Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Līdz lielkoncertam atlikušas 17 dienas

Ilona Brūvere, 03.08.2011. 10:33

Rīgas svētkos 20. augustā uz lielās Mežaparka skatuves kāps 7 tūkstoši dziedātāju, 20 komponisti un diriģenti ar populārākajām latviešu dziesmām. Vienu no radošajiem tandēmiem veido Mārtiņš Brauns un Sigvards Kļava.
Līdz lielkoncertam atlikušas 17 dienas

Mārtiņš Brauns, viens no himniskākajiem latviešu komponistiem, atzīst: "Ikviena radoša tikšanās ar lielo kopkori mani neiedomājami saviļņo Un ar diriģentu Sigvardu Kļavu mums ir ideāla saderība. Dziesmas, kuras iestudējam lielkoncertam, laika gaitā jau kļuvušas par klasiku. "Saule. Pērkons. Daugava", "Mīla ir kā uguns". Tās ir kompozīcijas, kuras koris Dziesmu svētkos pieprasa arī tad, ja tās nav iekļautas kopkora repertuārā.

Komponists Mārtiņš Brauns beidzis Latvijas Mūzikas akadēmiju, kopš septiņdesmitajiem viņš ir vairāku rokmūzikas ansambļu dalībnieks un vadītājs. Sīpolu un kamerkora Sindi putnu dārzs mākslinieciskais vadītājs ir arī pieprasīts filmu un teātra mūzikas autors. Bijis Latvijas Nacionālā teātra mūzikas daļas vadītājs. Vairākkārt ieguvis teātra gada balvu kā labākais mūzikas autors. Septiņas reizes – Lielo Kristapu kā Latvijas labākais filmu mūzikas komponists. Savās partitūrās Brauns apvieno rokmūzikas, teātra un filmu mūzikas, kā arī multimediālus elementus. Komponists raksta mūziku arī ārzemju pasūtījumiem. Mārtiņa Brauna komponētā kora mūzika vairākkārt skanējusi Vispārējos latviešu dziesmu svētkos. "Saule, Pērkons, Daugava" Latvijā, Anglijā, Vācijā, Somijā un Izraēlā atskaņota vairāk nekā 100 reižu. 2001. gadā komponists saņēma Kultūras ministrijas balvu par grandiozo Rīga 800 svētku uzvedumu "Sapnis par Rīgu".

Šīgada svētku lielkoncertā "Meistars. Dziesma. Leģenda" vērienīgo 2001. gada Dziesmu svētku mākslinieciskais vadītājs, virsdiriģents Sigvards Kļava, ir komponista Mārtiņa Brauna radošā tandēma partneris. Viņš ir viens no Latvijas ievērojamākajiem diriģentiem - diriģēšanas pedagogs, producents, Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs. Kļavas vadībā Latvijas Radio koris izveidojies par profesionālu starptautiski atpazīstamu kolektīvu. Diriģentam piemīt milzīgas darba spējas, kolēģi un draugu raksturo viņu kā neizsīkstoši radošu personību. Sigvarda vadībā koris ieskaņojis virkni aizmirstu un maz zināmu kora dziesmu. Diriģents izveidojis veiksmīgu sadarbību ar vairākiem ievērojamiem mūsdienu Latvijas skaņražiem – Juri Ābolu, Andri Dzenīti, Maiju Einfeldi, Ēriku Ešenvaldu, Arturu Maskatu, Kristapu Pētersonu, Santu Ratnieci, Pēteri Vasku un, protams, ar Mārtiņu Braunu. Pēc Sigvarda Kļavas ierosinājuma Radio koris veidojis kopīgus projektus ar pasaules spilgtākajiem tradicionālās mūzikas pārstāvjiem. Diriģents Sigvards Kļava ir vairāku Dziesmu svētku virsdiriģents un mākslinieciskās koncepcijas autors, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētais profesors un Rīgas Doma kora skolas diriģēšanas pasniedzējs.

"Es nezinu, kāpēc dziesmas paliek atmiņā un negrib beigt skanēt, un kā tas notiek. Lielkoncertam Sigvards izvēlējies manu dziesmu partitūras, kas jau guvušas klausītāju atzinību. Domāju, tās jau nospēlētas, bet cik liela ir dziedātāju atsaucība! Atzīšos, ka tas mani neizmērojami aizkustina," saka komponists Mārtiņš Brauns.

Koncertu piedāvā Rīgas Dome sadarbībā ar Rīgas Brīvostas pārvaldi.

Biļetes iegādājamas "Biļešu paradīzes" kasēs www.bilesuparadize.lv.

Publicitātes foto, Mārtiņš Brauns

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV