksturo kora mūzikas specifikas izpratne un līdzsvarota skaņu partitūra. Klusās nedēļas koncerta programmā dzirdēsim Jēkaba Mediņa "Golgātas krustu".

Jēkaba Mediņa kora mūzikas šarmam sekos komponista, pianista un diriģenta Sergeja Rahmaņinova izteikti romantiskā mūzika. Rahmaņinova radošajā biogrāfijā galvenokārt atrodam simfoniskus skaņdarbus orķestrim un klavierēm. Kora dziesmas komponista daiļradē ir retums, tāpēc koncertā Rīgas Sv. Pētera baznīcā kamerkoris "Ave Sol" iestudējis Sergeja Rahmaņinova "Lai Dievu svētī mana dvēsele" (Blagoslavi duša moja gospoda).

Mūzikas autoru buķete "Deo Gratias" koncerta programmā ir spilgta. Koncertā skanēs Kanādas latviešu komponista Imanta Ramiņa "Ave Verum Corpus", Pētera Vaska "Pater Noster", Viktora Baštika "Golgātas krusts".

Ramiņš garīgai mūzikai pievērsās pirms četrdesmit gadiem, viņa skaņdarbi saņēmuši plašu atzinību un atskaņoti daudzās pasaules valstīs. Ar poētisko "Ave Maria" pasauli iepazīstina Vankūveras kamerkoris. Muzikāli izvērsto, korim un orķestrim komponēto 104.psalmu "Es dziedāšu tam Kungam" komponistam pasūtījusi Britu Kolumbijas Koru apvienība, plūstošo "Ubi Caritas" Ramiņš sarakstīja Ontario Sv. Jura katedrāles 200 gadu jubilejas svinībām. Komponists saņēmis Kanādas Kordiriģentu asociācijas Nacionālo balvu.

Arī Pētera Vaska mūzikas garīgums, kā ētiska kategorija pastāv ciešā saiknē ar kristīgo pasaules uzskatu. Vaska skatījumā komponista pienākums ir sniegt līdzcilvēkiem garīgo enerģiju. "To, ko mans tēvs, mācītājs būdams, ielika svētrunās, es cenšos darīt mūzikā. Pateikt skaņās. Apliecināt ticībā. To var saukt dažādi - ticība Dievam. Dievu apliecinošs skaņdarbs. Harmonija," saka komponists Pēteris Vasks.

Rīgas kamerkoris "Ave Sol" Klusās nedēļas koncertā Sv. Pētera baznīcā aicina noklausīties mūsdienu garīgās mūzikas pērles kora repertuāram. Diriģents Uldis Kokars uzsver: "Šai mūzikas izvēlei ir bezgala daudz iemeslu. Tomēr galvenais laikam ir likt cilvēkiem aizdomāties par ciešanu šķīstību un garīgo spēku, ko tās sniedz. Viss taču dzīvē ir no prāta un ciešanām. Mēs to nedrīkstam aizmirst."

Pavasara saulgrieži iezīmē laika posmu, kad Zemes ritējumā ap Sauli dienas gaisma pieaug, nakts atkāpjas un diena kļūst garāka par nakti. Klusā nedēļa atnāk ar Pūpolu svētdienu, Zaļo ceturtdienu, Lielo piektdienu un Kluso sestdienu, kas ievada Lieldienas.

Publicitātes foto, komponists Pēteris Vasks

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV