Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Ungāru folkgrupas koncerts ar sadancošanu

Ilona Brūvere, 01.06.2011. 14:51

16. jūnijā plkst. 18.00 vasaras brīvdabas atpūtas parkā "Egle", Vecrīgā, Kaļķu ielā 1A, koncertēs ungāru folkgrupa "Csürrentő".
Ungāru folkgrupas koncerts ar sadancošanu

Ungāru folkgrupa "Csürrentő" atskaņo Moldvas reģiona tautas melodijas. Ungārija ir ļoti muzikāla valsts, kuras tradicionālā tautas mūzika dziļi iespaidojusi tādus izcilus klasiskās mūzikas komponistus kā Listu, Bartoku un Kodalī. Tautas dejas un dziesmas ļauj mums pietuvoties citai mentalitātei, pienākt tuvāk ungāru tautas vēsturei, parašām un muzikālajām tradīcijām.

Ansamblis „Csürrentő" dibināts 1998. gadā, un tā repertuārā iekļauta ne tikai Moldvas, bet arī Ungārijas reģionu tautas mūzika. Desmit gadu simti šķir Moldvu no tautas pamatdaļas, kas ļauj novada valodai un mūzikai saglabāt savdabīgu arhaisku skanējumu. Mūzikas instrumenti un deju pamatsoļi saglabājušies nemainīgi no viduslaikiem līdz mūsdienām, kur mūzikā jūtama rumāņu tautas mūzikas ietekme. Dejas ir ritmiskas un azartiskas, īpaši iemīļotas jauniešu vidū. Pilsētās un ciemos notiek čango deju vakari, kuros grūti nosēdēt malā – tur ikviens tiek ātri ierauts deju virpulī.

Programmā skanēs tradicionālās melodijas flautai un balsij, kas ir emocionālas, draiskas un smeldzīgas vienlaicīgi, iekļaujoties ritmiskā bungu, jūtīgā vijoles un melodiskā kontrabasa partitūrā.

Ungāru tautas mūzika „Csürrentő" izpildījumā ir lipīga, tā aicina ieklausīties un dzīvot līdzi vitālajām, dzīvi apliecinošajām mūzikas skaņām, aicinot uzdejot, lai ritmā sajustu dzīves prieku un sadancotu jautrā tautas dejā. Sadancošanā nav nepieciešamas īpašas priekšzināšanas vai sagatavotība. Tautas dejas var dancot gan tautas tērpā, gan vakarkleitā, uzvalkā vai džinsu biksēs. Ungāru tautas deja ir pievilcīga ar dabisko temperamentu, kur sadancošanā ikviens var ielikt savas emocjas liriskos un ugunīgos ungāru tautas mūzikas ritmos, lai sajustu īstu dejas prieku, sagādājot svētku noskaņu sev un citiem.

Csürrentő
Balázsi Zsolt – bungas, flautas
Havay Viktória – vokāls
Kárpáthegyi Bálint – kobsa
Székely Zoltán – flautas, saksofons
Szick Edit – vijole, kontrabass

Viesi:
Barna György – vijole
Bolya Dániel László – flautas, kavals

Koncertā ieeja bez maksas.

Publicitātes foto, "Csürrentő"

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV