Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Labdarības maratonkoncerts Liepājā

Gundars Venens, 10.08.2011. 17:41

Sestdien, 20. augustā, plkst. 16.00 Sv. Trīsvienības katedrālē notiks labdarības maratonkoncerts, kas Liepājas mūzikas dzīves vēsturē notiks pirmo reizi. Četrpadsmit Latvijas ērģelnieki apjomīgajā koncertā pieskandinās katedrāli, pievēršot uzmanību instrumentam, kuru joprojām uzskata par lielākajām nepārbūvētām ērģelēm pasaulē.
Labdarības maratonkoncerts Liepājā

Pasaulslavenais austriešu ērģelnieks Martins Hazelbeks pēc savas uzstāšanās 2008. gada ērģeļmūzikas festivālā pauda pārsteigumu, ka Liepāja glabā tik unikālu instrumentu ar vairāk kā astoņiem tūkstošu stabuļu, oriģinālu mehāniku un neatkārtojamu skaņas buķeti, par kura esamību Eiropā un pasaulē daudzi nemaz nenojauš.

Lai ērģeles restaurētu līdzvērtīgi tam, kā tās skanēja 1885. gadā, nepieciešami ļoti lieli līdzekļi. Daži aprēķini liecina, ka summa iesniedzas vairākos simtos tūkstošos. Krīzes apstākļos tādi cipari ir mulsinoši, bet ērģelnieki nav pesimisti, viņi savām programmām meklē atbilstošus skaņas reģistrus un jūtas kā radītāji.

Kristīne Adamaite, Jolanta Barinska, Jacinta Bicāne, Ilona Birģele, Larisa Carjkova, Līga Ivāne, Vita Kalnciema, Liene Andreta Kalnciema, Jānis Pelše, Iveta Pelše, Līga Pūķe, Ilze Reine, Aigars Reinis, Atis Stepiņš un Līga Auguste jau atsaukušies fonda aicinājumam ziedot savu mākslu un meistarību ērģeļu atjaunotnei.

Programmai nedraud sadrumstalotība, kā tas pirmajā mirklī varētu šķist. Maratonkoncertā skanēs divas monumentālas daļas – senā mūzika un mūsdienu latviešu mūzika.

Bez tam katru uzstāšanos ievadīs ērģeļmūzikas jomā zinošās profesores Ilmas Grauzdiņas stāstījums par mūziku un izpildītājiem.

Maratonkoncertu ar Kultūrkapitāla fonda un Latvijas Radio atbalstu rīko Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles atjaunošanas fonds sadarbībā ar LMA asoc.prof. Vitu Kalnciemu, kurai ir pieredze šādu pasākumu rīkošanā Rīgā. Organizatori cer, ka netradicionālā forma dos impulsu ziedojumu piesaistīšanas jomā.

Maratonkoncerts būs arī kā iezvankoncerts 10. Starptautiskajam Liepājas ērģeļmūzikas festivālam, kura atklāšana plānota 10. septembrī un kurš ilgs līdz 1. oktobrim.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV