Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Rīgas Domā skanēs koncerts „Kančeli, Karlsons un Perts Lielajā Piektdienā"

Elīna Karaseva, 18.04.2011. 12:55

VSIA „Latvijas Koncerti" cikls "Lieldienu koncerti" noslēgsies 22. aprīlī ar programmu „Kančeli, Karlsons un Perts Lielajā Piektdienā" Rīgas Domā, kur izskanēs Jura Karlsona jaundarba Adoratio pirmatskaņojums. Koncertā muzicēs Latvijas Radio koris, Sinfonietta Rīga, soliste Ieva Parša un diriģents Sigvards Kļava.
Rīgas Domā skanēs koncerts „Kančeli, Karlsons un Perts Lielajā Piektdienā"

Lielajā Piektdienā - 22. aprīlī plkst. 19:30 Rīgas Domā "Latvijas Koncerti" piedāvās meditatīvu, pārdomas rosinošu un pasaules kārtību apcerošu mūziku. Jaunu skaņdarbu Adoratio korim un orķestrim komponējis skanisku spēļu lielmeistars Juris Karlsons, kuram nepavisam nav svešas arī trauslas apceres, kas tiecas pieskarties zvaigžņotām debesīm. Juris Karlsons par jaundarbu saka: "Adorācijas ir simboliskas lūgšanas pie Kristus kapa, tās ilgst no Lielās Piektdienas līdz pat Lieldienu rītam. Skaņdarbā izmantoti sakrālie teksti, kuros izteikts lūgums Dievam uzklausīt un palīdzēt mūsu neziņā un bezspēcībā. Kompozīcija veidota kā meditācija ar vairākiem attīstības viļņiem. Centrālās kulminācijas pavērsienā dzirdama Dieva atbilde: "Kad mana tauta .. atgriezīsies no saviem ļaunajiem ceļiem, .. es uzklausīšu .. un dziedināšu viņu zemi." Šie Svēto Rakstu vārdi ir tik aktuāli. Skaņdarba izskaņa ir cerības gaišumā. Kā Lieldienu rīts..."

Arvo Perta Adam's Lament ir 2009. gadā komponēts darbs korim un stīgu instrumentiem, to pasūtināja Stambula kā Eiropas kultūras galvaspilsēta 2010 un Tallina kā Eiropas kultūras galvaspilsēta 2011. Perts izmantojis tekstu, ko radījis Svētais Siluans no Atosa kalna (1866–1938), leģendārs pareizticīgo baznīcas pārstāvis, askēts, ko sauc par "visautentiskāko 20. gadsimta mūku". Tekstā ir runa par Ādama ciešanām pēc tam, kad tas padzīts no Paradīzes.

Visubeidzot Gija Kančeli un viņa "23. psalms" sievietes balsij un kamerorķestrim – gaismas pilna un vienlaikus tirdoša, urdoša mūzika (tā lasām kādā tīmekļa atsauksmē). Tas ir slavenais psalms par zaļajām ganībām un ceļu pie skaidra ūdens Kančeli staigāšanu pa tumšo ieleju pastiprina ar teikumu no 9. psalma – "citas tautas ir nogrimušas bedrē, ko pašas rakušas". Šis skaņdarbs Ieva Paršas dziedājumā saturiski sasauksies ar Jura Karlsona opusu, kurā runāts par tautu, kas tiks dziedināta, ja atgriezīsies no ļaunajiem ceļiem.

Biļetes „Biļešu paradīzes" kasēs un Doma baznīcā stundu pirms koncerta.

Publicitātes foto, Latvijas Radio koris

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV