Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Dienvidšveices un Itālijas mūzika sezonas noslēguma koncertā

Ilze Miķelsone, 13.05.2011. 11:55

31. maijā plkst. 19.00 Lielajā Ģildē Profesionālā pūtēju orķestra „Rīga" sezonas noslēguma koncertā „Pilsētas tēli" diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā skanēs šveiciešu komponista Franko Cesarīni opuss „Images of a City" un itāļu komponista Otorīno Respīgi „Romas pīnijas" pārlikumā simfoniskajam pūtēju orķestrim.

Vienā no saviem pēdējiem darbiem „Images of a City" (2009) Franko Cesarīni akcentē nevis pilsētas vizuālo tēlu, bet gan tās emocionālo vēstījumu. Pirmajā posmā atspoguļota pilsētas dzīve, tās straujais ritms, uzburot haotiskas satiksmes un trokšņainu gājēju ainas. Bet katrā pilsētā ir vieta, kur rast mieru: parks, laukums, kāds pamests nostūris, kur prāts var atpūsties un pasapņot, lai jau pēc brīža atkal iegrimtu straujajā pilsētas dzīves ritmā. Skaņdarbā ir divas kontrastējošas noskaņas: strauja un satraukta ievadā, rāma un mierīga vidusdaļā, bet kulminācijā abas noskaņas saplūst. Komponists Franko Cesarīni dzimis Šveices dienvidu reģiona pilsētā Bellinzonā, Tičīno kantonā. Studējis Milānas konservatorijā flautas un klavieru spēli, veiksmīgi piedalījies daudzos konkursos un sniedzis kamermūzikas koncertus. Tālāk pilnveidojis muzikālo izglītību Bāzelē kompozīcijas un diriģēšanas specialitātēs. Kopš 1989. gada ir pūtēju orķestra diriģēšanas un orķestrācijas profesors Cīrihes Mūzikas augstskolā, bet kopš 1998. gada ir Civica filarmonica di Lugano diriģents, kā arī Lugāno mūzikas skolas direktors. Kopš 2001. gada pasniedz kompozīciju Eiropas simfonisko orķestru institūtā (Istituto Superiore Europeo Bandistico) Trentā, Itālijā un pūtēju orķestra diriģēšanu Dienvidšveices konservatorijā (Conservatorio della Svizzera Italiana) Lugāno, Šveicē.

Savukārt muzikālā ceļojumā pa Romu aicinās itāļu komponista Otorīno Respīgi simfoniskā poēma „Romas pīnijas" Gaja M. Djukera pārlikumā simfoniskajam pūtēju orķestrim. Ar mūzikas palīdzību, klausītājiem būs iespēja pabūt gan Borgēzes villas dārzā, gan Kampānijas katakombās, gan uzkāpt Džanikolo kalnā, gan patverties pīniju ēnā uz senā Apijas ceļa.

Līdzās Franko Cesarīni „Images of a City" un Otorīno Respīgi „Romas pīnijām" diriģents Mārtiņš Ozoliņš programmā iekļāvis Igora Stravinska Ebony Concerto klarnetei un pūšaminstrumentiem ar solistu Intu Dālderi un Metjū Hindsona „Headbanger".

Biļetes iegādājamas „Biļešu paradīzes" kasēs.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV