Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Siguldā sākas VIII "Kremerata Baltica" festivāls

Inese Zagorska, 30.06.2011. 12:30

No ceturtdienas, 30.jūnija, līdz svētdienai, 3.jūlijam, Siguldā skanēs astotā Kremerata Baltica festivāla koncerti. Šī gada festivāla, kas aizsākās 20.jūnijā ar izrādes - koncerta "Būt Gidonam Krēmeram" pirmizrādi krievu valodā Rīgas Krievu teātrī, tematika ir "Jaunības balsis. Festivāls bez kopromisiem".
Siguldā sākas VIII "Kremerata Baltica" festivāls

Festivāla dibinātājs, mākslinieciskais vadītājs un solists ir izcilais vijolnieks Gidons Krēmers. Festivāla īpašie viesi šogad būs komponists Imants Zemzaris un Rīgas Doma zēnu koris. Koncertos būs iespēja dzirdēt Baltijas kamerorķestri Kremerata Baltica, stīgu kvartetu EUPHONIA, pianistu Rihardu Plešanovu, flautisti Ditu Krenbergu, altisti Andru Dārziņu, Džanluku Litera (Itālija, harmonikas), operas solistus Guntu Davidčuku, Antru Bigaču, Mārtiņu Zvīguli, Rihardu Mačanovski, orķestra solistus un kameransambļus. Diriģenti - Ainārs Rubiķis un Mārtiņš Klišāns.

Jauno pianisti Anastasiju Drančuku, kura radušos veselības problēmu dēļ festivālā uzstāties nevarēs, aizstās tikai dienu pirms festivāla sākuma no Ņujorkas ielidojusī jaunā, talantīgā krievu izcelsmes pianiste Nataša Paremski. Natašas ģimene no Krievijas uz ASV emigrēja 1995.gadā. Amerikā Sanfrancisko konservatorijā jaunā pianiste turpināja Maskavā iesākto mūzikas izglītību un 2007.gadā absolvēja mūzikas augstskolu Ņujorkā (Mannes College of Music New York). Nataša Paremski savā vēl neilgajā mūziķes karjerā paspējusi uzstāties kopā ar vadošajiem Amerikas orķestriem - Sanfrancisko, Baltimoras, Kolorado, Hjūstonas, Sandjego simfoniskajiem orķestriem, Losandželosas Filharmonisko, Karalisko Skotijas Nacionālo orķestri. Sniegusi koncertus Londonas Wigmore Hall, the Auditorium du Louvre Parīzē.

Nataša Paremski, atskaņojot Roberta Sūmaņa darbus, piedalījusies unikālā projektā Twin Spirits,.kas ierakstīts DVD formātā 2007.gadā. Tā ir intīma, muzikāli dramatiska izrāde, kas aktieru, dziedātāju, mūziķu izpildījumā stāsta par komponista Roberta Sūmaņa un pianistes Klāras Vīkas mīlestību un viņu romantisko saraksti vēstulēs. Šajā projektā Paremski uzstājas kopā ar britu mūziķi Stingu un viņa sievu Trūdiju Staileri. Siguldā Kremerata Baltica festivāla ietvaros Nataša uzstāsies koncertos piektdien, 1.jūlijā un sestdien, 2.jūlijā.

"Festivāls vienmēr sagādā kādu pārsteigumu - šoreiz tas noteikti būs itāļu mūziķis, kurš spēlē uz Latvijas koncertu skatuvēm reti dzirdamu instrumentu- mutes harmonikas," saka festivāla direktore Inese Zagorska. Džanluka Litera (Gianluca Littera) ir viens no retajiem klasiski izglītotajiem mūziķiem, kas darbojas arī džeza sfērā. Ar izcilību 1985.gadā beidzis Rosīni konservatorijas alta klasi, viņš pievērsās pūšaminstrumentiem un iekaroja pasaules slavu kā mutes harmoniku virtuozs.Viņa repertuārā ir daudzi pazīstami skaņdarbi, kas rakstīti mutes harmonikām ar orķestri: Ejtora Villas-Lobusa Koncerts, Dariusa Mijņ Angļu svīta, Voana Viljamsa, Viljama Voltona, Džeimsa Mūdija darbi. Ir pārdotas 40000 CD plates ar viņa ierakstīto Djūka Elingtona svītu Nakts radības. 2001.gadā Ennio Morikone veltījis Literam darbu Immobile 2. Festivālā Džanluka Litera kopā ar orķestri atskaņos Č.Korea skaņdarbus no albuma "Children's Songs"("Bērnu dziesmas"), kā arī muzicēs kopā ar sitaminstrumentālistu Andreju Puškarevu kamermūzikas koncertā.

Šī gada festivāla ideju un koncepciju Gidons Krēmers skaidro: "Jaunība, manuprāt, ir mūžīga. Lai atceramies kaut vai Rodēna brīnišķīgo darbu "Mūžīgais pavasaris". Jaunībai nav ne laika, ne stila robežu.

Šogad mēs gribam pievērsties jaunajiem mūziķiem un mūzikai, kas rakstīta (par un ar) jauniešiem, bērniem un lielo komponistu agrīnajiem opusiem. Mēs atzīmējam Imanta Zemzara jubileju, jo arī viņš savā mūzikā paliek vienmēr un negaidīti jauns. Kremerata Baltica, kam nākošgad būs jau piecpadsmit, ar visu savu pieredzi tik un tā paliek "pusaudzis", un ar tās godīgo un entuziasma pilno muzicēšanu es pats arī jūtos jaunāks. Cerēsim, ka mūsu koncertu klausītāji varēs izjust mūziku kā dvēseles terapiju, ar kuru vecums gaist un gribas elpot brīvāk, raudzīties apkārt gaišāk, neskaitot savus gadus. Tad mums - kā bērniem - dzīvesprieks būs stiprāks par visām sāpīgajām problēmām.Mūsu festivāla mērķis ir ATJAUNOTNE."

Festivāla programma:

Ceturdien, 30.jūnijā, plkst.20.00

Siguldas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā

"EUPHONIA PLUS"

Kremerata Baltica kvartets "EUPHONIA": Eva Bindere, Andrejs Goļikovs (vijole), Daniils Grišins (alts), Pēteris Čirkšis (čells), Andra Dārziņa (alts), Kristīne Adamaite (ērģeles)

Piektdien, 1.jūlijā, plkst.19.00

Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis"

GIDONS KRĒMERS UN KREMERATA BALTICA

Diriģents Ainārs Rubiķis

Solisti: Gidons Krēmers (vijole), Dita Krenberga, Reinis Lapa (flauta), Nataša Paremski (klavieres), Reinuts Teps (klavesīns), Džanluka Litera (harmonikas)

Sestdien, 2.jūlijā, plkst.19.00

Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis"

KAMERMŪZIKAS MARATONS "MŪZIKA BĒRNĪBAI"

Solisti: Gidons Krēmers (vijole) un festivāla viesi Džanluka Litera (harmonikas), Nataša Paremski, Imants Zemzaris, Rihards Plešanovs, Indra Baikštīte (klavieres), Andra Dārziņa (alts), Ruta Tamutīte (čells)

KREMERATA BALTICA SOLISTI: Rūta Lipinaitīte, Dainius Pesecks, Andrejs Valigura (vijole), Daniils Grišins, Zita Zemoviča (alts), Ēriks Kiršfelds (čells), Daniels Rubīns, Indreks Sarraps (kontrabass)

Svētdien, 3.jūlijā, plkst.11.00

Siguldas Jaunajā pilī

Koncerts ciklā "BĒTHOVENS UN SIGULDA"

Solisti: Kremerata Baltica orķestra solists Andrejs Puškarevs (vibrafons), XX Starptautiskā jauno mūziķu konkursa "Sigulda 2011" laureāte Paulīna Piteņko (saksofons)

Svētdien, 3.jūlijā, plkst.19.00

Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis"

FESTIVĀLA NOSLĒGUMA KONCERTS

Gidons Krēmers un Kremerata Baltica

Rīgas Doma zēnu koris, diriģents Mārtiņš Klišāns, koncertmeistars Ingmārs Zemzars, Rihards Plešanovs (klaviers), Gunta Davidčuka (soprāns), Antra Bigača (mecosoprāns), Mārtiņš Zvīgulis (tenors), Rihards Mačanovskis (bass)

Biļetes nopērkamas koncertzāles "Baltais flīģelis" kasē: Darba dienās 10.00 - 18.00, kases tālrunis 67974787, e-pasts baltais.fligelis@gmail.com, "Biļešu Paradīze" tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv

www.baltaisfligelis.lv; www.sigulda.lv; www.kremeratabaltica.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV