Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Biruta Ozoliņa un DJ Monsta dosies uz folkloras festivālu Lietuvā

Zane Estere Gruntmane, 17.08.2011. 11:44

Nākošnedēļ, 22. un 23. augustā, dziedātāja un kokles spēlētāja Biruta Ozoliņa kopā ar DJ Monsta dosies uz Paņevežu (Lietuvā), lai piedalītos 7. Starptautiskajā Baltijas valstu Folkloras festivālā Aisūs Kankleliai.
Biruta Ozoliņa un DJ Monsta dosies uz folkloras festivālu Lietuvā

Starptautiskais Baltijas valstu Folkloras festivāls Aisūs Kankleliai tiek rīkots par godu baltu izcelsmes mūzikas instrumentam - koklei. Festivāla mērķis ir veicināt kokles kā unikāla un sena mūzikas instrumenta popularitāti un sniegt iespēju ikvienam dzirdēt tās vienreizējo skanējumu mūsdienīgās mūzikas interpretācijās. Šogad Aisūs Kankleliai ir īpašs arī ar to, ka festivāls tiek veltīts nozīmīgiem notikumiem Baltijas valstu pagātnē, pieminot padomju laika represijas un Baltijas ceļu. Kopā ar Birutu un DJ Monstu festivālā piedalīsies dažādi mūziķi un folkloras grupas no Igaunijas (Kati Soon, Anna Maria Piho, Kadri Lepasson, Leanne Barbo) un Lietuvas (Marga muzika, Skyle, VISI u.c.).

Uzstāšanās festivāla laikā: 22.augustā plkst. 20:40 Paņevežas Muzikajā teātrī.

Toties 23. augusta rītā plkst. 9:30 Zaoses ciematā (Paņevežas reģionā) Biruta Ozoliņa spēlēs konferences "Uzvara miermīlīgā kaujā" atklāšanas koncertā.

Birutas Ozoliņas un DJ Monsta sadarbības projekta aizmetņi meklējami jau 2010. gadā, bet nopietnāka kopsadarbība izveidojusies 2011.gada sākumā. Birutas Ozoliņas nepārtrauktie novatoriskie meklējumi tautas mūzikas izpildījumā ir satikušies ar DJ Monsta mūsdienīgajām ritma spēlēm, lai radītu atmosfēriski piepildītu mūziku, kura sevī glabā gan tradicionālās mūzikas garu, gan paver tās skanējumu pavisam jaunās un mūsdienīgās dvesmās.

Tautas mūzikā Biruta Ozoliņa klausītājus valdzina ar spilgtām latgaliešu tautas melodijām, kuras raksturo dvēseles līdzsvarotības meklējumi un skaists pasaules redzējums. Biruta dzimusi Latgalē, kur no bērnu dienām ir iemantotas zināmas dziedāšanas tradīcijas. Interese par folkloras tradīciju apzināšanu Birutai šķiet nākusi jau mantojumā, par to varētu liecināt arī atrastās radinieku teicamās dziesmas E.Melngaiļa folkloras materiālos. Birutas pirmie ieraksti tapuši pagājušā gadsimta 80. gados Latvijas Radiofonā. Tie ir apkopoti un izdoti CD - Bolta Eimu (1999), Sirdsgrieži (2002), Miega dziesmas (2004), Ucināmās dziesmas (2005). Biruta mūzikas kritiķu un klausītāju atzinību guvusi arī folkloras festivālos Kauņā, Viļņā, Tallinā, Krakovā u.c. 2003. gadā izveidoja etno jazz grupu Patina, bet jau 2006. gadā izdeva grupas debijas albumu Patina. Grupa piedalījusies džeza festivālos La Roshe sur Yon (Francija), Koktebeļ (Ukraina), Rīgas Ritmi, Saulkrasti Jazz, Suklegos Kauņā (Lietuva) un Flensburgā (Vācija).

Klausies: http://www.last.fm/music/Biruta+Ozoli%C5%86a

DJ Monsta (Uldis Cīrulis) dīdžeja darbību uzsāka 1992. gadā, jau 1996. gadā viņš sāka interesēties par turntablism (skaņuplašu atskaņotāju spēlēšanas mākslu, kurā ietilpst plašu skrāpēšana (scratch) un ritmu žonglēšana (beat juggling)). Sadarbojies ar tādiem Latvijas mūziķiem kā Gustavo, Time After Time, kopā ar dīdžejiem AG, Raiti un Krii izveidojis tērnteiblistu grupu Riga Scratch Posse. DJ Monsta jau iepriekš uzstājies kopā ar mūziķiem - 2007. un 2008. gadā kopā ar mūsdienu džeza grupu Riga Groove Electro viņš devās Eiropas tūrē Balticness uz 11 Baltijas jūras reģiona valstīm, tajā skaitā arī uz Krieviju, kur kļuva par pirmo dīdžeju, kas jelkad uzstājies Pēterburgas džeza filharmonijā. Kopš 2008. gada spēlē kopā ar saksofonistu un komponistu Niku Gothamu grupā NiMo. 2009. gadā Nimo kopā ar Latvijas Nacionālo Simfonisko orķestri radīja kopprojektu SimfoNiMo, toties 2010. gada nogalē grupa izdeva savu debijas albumu The World Is Our Oyster.

Klausies: http://www.myspace.com/iamdjmonsta

Foto: Biruta Ozoliņa; publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV