Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Senās mūzikas festivālā piedalīsies pasaulē vadošie senās mūzikas interpreti

Rinta Bružēvica, 09.06.2011. 13:53

„Latvijas Koncerti" aicina uz 17. Starptautisko senās mūzikas festivālu no 6. līdz 9. jūlijam Rīgā un Rundālē, piedāvājot izbaudīt Francijas un Austrijas galma mūziku, itāļu baroka meistaru vokālās un instrumentālās pērles. Koncertos dzirdēsim pasaules augstākās raudzes senās mūzikas interpretus - norvēģu vokālo grupu "Trio Mediaeval" un pasaulslaveno baroka arfistu Endrū Lourensu-Kingu, kurš uzstāsies kopā ar dejotāju un baroka ģitāristu Stīvenu Pleijeru. Abu izcilo britu mūziķu skatuviskā sadarbība ieguvusi stilistiski augstvērtīga un aizraujoši izklaidējoša šova reputāciju.
Senās mūzikas festivālā piedalīsies pasaulē vadošie senās mūzikas interpreti

Pasaulslavenais "Trio Mediaeval" Rīgas koncertā 8. jūlijā Rīgas Domā piedāvās savu jaunāko programmu, kas nule ieskaņota un nākusi klajā skaņu ierakstu namā ECM. Maģiski fascinējošo balsu īpašnieces restaurējušas mesu, kas 13. gadsimtā komponēta Jaunavai Marijai. Mesas manuskripts atrasts kādā benediktiešu klosterī Anglijas vidienē un to papildinājis mūsdienu britu komponists Gevins Braierss, kurš vairākkārt sadarbojies ar trio meitenēm un labi iepazinis viduslaiku mūzikas īpatnības. Braiersa pienesums Vusteras dāmu mesai ir Credo un Benedicamus. Anna Marija Frimane saka: "Viduslaiku mūzikas atskaņošana sniedz mūsu idejām un iztēlei bezgalīgu brīvību, tādējādi ļaujot iztēloties, ka faktiski radām laikmetīgo mūziku." "Trio Mediaeval" izveidots 1997. gadā Oslo, un tajā dzied zviedriete Anna Marija Frimane un divas norvēģietes – Linna Andrēa Fūlseta un Tūrunna Estrema Osuma.

Viena no festivāla spožajām intrigām nenoliedzami būs pasaulslavenā baroka arfista Endrū Lourensa-Kinga uzstāšanās Rundāles pils Baltajā zālē 9. jūlijā kopā ar "Sinfonietta Rīga" programmā Choregraphie, kas balstīta uz Luija XIV laika galma komponistu deju mūziku un kurā piedalīsies dejotājs un baroka ģitārists Stīvens Pleijers. Abu izcilo britu mūziķu skatuviskā sadarbība ieguvusi stilistiski augstvērtīga un aizraujoši izklaidējoša šova reputāciju. Tā ir pasaulē ļoti pieprasīta, tāpēc jo lielāks gods, ka savā koncertmaršrutā abi meistari iekļāvuši arī Rundāles pili.

Baroka arfas virtuozs un continuo spēlētājs ar neizsmeļamu izdomu Endrū Lourenss-Kings ir viens no pasaules vadošajiem senās mūzikas interpretiem. Viņš atzīts arī kā diriģents, kurš vada atskaņojumu, spēlējot kādu no continuo grupas instrumentiem – arfu, ērģeles, klavesīnu vai psaltēriju. Lourensa-Kinga vadītās izrādes notikušas Milānas La Scala, Sidnejas opernamā, Tokijas Kasalsa zālē, Berlīnes filharmonijā, Vīnes Konzerthaus, Ņujorkas Kārnegi zālē u. c.

Lourenss-Kings mācījies Gērnsijā, Kembridžā un Londonas Senās mūzikas centrā. Drīz vien viņš kļuva slavens un pieprasīts kā ciparbasa grupas mūziķis. Lourenss-Kings ir grupas Tragicomedia līdzdibinātājs un vadītājs, viņš spēlējis arfas solo Žordi Savala Hesperion XX, pasniedzis arfas un continuo spēli Berlīnes Senās mūzikas akadēmijā, Brēmenē un Barselonas Mūzikas augstskolā.

1994. gadā Lourenss-Kings izveidoja pats savu ansambli The Harp Consort, ar kuru momentā parakstīja līgumu skaņu ierakstu nams Deutsche Harmonia Mundi. Patlaban The Harp Consort veic ieskaņojumus tikai Harmonia Mundi USA.

Endrū Lourenss-Kings Losandželosas Getty Centre diriģējis "pasaules pirmo operu" – Jakopo Peri "Eiridiki" par godu tās 400. dzimšanas diena, šosezon viņa zizlis vadīs Hendeļa "Almīras" iestudējumu Helsinki Stadia. Kopā ar Polu Hiljeru ieskaņotais duetu albums kļuva par Elvisa Kostello īpaši izvēlēto gada CD žurnālā Rolling Stone. Par ieguldījumu baroka operas izpētes un atskaņošanas jomā Lourenss-Kings ieguvis Šefīldas universitātes goda doktora titulu.

Pašreizējā dzīves posmā ievērojamais mūziķis sniedz solokoncertus, brauc turnejās ar The Harp Consort, kā viesdiriģents vada korus, orķestrus un baroka operu izrādes Eiropā un Amerikā. Lourenss-Kings ir, iespējams, labākā skandināvu baroka orķestra Concerto Copenhagen, ansambļu Florentine, L'Homme Armé un La Portingaloise galvenais viesdiriģents; Sibēliusa akadēmijas un Helsinki Stadia docētājs; kaislīgs burātājs – Karaliskās Burāšanas asociācijas sertificēts okeāna braukšanas meistars, gandrīz visu brīvo laiku pavada uz savas jahtas, ko, protams, sauc Continuo.

Senās mūzikas festivālā klausītājus gaida arī tikšanās ar Austrijas ansambli "Concilium musicum Wien", izcilo vijolnieci Baibu Skridi, Latvijas publikas iemīļoto kontrtenoru Sergeju Jēgeru, Rīgas Doma zēnu kori, baroka orķestri "Collegium musicum Rīga", kamerorķestri Sinfonietta Rīga, vokālo grupu "Schola Cantorum Riga", orķestri "Kremerata Baltica" u.c. Rundāles pilī bērni varēs iejusties Francijas karaļa Luija XIV galma dzīvē uzvedumā „Saules karalis un rožu krūms".

Senās mūzikas festivālu atbalsta Rīgas dome.

Biļetes var iegādāties „Biļešu paradīzes" kasēs. Cena 5 – 20 lati.

Publicitātes foto, Trio Mediaeval

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV