Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Puškina dzimšanas dienu atzīmēs ar īpašu koncertu

Ilona Brūvere, 30.05.2011. 17:24

Aleksandrs Puškins ir viens no izcilākajiem krievu dzejniekiem, kura poēzija ierakstīta pasaules literatūras zelta fondā. Puškina dzeja ir kā atzīšanās mīlestībā - mīļotajai, tautai, dabai un dvēselei. Rīgas pareizticīgo kamerkoris "Blagovest" pazīstams Rīgas publikai ar regulāriem krievu kora mūzikas koncertiem. Dzejnieka 212. dzimšanas dienā, sadarbojoties ar Rīgas Krievu drāmas teātra aktieriem Svetlanu Vidjakinu un Leonīdu Lencu, "Blagovest" piedāvā īpašu programmu "Puškina vainags", kuras atskaņojums notiks 5. jūnijā plkst. 17:00 koncertzālē "Ave Sol".
Puškina dzimšanas dienu atzīmēs ar īpašu koncertu

Koncertā izskanēs komponista Georgija Sviridova dziesmas ar Puškina vārdiem, kas sarakstītas 20.gadsimta pirmajā pusē, - "Puškina vainags", "Ziemas rīts", "Meri", "Atbalss", "Grieķu dzīres", "Rīta ausma", "Nataša", "Gļēvulīgais", "Celies", "Žagata baltspārnīte". Koris atskaņos arī krievu garīgos dziedājumus: Ļvova "Uzklausi manas lūgšanas" un Česnokova "Eņģelis pasludināja". Skanēs arī Rahmaņinova romance "Mīlas strūklaka" un Rimska - Korsakova Carienes āriju no operas "Pasaka par caru Sultānu".

Puškina dzimšanas dienas svinības ir tradīcijām bagāts notikums Latvijā. Dzejniekam par godu tika rīkoti svinīgi pasākumi arī pirmās brīvvalsts laikā. 100. Aleksandra Puškina dzimšanas dienas svinībās Rīgā, Melngalvju namā un Nacionālajā operā bija plaši pārstāvēta latviešu inteliģence, ieradās arī diplomātiskā korpusa un valsts varas pārstāvji; Latvijas Kara ministrs Balodis, Ārlietu ministrs Munters, Izglītības ministrs Tentelis, Finanšu ministrs Ēķis un Latvijas universitātes rektors, profesors Auškaps, pagodinot svinības ar savu klātbūtni.
Rakstnieks Edvarts Virza uzsver: "Pāri visam stāv Puškina mūžam zaļais dzīves koks. Aleksandra Puškina dzeja pieder visiem, jo tai ir jūtīga dvēsele." Pirmais Puškina tulkotājs latviešu valodā ir Juris Alunāns. Rainis jau ģimnāzijas laikā sācis tulkot Puškina darbus. Pēdējie dzejnieka kopotie raksti latviešu valodā pabeigti 1970. gadā, ietverot 473 dzejoļus.

Koncerta Puškina vainags norisei izvēlēta īpaša vieta - koncertzāle Ave Sol, kur pagalmā uzstādīta piemiņas zīme dzejnieka mūzai Annai Kernai. Viņai Aleksandrs Puškins veltījis nemirstīgas rindas "Man prātā laimes brīdis senais".

Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs, kā arī www.bilesuparadize.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV