Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Sinfonietta Rīga un citi mūziķi Cēsu mākslas festivāla atklāšanas koncertā

Aija Semjonova, 19.07.2011. 14:21

Sestdien, 23.jūlijā plkst. 21.00 Cēsu Sporta kompleksā, Sinfonietta Rīga tiksies ar virtuozo akordionisti Kseniju Sidorovu un ekspresīvo čellisti Gunu Āboltiņu pasaulslavenās komponistes Sofijas Gubaiduļinas kompozīcijā Septiņi Vārdi. Muzikālo baudījumu papildinās savdabja Erika Satī skaņdarbs Ģimnopēdijas, Renē Klēra un Ralfa Steinera kino.
Sinfonietta Rīga un citi mūziķi Cēsu mākslas festivāla atklāšanas koncertā

Koncertā dzirdēsim divas jaunas, izcilas Latvijas mūziķes - Berlīnē studējušo Sinfonietta Rīga čellu grupas koncertmeistari Gunu Āboltiņu, kuras ekspresīvā un spēcīgā spēle tika atzīmēta ar nomināciju "Lielā mūzikas balva 2010" kategorijā par darbu ansamblī, un Londonā studējušo virtuozo un talantīgo akordeonisti Kseniju Sidorovu, kuras starptautiskā karjera ir pašā plaukumā un kura uzstājas ar Eiropas labākajiem solistiem un diriģentiem. Gubaiduļinas skaņdarbs "Septiņi vārdi" ir atbilstošs spēles laukums, lai jaunās solistes parādītu ne tikai talanta spožumu, bet arī saturisko dziļumu. Tatārijā dzimusī, kopš 1991. gada Vācijā dzīvojošā pasaulslavenā skaņrade savā ekspresīvajā kompozīcijā uzliek solistiem sarežģītus uzdevumus - čella un akordeona līnijas, krustojoties un aiztekot diapazona galējos reģistros, liek atkal un atkal pārdomāt Kristus pēdējos vārdus, sākot ar "Tēvs, piedod tiem, jo tie nezina, ko tie dara" un beidzot ar "Tavās rokās es atdodu savu garu".

Par gaidāmo koncertu soliste Ksenija Sidorova stāsta: "Gubaiduļina ir viena no visnopietnākajām mūsdienu komponistēm. Viņas mūzika ir spirituāla un simboliska. Akordeonistiem Gubaiduļinas vārds ir īpaši svarīgs, jo viņa deva nopietnu ieguldījumu klasiskajā akoredona repertuārā. Skaņdarbā Septiņi vārdi stīgu un akordeona salikums, ir viena no visinteresantākajām kombinācijām, tādēļ ceru, ka publika varēs atklēt sev jaunu skaņas pasauli.

Es esmu ļoti pateicīga Šnē kungam par unikālo iespēju sadarboties ar viņu, Gunu Āboltiņu un kamerorķestri Sinfonietta Rīga, jo jūtu, kā visi ar lielu atbildību, interesi un oriģinālu pieeju attiecas pret 20. gadsimta komponistu sacerējumu izpildīšanu."

Koncerta otrajā daļā franču kino un franču mūzika. Visupirms Latvijā iemīļotā dīvaiņa un savdabja Erika Satī ģimnopēdijas Kloda Debisī pārlikumā orķestrim: pārpasaulīga mūzika bez laikmeta zīmoga un apkārtnes kņadas - tikai miers un mazliet nostalģijas. Režisors Dāvis Sīmanis veido franču mēmā kino šedevru izlasi, kas būs lieliska izklaidējoša uvertīra Valentīnas Freimanes veidotajai franču kino retrospekcijai Cēsu mākslas festivāla turpmākajās nedēļās.

Biļetes uz koncertu var iegādāties "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās. Biļetes cena 3 līdz 5 lati.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV