Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Leģendārā zviedru tenora Jusi Bjerlinga atcerei veltīts koncerts

Rinta Bružēvica, 09.06.2011. 16:54

„Latvijas Koncerti" sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību Latvijā par godu Zviedrijas Nacionālajai dienai aicina atcerēties leģendāro zviedru tenoru Jusi Bjerlingu (1911–1960) viņa simtajā dzimšanas gadā. Rīgas festivāla ietvaros sestdien, 11. jūnijā, Lielajā ģildē pl. 17.00 klausīsimies populāras operu ārijas spožā zviedru tenora Matsa Karlsona izpildījumā. Pie klavierēm Lūve Dervingers.

Izcilā dziedoņa atceres koncertā dzirdēsim vienu no mūsdienu spožākajām Zviedrijas operbalsīm – tenoru Matsu Karlsonu, kurš dziedās populāras Verdi un Pučīni operu ārijas, kā arī sniegs ieskatu zviedru komponistu Hugo Alvēna un Vilhelma Petersona-Bergera daiļradē. Pie klavierēm būs viens no labākajiem zviedru pianistiem Lūve Dervingers.

Jusi Bjerlings neskaitāmiem pasaules melomāniem ir viens no 20. gadsimta vokālās kultūras simboliem. Viņa balss bija samtaina un līdzeni plūstoša, viņa dzīve nebija gara, taču karjera ilga trīsdesmit gadu, un balss kvalitāte bija izcila, kas norāda uz labu skolu. Jusi Bjerlinga starptautiskā karjera pa īstam uzplauka divdesmit sešu gadu vecumā pēc debijas Čikāgas opernama izrādē „Rigoloeto" (1937). Sekoja „Bohēma" Ņujorkā un Sanfrancisko, „Trubadūrs" Londonas Covent Garden u.c. Jusi Bjerlings atveidoja galvenokārt itāļu opervaroņus. Viņa balss bija sevišķi labi piemērota ieskaņojumiem. Ir arī vairāki operizrāžu ieraksti, kas fiksēti Ņujorkas Metropoles teātrī un Stokholmas Karaliskajā opernamā

Rīgas festivālu atbalsta Rīgas dome. Festivāls notiek no 2. līdz 18. jūnijam, piedāvājot klausītājiem astoņus koncertus dažādās Rīgas koncertzālēs un baznīcās.

Informācija www.latvijaskoncerti.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV