Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Dzintaros koncertēs džeza dīva Kasandra Vilsone

Olga Pižikova, 18.05.2011. 10:44

Ar vienīgo koncertu Baltijā šovasar Jūrmalā uzstāsies divu prestižo Grammy balvu laureāte, džeza mūzikas dīva Kasandra Vilsone. Koncerts notiks 21. jūnijā „Dzintaru koncertzālē".
Dzintaros koncertēs džeza dīva Kasandra Vilsone

Kasandra Vilsone ir viena no pēdējo desmitgažu spilgtākajām džeza dziedātājām. Divreiz (1996. un 2009. gadā) saņēmusi Grammy balvu, vairākkārt (no 1994. līdz 1996. gadam) izpelnījusies žurnāla Down Beat piešķirto titulu "Gada labākā džeza vokāliste". Tomēr viņu, tāpat kā daudzas no lielajām pagātnes dīvām, grūti ievietot vienā žanriskā teritorijā, pat ja tā ir tik ietilpīga kā džezs. Jo Kasandras talants, šķietami bez piepūles šķērsojot visdažādāko žanru robežas, iemieso ļoti plastisku muzikālo personību, kurā dabiska vitalitāte savijusies ar izsmalcinātu vokālo meistarību un sievišķu grāciju – atbruņojošs komplekts, kura dēļ žurnāls Time viņu reiz nosauca par "Amerikas labāko dziedātāju".

Kasandras Vilsones pēdējais albums "Silver Pony" iznāca 2010. gada rudenī un tajā starp viņas partneriem ir arī saksofonists Ravi Koltreins un ievērojamais mūsdienu soul un r&b vokālists Džonijs Ledžends. Mūzikā viņa joprojām nezina robežas un visvairāk paļaujas uz profesionālisma un dabiskuma kombināciju: "Es gatavojos katram ierakstam, bet pilnībā sagatavoties nav iespējams, jo tu nekad nezini, kas tevi gaida. Es piemērojos apstākļiem un ļauju projektam pašam sevi virzīt."

Dzimusi mūziķa un skolotājas ģimenē, Kasandra savulaik ieguvusi arī masu komunikāciju bakalaura grādu, taču viņas īstais aicinājums ir mūzika. Sešu gadu vecumā sākusi apgūt klasisko klavierspēli, vēlāk meitene spēlē arī klarneti un akustisko ģitāru, līdz pievēršas džeza dziedāšanai, lielu uzmanību pievēršot improvizācijas spējas izkopšanai. 80. gados viņa pārceļas uz Ņujorku, kur vispirms dzied džeza grupā, bet pēc tam uzsāk solo karjeru un izdod pirmos solo ierakstus.

Būtisks pavērsiens notiek 1993. gadā, kad Kasandra kļūst par leģendārās ierakstu kompānijas Blue Note mākslinieci, ar katru nākamo albumu gūstot arvien plašāku ievērību arī ārpus džeza aprindām. Gan koncertos, gan studijā Kasandra strādā ar visaugstākā līmeņa mūziķiem un viņas repertuārā ir gan pašas sacerētas dziesmas, gan džeza, blūza, popa un roka klasikas skaņdarbi (no Djūka Elingtona līdz Mailsam Deivisam, no Dilana līdz Stingam, no The Beatles līdz U2), kas viņas interpretācijā vienmēr iegūst kādu jaunu šķautni. Uz skatuves Kasandra apbur ar dīvas stāju un patīkami nepretenciozo personību, tomēr visvaldzinošākā ir viņas balss. Vilinoši tumša un bieza, fascinējoši jutekliska - balss, kurā dzīves pieredze savijusies ar fantastisku muzikalitāti.

Biļetes uz Kasandras Vilsones koncertu „Dzintaru koncertzālē" var iegādāties „Biļešu servisa" kasēs un „Statoil" degvielas uzpildes stacijās.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV