Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Festivālā „Mūzika un kino" uzstāsies Tonino Carotone

EasyGet.lv, 09.06.2011. 16:55

Starptautiskais festivāls „Mūzika un kino" 13. jūlijā plkst. 19.30 ielūdz uz Tonino Carotone (Tonīno Karotone, Italija/Spānija) koncertu koncertzālē „Dzintari".
Festivālā „Mūzika un kino" uzstāsies Tonino Carotone

Tonīno Karotone jeb „el punk español" ir starptautiskā festivāla „Mūzika un kino" un tā goda prezidenta Emira Kusturicas īpašais viesis.

„Ar mani tā mēdz gadīties. Lai gan skatītāji nezina spāņu valodu, tā vai citādi viņi tomēr saprot visu, ko es vēlos pateikt. Turklāt, skanot dzīvajā, mana mūzika kļūst daudz nozīmīgāka, nekā ja tā tiek dzirdēta ierakstā,"
Tonīno Karotone

Vai varat iedomāties grupu „Ļeningrad" un Šnurovu, kas dzied spāņu valodā, taču ar tikpat lielu protestu, zemtekstu un savu harizmātisko „firmas" nevīžību? Šo brīnumaino parādību sauc par „spāņu panku". Tas ir Tonīno Karotone – pazīstamākais šī stila izpildītājs pasaulē, ūsains mačo ar platmali, kurš dzer „Sangriju" kā ūdeni, antimilitārists, antiglobālists un vienkārši cilvēks ar plašu sirdi.
Karotonem patīk populārais izpildītājs Manu Čao, tāpēc viņš vairākkārt sadarbojies ar viņu kā producents. Viņu savstarpējā cieņa izpaužas arī tā, ka Manu Čao dēvē savu draugu par „maestro".

„Es neesmu terorists, taču neesmu arī pacifists. Es nodarbojos ar teroru pret nabadzību. Vārdu sakot, mūzika man ir ironisks saziņas veids, ar kuras palīdzību pavēstīt citiem to, ko es vēlos pavēstīt,"
Tonīno Karotone

Savā dzimtenē Karotone ir ne tikai mūziķis, bet arī politiska figūra. 1990. gadā viņš noorganizē grupu „Los Huajalotes", ar kuras starpniecību pauž savus uzskatus par dažiem Spānijas politikas aspektiem. Viņš saraksta ļoti asu dziesmu „Insumision", kā rezultātā nonāk taisnā ceļā ieslodzījumu vietā. Taču tā ir tikai viena versija. Otra skan mazliet citādāk: tolaik Spānijā vēl bija obligātais karaklausības dienests. Tā kā ideoloģisku apsvērumu dēļ Karotone atteicās dienēt, viņš gadu pavadīja cietumā.

Pašlaik Karotone ir ļoti populārs. Viņa veiksmīgākais albums „Mondo Dificile" tika izpārdots mežonīgā ātrumā, turklāt tas bija pieprasīts ne tikai spāniski runājošās valstīs. Tajā iekļauto hitu „Tu vuo fa l'Americano" mazliet paātrinātā versijā dzied Meta Deimona un Džūda Lova varoņi filmā „Talantīgais misters Riplijs", bet labākās dziesmas nosaukums ir gandrīz ģeniāls, labāku nemaz neizdomāsi, - vienkārši „Tonino Carotone". Albums ir tik lielisks, ka to atzīst pat tie, kuri ir visai vienaldzīgi pret šo kaislīgo Vidusjūras mūzikas stilu. Savukārt, spriežot pēc dziesmas „Me cago en el amor" nepārejošās popularitātes, tā varētu kļūt par visu laiku lielāko hitu!

Taču aiz Tonīno šķietamās bezrūpības slēpjas aktīva pilsoniskā pozīcija. Piemēram, pirms 11 gadiem, savas karjeras pašā sākumā Karotone saraksta dziesmu „Insumision", kurā runā par zināmiem mīnusiem tālaika Spānijas valdības darbībā. Tas izskan tik spilgti un pārliecinoši, ka Tonīno Karotone gadu pavada cietumā. Taču arī tur viņš raksta dziesmas. Viņam pat sanāk savdabīga turneja, jo soda izciešanas laikā viņš tiek vests no viena cietuma uz citu. Pēc tam ar Manu Čao atbalstu viņš raksta dziesmas, citu par citu jautrāku, apgūst antiglobālisma principus un kļūst arvien slavenāks.
Tonīno Karotones koncerti ir kā neprātīgs dienvidu temperamenta, groteska panka un neparasta, Ibērijas pussalai raksturīga melodiskuma apvienojums. Viņš spēj aizraut skatītājus ar pirmajām sekundēm un liek tiem ļauties viņa ritmu apskāvieniem un ironiskajiem tekstiem, pilnībā sagraujot mūsu priekšstatus par spāņu mūziku.

Karstasinīgais spānis būs redzams Dzintaru koncertzālē 13. jūlijā starptautiskā festivāla „Mūzika un kino" ietvaros, kas 11.-17. jūlijā notiks Jūrmalā un Rīgā un kura patrons ir Emirs Kusturica.

Biļetes iegādājamas "Biļešu Servisa" kasēs un www.bilesuserviss.lv.

Vairāk informācijas: http://www.mffestival.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV