Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Šonedēļ tiek atklāts festivāls VIA Baltica

Dace Bluķe, 17.08.2011. 16:57

Svētdien, 21. augustā, ar koncertprogrammu Ziedonis un Pauls Promenade Hotel Hika zālē tiks atklāts festivāls VIA Baltica. Tajā pavisam piedalīsies 19 mākslinieki no trīs valstīm, tiks atskaņoti vairāk nekā 26 komponistu skaņdarbi, no kuriem lielākā daļa līdz šim Liepājā koncertos nav skanējuši.
Šonedēļ tiek atklāts festivāls VIA Baltica

Festivāla atklāšanas koncertā apmeklētājiem tiks piedāvāts līdz šim Liepājā neierasta, bet citur praktizēta tradīcija – tikšanās ar mūziķiem. Stundu pirms koncerta sākuma, jau pulksten 16.00 klausītāji aicināti uz sarunu ar mūziķiem – gan par to kā tapusi programma, kā tā gatavota, kā izvēlētas dziesmas utml.

Līdzās pianistam Uģim Krišjānim, saksofonistam Artūram Kazlauskim, centrālā māksliniece būs brīnišķīgās balss īpašniece – mecosoprāns Ieva Parša. Daudzi latviešu komponistu (Andra Dzenīša, Paula Dambja, Mārītes Dombrovskas, Gundegas Šmites, Kristapa Pētersona, Imanta Zemzara u. c.) darbi tapuši tieši Ievas Paršas balsij. Par latviešu komponistu solodziesmu un īpaši eksperimentālās vokālās lirikas pirmatskaņojumiem māksliniece ir saņēmusi Latviešu mūzikas balvu 2008, kā arī nominēta Lielajai mūzikas balvai 2008 un 2009. Šobrīd I. Parša Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā skolo topošos dziedātājus un Latvijas Nacionālajā operā dzied Virspriesterieni operā "Aīda", Papagailieni Polinēziju "Putnu operā", Olgu operā "Jevgeņijs Oņegins".

Svētdienas vakarā būs klausāmi pavisam kopā sešu latviešu komponistu darbi, kas tapuši iedvesmojoties no Imanta Ziedoņa tekstiem. To vidū būs klausāmas arī Jēkaba Nīmaņa Intermēdiju pirmatskaņojums. Pats mūzikas autors saka: „Esmu pagodināts būt vienā koncerta programmā ar tādiem sevi pierādījušiem Latvijas kultūras darboņiem. Nu jā - Ziedonis ir pāri visam, tomēr, komponisti, starp kuriem tiks spēlētas manas intermēdijas man arī ir autoritātes un man prieks, ka viņu mūzika skanēs līdzās maniem skaņu virknējumiem. Žanrs, kurā izpaudīšos šajā koncertā man patiesībā man ir pirmreizējs, jo neprasa manu klātbūtni izpildīšanas brīdī, lai gan šīs mūzikas vienīgais sagatavotājs un izpildītājs esmu pats, respektīvi - tiks atskaņotas nelielas iepriekš sagatavotas elektroakustiskas kompozīcijas, kuras tiks integrētas kopējā koncerta dramaturģijā."

Festivāla atklāšanā klāt solījies būt arī viens no mūzikas autoriem Imants Zemzaris, kurš sūtot sveicienus VIA BALTICA apmeklētājiem par savu mūziku saka sekojošo: „Imanta Ziedoņa dzejoļu krājums „Ceļa sentiments" mani apbūra vispirms ar to, ka tajā apjūsmotas un cildinātas nevis Laura vai Klodija, bet gan Latvijas pilsētas, vietas, dabas šūpuļi. Cik oriģināli, dzejnieka vārdiem: „kaut kas pasakains!" Vēlāk gan atskārtu, ka t.s. topogrāfiskajai dzejai pie mums ir senas un cildenas tradīcijas (cik daudz vārsmu veltīts likteņupēm, teiksmu klintīm, pilskalniem, urbānajai Rīgai arī.) Tomēr Ziedoņa pienesums šajā žanrā šķita īpaši svaigs un rosinošs. Kā vienmēr – ziedoniski pārsteidzošs. Tā tapa astoņu dziesmu cikls „Ķemeri"- astoņi skatieni uz dzejnieka dzimto Kurzemi."

Festivāla organizatori atgādina, ka visas biļešu servisa kasēs iegādātās biļetes uz koncertu „Ziedonis un Pauls" piedalās divu kompaktdisku izlozē. Viens ir šī vakara solistes Ievas Paršas šogad klajā nākušais disks "Skaņu labirints". Otru mūzikas disku kādam no festivāla apmeklētājiem dāvās I. Ziedoņa fonds „Viegli", kurš izdevis tāda paša nosaukuma mūzikas albumu "Viegli". Tajā jaunie latviešu mūziķi – R. Kaupers, K. Kazāks, J. Strapcāns, Goran Gora, M. Upmane - Holšteine, El Mars u.c. – ir ieskaņojuši savas oriģināldziesmas ar Ziedoņa vārdiem.

No 21. līdz 27. augustam Liepājā Hika zālē viesnīcā Promenade Hotel notiks pieci festivāla VIA Baltica koncerti. Biļetes iegādājamas biļešu servisa kasēs visā Latvijā un internetā www.biļešuserviss.lv

Festivāla programma un informācija atrodama lapā Draugiem.lv/viabaltica

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV