Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Skaņu mežā 2011 uzstāsies Mujuice, Brokenchord un Raime

Viestarts Gailītis, 22.08.2011. 14:16

Turpinām iepazīstināt ar mūziķiem, kas uzstāsies festivālā Skaņu mežs 2011. Tas 16. un 17. septembrī risināsies agrākajā Tabakas fabrikā Miera ielā 58.
Skaņu mežā 2011 uzstāsies Mujuice, Brokenchord un Raime

Īpaši rūgti salda "ledene" festivālā šogad būs strauji uzlecošais Londonas duets Raime, kas izpelnījies perfekcionistu un tīrradņu reputāciju un jau paguvis šovasar nokļūt uz Barselonas Sonar festivāla skatuves, kas kalpo par karjeras tramplīnu elektronikas mūziķiem. Elektroniķi, kuru minimālā, taču iedarbīgā mūzika augusi no post-dubstep muzikālās vides, var lepoties ar kultūrzīmēm gan no Detroitas tehno un dubstep, gan nihilistiskākiem post-panka paraugiem kā izdevniecībām 4AD un Factory, gan okultās 19.gadsimta gotikas. Jā, it kā dabsteps – taču tāds, kas klusi pielavās no aizmugures un iepūš augstu gaisu pakausī. Cauri galvai. Nebūtu pārspīlēti teikt, ka Raime ir spējuši atsvaidzināt elektroniskās mūzikas fiziski un emocionāli izzinošo potenciālu. Ja ir elektroniskā mūzika, kas piestāv futūristiskai Edgara Alana Po vai Boldēra gotisko ainavu versijai, tad tas ir Raime. Kā savu mūziku skaidro viens no dueta dalībniekiem Džo Endrjūzs: "Mūs vienmēr laikam vairāk pievilcis nopietnais un askētiskais, nevis frivolais un, varētu teikt, izklaidējošais."

Raime ir publicējuši divus ļoti labi vērtētus EP jaunajā un aktuālajā Londonas izdevniecībā Blackest Ever Black. Duets neslēpj, ka ir iedvesmojies no Eiropas agrīnās gotiskās mūzikas, minimālās deju mūzikas un sintezatora viļņa – respektīvi, margināliem mūziķiem, kas mēģināja savu mūziku veidot reizē intelektuālu un emocionālu, futūristisku un arhaisku un ir visumā visumā izslēgti no oficiālās postpanka vēstures.

Koncertos Raime prezentē iespaidīgus skaņas viļņus – reizē smalkus, biedējoši skaistus un ornamentāli industriālus. Var droši teikt, ka viņi neatpaliek no žanra pārstāvjiem ar spēcīgākajām vīzijām kā Shackleton un Sandwell District. Raime pierāda, ka orientējas klubu mūzikas valodā kā zivis ūdenī, tai pat laikā noraidot tās stīvās struktūras un paredzamos aranžējumus.

Pēc samērā veiksmīgas un kritiķu ievērotas debijas EP "Bluestar" izdošanas, tikai 19 gadus vecais lietuviešu producents Brokenchord nostiprinājies kā Eiropas dabstepa arēnā cienījams mūziķis ar savu, ne ar ko citu nesajaucamu skanējumu un atmosfēriskajiem koncertiem. Diemžēl (mums) viņš, kā daudzi citi baltieši, ir pametis savu reģionu un pārcēlies uz Londonu. Uz Latviju no turienes viņš vedīs savu post-rokā, hip-hopā un dabstepā izmērcēto elektroniku, kas, šķiet, iepriecinās mūsu ievērojamo žanra cienītāju pūli.

Brokenchords, tāpat kā pāris citi baltiešu zēni (latvieši Dunian un Oyaarss) ir iepaticies elektroniskajā mūzikā ietekmīgajai BBC1 radio dīdžejkundzei Merijai Ennai Hobsai. Un ne vien viņai, bet arī Tomam Jorkam no Radiohead, kuru dziesmu Give Up the Ghost lietuviešu mūziķis ir remiksējis oficiālā izlasē.

Brokenchord mūziku, atšķirībā no "klasiskajiem" dubstep izteicējiem – blīvām basu struktūrām, raksturo pastorālākas noskaņas un viņš drīzāk būtu salīdzināms ar tādiem mūziķiem kā dubstep "intelektuāļiem" Mount Kimbie vai pat pirmajiem ievērojamajiem posttehno eklektiķiem Future Sound of London.

Info: http://soundcloud.com/brokenchord, www.pinglewood.com/pinglewood/2011/01/321-brokenchord

Sadarbībā ar Red Bull Music Academy, Skaņu mežā uzstāsies viens no ievērojamākajiem mūsdienu elektronikas/IDM māksliniekiem Krievijā – maskavietis Mujuice (Roma Ļitvinovs), kas ieguvis teju kulta statusu savās aprindās. Bijušais dizaina skolas students un reklāmfirmas darbinieks, minēdams gan Deividu Silvianu, gan Alfredu Šnitki kā savus iedvesmas avotus, rada atbilstoši krāsainu, enerģisku un gaumīgu deju mūziku, kas sev neuzstāda robežas "klausāmības" vai meinstrīma kategorijās, taču nemainīgi saglabā savu dinamiku.

Ļitvinovs izmanto elektroniku, lai lauztu digitālās kompozīcijas stereotipus, eklektiski aizņemoties no akustiskā džeza, pseidosimfoniskas mūzikas un tādiem eksperimentālās mūzikas paņēmieniem kā mikrosemplēšanas, skaņas kropļojumiem un clicks'n'cuts.

Info: www.myspace.com/mujuice

Festivāls notiks agrākajā Tabakas fabrikā Miera ielā 58. Pirmie simts abonenti uz abām festivāla dienām maksā tikai 10 latus, pēc tam – 12 lati. Savukārt vienas dienas biļetes uz festivālu iepriekšpārdošanā maksā 7 latus, bet pie ieejas – Ls 9. Biļetes ir nopērkamas Biļešu servisa tirdzniecības vietās – www.bilesuserviss.lv

Festivāla programma:

16.septembris:

Awesome Tapes from Africa (ASV), Fauna (Argentīna), Gangpol & Mit (Francija), Hype Williams (Lielbritānija), Natalia Beridze (Gruzija), Elektro Guzzi (Austrija), Dunian (Latvija), Oyaarss (Latvija), Mujuice (Krievija), Brokenchord (Lietuva), Raime (Lielbritānija), Maria Minerva (Igaunija), King Midas Sound (Lielbritānija).

17. septembris:

Svarte Greiner (Norvēģija), Kevin Drumm (ASV), Thomas Ankersmit (Nīderlande), Skull Defekts & Tommi Keranen (Zviedrija/Somija), Kammerflimmer Kolektieff (Vācija), Angel (Īslande, Vācija, Somija), Wildbirds & Peacedrums (Zviedrija).

Skaņu mežs ir dalībnieks Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu asociācijā European Cities of Advanced Sound. Šo tīklu atbalsta Eiropas Savienības programma Kultūra 2007-2013 un LR Kultūras ministrija.

Informācija: www.skanumezs.lv

Foto: Raime, publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV