Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

LNSO aicina uz koncertu „Uzlecošās Zvaigznes"

Mārtiņš Pučka, 27.04.2011. 14:45

Šajā sezonā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) klausītājiem pirmo reizi piedāvā citur pasaulē iemīļotu koncertformātu – iepazīšanos ar jauniem, talantīgiem mūziķiem drosmīgā programmā. 6. maijā plkst. 19:00 Lielajā Ģildē skanēs koncerts „Uzlecošās Zvaigznes".
LNSO aicina uz koncertu „Uzlecošās Zvaigznes"

Šajā koncertā jauno solistu statusā dzirdēsim kamerorķestra Kremerata Baltica vijolnieci Janu Ozoliņu, jauno latviešu čella zvaigzni Kristapu Bergu un LNSO klarnetistu Mārtiņu Circeni. Koncerta diriģents – Vīnes Valsts operas diriģents Giljermo Garsija Kalvo.

Programmā - Paula Hindemita „Simfoniskās metamorfozes pēc Kārļa Marijas fon Vēbera tēmām"; Karla Nīlsena Koncerts klarnetei un orķestrim; Johannesa Brāmsa Dubultkoncerts vijolei, čellam un orķestrim la minorā.

Jana Ozoliņa vijoļspēli apguvusi Emīla Dārziņa mūzikas skolā pie Romāna Šnē un Ķelnes mūzikas augstskolā pie profesora Zahara Brona. Kopš 2008. gada viņa mācās Grācas mūzikas augstskolā pie profesora Borisa Kušnira. Vijolniece piedalījusies arī Vadima Guzmana, Ģērģa Pauka, Pjēra Amojāla, Anatolija Resņikovska, Hermana Krebersa un Rudžēro Riči meistarklasēs. Kopš 2006. gada Jana Ozoliņa spēlē vijoli kamerorķestrī Kremerata Baltica. Kopā ar orķestri viņa uzstājusies daudzās pasaules koncertzālēs, tostarp Ņujorkas Kārnegija zālē, Vīnes Musikverein un Konzerthaus, Amsterdamas Concertgebouw un citur. Gan orķestra sastāvā, gan kā soliste Ozoliņa uzstājusies kopā ar tādiem mūziķiem kā Gidons Krēmers, Jurijs Bašmets, Jevgeņijs Kisins, Heinrihs Šifs, Franss Helmersons, Miša Maiskis, Marta Argeriča, Marija Elizabete Hekere, Mario Brunello, Maksims Risanovs, Andrejs Puškarevs, kā arī ar diriģentiem Juriju Temirkanovu un Romānu Kofmanu.

Kristaps Bergs pirmās čella spēles iemaņas ieguvis pie Ņinas Kalmes. Vēlāk turpinājis mācības Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā pie Ligitas Zembergas, Eleonoras Testeļecas un Diānas Ozoliņas. Kopš 2006. gada Kristaps studē Vīnes mūzikas un mākslas universitātē, pašreiz – ievērojamā čellista un diriģenta Heinriha Šifa klasē. Viņš piedalījies arī Mstislava Rostropoviča, Dāvida Geringa, Fransa Helmersona, Annera Bilsmas un Valtera Despalja meistarklasēs. Kristaps izcīnījis uzvaras vairākos starptautiskos konkursos: Johannesa Brāmsa konkursā Austrijā (2008), Augusta Dombrovska konkursā Rīgā (2005), kā arī Kārļa Davidova konkursā Kuldīgā. Kā solists Kristaps ir uzstājies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, orķestri Ipalpiti, kamerorķestri Sinfonia Concertante un strādājis ar diriģentiem Andri Nelsonu, Eduardu Šmīderu, Andri Vecumnieku. Liels pagodinājums Kristapam bija uzaicinājums atskaņot Auļa Sallinena opusu The Nocturnal Dances of Don Juan Quixote 2006. gadā Losandželosas Volta Disneja koncertzālē. Kā solists un kamermūziķis viņš uzstājies Vīnes Musikverein, Zalcburgas Mozarteum, Amsterdamas Muziekgebouw un citās koncertzālēs. Kristaps sniedzis koncertus Austrijā, Vācijā, ASV, Japānā, Francijā, Dānijā, Zviedrijā, Holandē, Horvātijā, Izraēlā, Šveicē, Lihtenšteina u. c.
Pašreiz Kristaps strādā Vīnes valsts operas orķestrī un regulāri piedalās arī simfoniskajās programmās, kuras šis orķestris spēlē ar Vīnes filharmoniskā orķestra vārdu.

Diriģents Garsija Kalvo sāka strādāt Vīnes Valsts operā 2003. gadā un ar šo teātri diriģentam izveidojusies ļoti cieša saikne. Šeit viņš ir nodiriģējis ar 100 operas izrādes bērniem, kā arī no 2007. gada – daudzas baleta izrādes. Pēc debijas, diriģējot „Kopēliju", 2007. gada oktobrī, Austrijas laikraksts Wiener Kronen Zeitung slavēja diriģenta perfekto stilu, viņa vitalitāti un labo gaumi, respektējot dejotājus. Garsija Kalvo piedalījies ap 50 operu izrāžu sagatavošanā Vīnes Valsts operas repertuārā, kā arī diriģējis vairāk nekā 60 izrādes atjaunotajā opernamā kopā ar Vīnes filharmonisko orķestri (kas darbojas kā Vīnes Valsts operas orķestris), tostarp, „Makbetu" (pirmizrāde), „Burvju flautu", „Riekstkodi", „Meierlingu", „Annu Kareņinu" un „Gulbju ezeru". 2009. gada decembrī Vīnes Valsts operā Giljermo Garsija Kalvo, aizstājot Danielu Gati, nodiriģēja „Makbeta" jauniestudējumu. Neilgi pirms tam viņš ar lieliem panākumiem un kritiķu atzinību bija debitējis Berlīnes Vācu operā, diriģējot „Pelnrušķītes" jauniestudējumu. Atzīmējot Rumānijas revolūcijas 20. gadadienu, 2009. gada decembrī Garsija Kalvo diriģēja arī Verdi „Rekviēmu" Timišoaras Uzvaras laukumā, kas izvērtās par emocionāli aizkustinošu notikumu.

Koncerts „Uzlecošās Zvaigznes" notiks 6. maijā plkst. 19:00 Lielajā Ģildē.

Publicitātes foto, Jana Ozoliņa

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV