Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

"Artelī" – indiešu dejas, rokpoēma un Haralda Sīmaņa koncerts

Sanita Runtule, 09.05.2011. 13:09

Klubā „Artelis - gandrīz teātris" pirms sezonas slēgšanas gaidāmi vairāki jaunumi.
"Artelī" – indiešu dejas, rokpoēma un Haralda Sīmaņa koncerts

20. maijā plkst. 20.00 (ieeja no 19.00) "Artelī" notiks indiešu dejas Odissi vakars.

Vakara pirmajā daļā uzstāsies dejotāja un pasniedzēja Premal Madina (Indija, Kazahija), kas iepazīstinās skatītājus ar indiešu klasisko deju un tās paveidiem.

Madina ir viena no vadošajām Odissi stila ārzemju dejotājām Indijā, uzstājusies un guvusi kritiķu atzinību arī daudzviet citur pasaulē. Viņa aktīvi darbojas Odissi akadēmijā Ņūdeli. Jūtot aicinājumu nodot savas dejas prasmes un zināšanas citiem interesentiem, Madina ir dibinājusi savu Dejas Akadēmiju Goa štatā Indijā, kā arī izstrādājusi individuālo „fusion dance'' stilu, lai bagātinātu Odissi dejas formu.

Sākotnēji indiešu klasiskajai dejai piemita tikai un vienīgi sakrāla nozīme, tapēc arī Indijas tempļu sienas rotātas ar akmenī cirstām dažādām deju pozām. Ne mazāk svarīgas par pašiem priesteriem bija devadasi - īpašas tempļa dejotājas, odissi stila izpildītājas. Deju kompozījas parasti vēstīja kādu leģendu par Dievību, kurai par godu celts templis, kā arī par Dievības varoņdarbiem cīņā ar dēmoniem. Uzskatīja, ka dejā atkal tika pārdzīvoti bijušie notikumi, bet gala iznākums atkarīgs no dejotājas meistarības. Lai Dievība cīņā uzvarētu, deja bija jāizpilda nevainojami.

Odissi dejas stils radies Orisas štatā Indijā. Tā ir viena no senākajām un grūtākajām indiešu deju sistēmām, kas gājusi nemitīgu attīstības ceļu gandrīz divtūkstoš gadu garumā. Dejas saturu nosaka bagātīgais indiešu mitoloģiskais mantojums. Šis dejas stils ir ļoti maigs, graciozs un kanonisks, to reizēm pat mēdz saukt par indiešu baletu. Odissi būvēts uz divām pamatpozām: trivanga (trīskāršais ķermeņa izliekums), kas simbolizē sievišķo pirmsākumu, un chauka(četri stūri), kas, savukārt, simbolizē vīrišķo sākotni.

Arteļa koncertā Madinai piebiedrosies arī skolnieces no Latvijas un Lietuvas.

Piektdienas vakara noslēgumā gaidāma DJ Carlo speciāli veidotā ballīte indiešu noskaņās.

Ieeja no Ls 3-5, biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv.

24. maijā plkst. 19.45 (ieeja no 19.00) "Artelī" notiks pēdējā šīs sezonas izrāde – rokpoēma „Man arī būtu bail".

Dailes teātra izrāde, pārveidota mazākai skatuvei, Artelī jau izrādīta vairākas reizes. Mākslinieki paši ar šo eksperimentu ir ļoti apmierināti, bet publikas aplausi pēc izrādēm bija tik vētraini, ka puišiem vēl ilgi vajadzēja atgriezties uz skatuves. Par savu tēlu, rakstnieka Čārlza Bukovska radīto Dzejnieku Ģirts saka: „Šis būs krīzes laika randiņš ar cilvēku, kuram nav kredītu, māju, bet ir pilnapakaļa ar vēlmi patērēt rumu un meitenes. Viņš ir spējīgs mīlēt visu pasauli, bet politiskais korektums visapkārt ir sācis žņaugt, un tas jau ir pussolis līdz pašnāvībai."

Amerikāņu rakstnieka, Pulicera prēmijas laureāta Čārlza Bukovska stāsti valdzina ar savu neparasto vienkāršību un atklātību, kas dažkārt robežojas ar rupjību. Dramaturga Aleksandra Obrazcova izveidotā luga pirmkārt būs Bukovska saruna ar skatītāju kā senu draugu, kam var izstāstīt visu un uzticēties.

Piedalās: Dailes teātra aktieris Ģirts Ķesteris, grupa „Dzelzs Vilks" un dejotāja Eva Kronberga.

Ieeja no Ls 5- 7, biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv.

31. maijā plkst. 19.45 (ieeja no 19.00) "Artelī" īsu laika sprīdi pirms savas 60. dzimšanas dienas dziesminieks Haralds Sīmanis, talkā aicinot savus draugus mūziķus Ilzi un Andri Gruntes, sniegs koncertu „Zaļā..."

Zaļā krāsa ir dabas krāsa, auglības krāsa. Tā simbolizē harmoniju un līdzsvaru, arī atdzimšanu un izaugsmi. Tā atrodas pastāvīgā attīstībā, tāpēc vienmēr meklē sadarbību un saskarsmes punktus.

Dziesminieks Haralds Sīmanis par zaļo būšanu sauc cilvēka-Dabas, cilvēka-cilvēka un cilvēka-Dieva attiecību spektru. Vārda "zaļš" izcelsme rodama indoeiropiešu valodās, tas nozīmē ''spīdēt'', jeb "mirdzēt".

Haralds vienmēr nāk smaidošs, dzirksti sevī nesošs un gatavs dalīties ar katru, kam tās pietrūkst. "Mežs ir manas mājas, pļava-istaba", saka Haralds, tāpēc- Zaļā...

Koncertprogrammā „Zaļā..." piedalīsies: Haralds Sīmanis (balss, ģitāra), Ilze Grunte (ģitāra, mandolīna, stabules), Andris Grunte (kontrabass).

Ieeja no Ls 5- 7, biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Katru trešdienu "Artelī" notiek džeza sesijas, kurās ieeja ir bez maksas.

Arteļa programma detalizētāk www.artelis.lv. Pieteikumi vai jautājumi: info.artelis@inbox.lv

Foto: Haralds Sīmanis, (c) Kārlis Bergs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV